Начало / Новини / Новини и събития / Международна конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта"

   
Международна конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта"

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет за единадесети път се провежда международната конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта". Научният форум е посветен на 90- годишнината на спортната дейност в Университета и е част от традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Форумът се организира от Департамента по спорт към Алма матер. Медиен партньор на събитието е издателство „Азбуки“.

На откриването присъiтваха дългогодишни спортни педагози, представители на български и чужди университети, на Министерството на младежта и спорта, на различни институции.

1

Проф. Анжелина Янева, председател на Организационния комитет, откри събитието и поздрави присъстващите на конференцията. Тя припомни първите стъпки на конференцията през 2009 г., като подчерта, че идеята за нея е тръгнала от проф. Симеон Йорданов, била е подкрепена от заместник-ректора тогава проф. Димитър Гюров, а после и от проф. Анастас Герджиков. Проф. Янева благодари на всички, уважили събитието със своето присъствие. Тя обърна внимание на развитието на спорта в Алма матер и на неговите успехи. Проф. Янева припомни и традицията на Департамента по спорт да награждава най-добрите спортисти на Университета и отбеляза, че тази година церемонията ще се състои на 27 ноември. Говорейки за успехите, проф. Янева използва случая да поздрави възпитаника на Софийския университет Християн Стоянов, който стана световен шампион на 1500 метра бягане на световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Дубай.

4

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова приветства участниците в научния форум и изрази радостта на ректорското ръководство, че научно събитие с такава традиция продължава във времето и отбеляза, че опитът на единадесет конференции е важен принос в научното развитие на Софийския университет.

2

Департаментът по спорт често дава поводи за гордост на цялата колегия на Университета ни и тази конференция, надявам се, ще бъде много сполучливо допълнение към списъка от успехи, които имаме“, каза проф. Божанкова и благодари на всички гости, отзовали се на поканата да участват в конференцията. По думите й, те ще й придадат важната, изключително ценна опитност от различни други сфери, в които физическото възпитание, спортът, здравето, една нова култура, в която би трябвало да възпитаваме младите, са тема на размисъл, на научни изследвания и на добри практики. „Грижата ни за университетския спорт, грижата за децата в училище, е наша обща, споделяме я, и събития като днешното ни дават надежда, че напред ни чакат много хубави дни, здрави и щастливи млади хора, които ще бъдат сред нас“, каза накрая проф. Божанкова и пожела успех на конференцията.

5

Директорът на Департамента по спорт доц. Боряна Туманова се обърна към приятелите на спорта и науката с поздрав, в който акцентира върху 90-годишната история на спорта в Алма матер. Тя подчерта, че конференцията, която разглежда проблемите на физическото възпитание и спорта у нас, се провежда ежегодно от 2009 г. досега без прекъсване, а наличието на сборника по време на самото събитие всяка година, я прави още по-стойностна. Доц. Туманова благодари на всички, отзовали се на поканата да участват във форума. Тя изрази убеждението си, че за пореден път ще се реализира ценностен и научен дебат и пожела приятна работа.

6

Проф. Крум Рачев, доайен в теорията и методиката във физическото възпитание, чиято 90-годишнина скоро бе отбелязана в Националната спортна академия, също уважи конференцията и отправи своя поздрав към участниците. Той заяви, че се чувства радостен, че неговата 90-годишнина съвпада с 90-годишнината на спортната дейност в Алма матер. Проф. Рачев изрази задоволството си, че физическото възпитание и спортът са намерили своето достойно място в Университета. Той пожела на всички да празнуват занапред годишнини и да се радват на поколението, което създават.

7

Проф. Димитър Гюров от Факултета но науки за образованието и изкуствата, който е един от създателите на конференцията и заместник-ректор по времето, когато тя е стартирала, също отправи своя поздрав към участниците във форума. Той изрази своята гордост и радост от съвместната работа с колегите от Департамента по спорт и припомни някои от постигнатите цели и успехи. „Това, което сме направили, е хубаво, но това, което предстои да направим, е още по-хубаво“, каза накрая проф. Гюров и пожела успех на конференцията.

8

Проф. Росица Пенкова, директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учители, също поднесе своя поздрав, като подчерта, че за нея и колегите й сътрудничеството между двата департамента е изключително ценно и ползотворно. Тя отбеляза, че създаденият съвместен научен съвет преди години е дал възможност на много млади хора да израснат в кариерата си и не пропусна да отбележи и съвместната работа за квалификацията на учителите.

В рамките на откриването на конференцията бяха поднесени поздрави от Асоциацията на спортните педагози, от представители на български университети и институции.

3

Във форума участват 79 участници от Софийския университет, Шуменския университет, Югозападния университет, Университета за национално и световно стопанство, Лесотехническия университет, Националната спортна академия, Русенския университет, Великотърновския университет, ОП „Спорт-Варна“ - гр. Варна, Казахстан, Македония и Русия (Тула, Москва, Санкт Петербург).

Направленията, по които работят участниците в него са: Физическото възпитание, спортът и рекреацията в образователната система; Рекреацията, анимацията и спортът в свободното време – превенция за здраве; Теория и методика на физическото възпитание и спорта; Връзка на физическото възпитание и спорта с други дейности и научни области.

9

В рамките на събитието е предвидена и кръгла маса „Проблеми и добри практики в учебния процес по физическо възпитание и спорт в училище и университета".