Начало / Новини / Новини и събития / Международна конференция „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“

   
Международна конференция „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ организира международна конференция „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“ по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Съорганизатори на конференцията са Министерството на външните работи на Република България, Министерството на културата на Република България, Посолството на Държавата Израел, Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите в България и Федерацията на ционистите в България.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, президентът Георги Първанов (2002-2012 г.), министърът на външните работи Николай Милков, посланикът на Израел, главният прокурор Иван Гешев, представители на дипломатическия корпус, юристи и магистрати, гости от Израел, преподаватели, студенти и гости.

1-2

Събитието бе открито от доц. Румяна Христиди от Историческия факултет на Алма матер, която посочи, че то част от Националната програма за отбелязване на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и е съфинансирано от Министерството на културата. Инициативата за събитието е на специалност „Хебраистика“ към Историческия факултет, а съорганизатори са Министерството на външните работи, Министерството на културата, Камарата на следователите, Асоциацията на прокурорите и Федерацията на ционистите в България. По думите й конференцията е посветена на българските юристи, защото те винаги са били в основата на държавността и са представлявали най-значителната професионална сила в тогавашна България, а вероятно и в сегашна.

1-3

Те са служили на закона и съвестта, запазили са професионалното си достойнство и не са се опозорили при прилагането на несправедливите закони. По думите на доц. Христиди българските юристи имат дълга история в защита на онеправданите в България и мнозина от тях доказват това и по време на Втората световна война и гоненията срещу евреите.

1-4

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков откри конференцията с поздрав към всички гости и участници в научния форум. Той заяви, че за него е чест да бъде домакин на конференцията „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“, организирана по повод на 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи и почитането на жертвите на Холокоста.

Обществената реакция срещу антиеврейското законодателство и срещу планираната депортация на българските евреи прави чест на Българската православна църква, на професионалните организации, интелектуалците и обикновените граждани, които са допринесли за предотвратяването на депортацията“, каза в своето приветствие проф. Герджиков и допълни, че днес сме тук, за да отбележим важната роля, която заемат в тези събития юристите. Той припомни, че в писмо до министър-председателя Богдан Филов Съюзът на българските адвокати обявява Закона за защита на нацията за противозаконен. Много юристи се обявяват в защита на еврейското население, рискувайки професионалните си позиции.

1-1

Ректорът на Софийския университет подчерта, че днешната конференция е повод да почетем делото на тези хора, за които правото и човечността са били над личния интереси и кариерата. Тя обаче е и възможност да продължим дебата за ролята на България и българския народ в онази епоха.

1-12

Няма съмнение, че можем да бъдем горди с предците си, предотвратили депортацията. В същото време, приемането на антиеврейското законодателство и загубеният живот на онези, които не са били спасени, са повод са срам и покаяние“, каза още проф. Герджиков. Той добави, че отричането на един от тези два факта би било едностранчиво. По думите му са нужни още много научни изследвания и форуми като днешния, за да разберем в пълнота този трагичен период и да достигнем до обективна историческа оценка, за да не забравяме никога нито човешкия акт на спасяването, нито трагичната смърт на невинните жертви.

Ректорът на Софийския университет изрази увереността си, че тази конференция и особено панелът „Морални дилеми в трудни времена“ ще допринесат за това. Той благодари на съорганизаторите на събитието, направили този форум възможен. „Пожелавам ви успех на тази конференция и силата винаги да правите правилния избор и дано никога да не бъдем изправени пред морални дилеми от такъв мащаб“, каза накрая проф. Герджиков.

1-7

Вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова поздрави всички и започна словото си с цитат на проф. Михаел Бар-Зоар - „Малък Давид може да победи голям Голиат“, с който той определя спасяването на българските евреи. Тя припомни, че преди 80 години благодарение на съвместните усилия на Българската православна църква, на водещи политици и интелектуалци, на смелостта на обикновени българи страната ни спаси над 48 хиляди евреи.

1-91

Този безпрецедентен акт записа едни от най-светлите страници не само в българската, но и в световната история“, подчерта вицепрезидентът. Тя благодари на организаторите на конференцията и на отбелязването на паметната годишнина и подчерта, че целта е обща – да знаем и помним уроците на историята и никога повече да не повтаряме този горчив опит. „Задачата ни е още по-важна днес, когато в Европа, в света, в България обилно се лее реч на омразата. Надигат се антисемитски настроения, следващите една след друга кризи подхранват вируса на отричането. А отвоювани от десетилетия човешки права днес се потъпкват без всякакви скрупули и свян“, каза още вицепрезидентът.

Г-жа Йотова припомни есето на големия българин Цветан Тодоров „Крехкостта на доброто“, в което се казва, че злото не е само минало. Тя допълни, че са опасни опитите за подмяна на историята и отбеляза, че не се знае достатъчно за светлия пример на България, която спаси своите евреи.

В дълг сме към историята, към хората, които застават открито в защита на еврейското население и се обявяват против антиеврейското законодателство и подготвяната депортация. Познанието за значимата роля на представителите на българските юридически среди трябва да излезе извън рамките на професионалната гилдия“, каза още Илияна Йотова и посочи, че освен фактите трябва да се проучат задълбочено мотивите, които са водили спасителите на българските евреи. „Колкото повече знаем за тях, толкова по-категорично няма да допуснем да се повтори“ заяви още вицепрезидентът.

Национална гордост е спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта! Гордост е, когато в Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим прочетеш написано с големи букви „България – страната, в която еврейското население беше спасено“, посочи още Илияна Йотова. Тя подчерта, че в различни европейски страни отделни личности въстават срещу Холокоста, но единствено в България той среща съпротивата на общественост и институции и с парламентарен акт е спряна депортацията на евреите.

1-9

Посланикът на Израел у нас Йорам Елрон отбеляза, че за него е чест да присъства като представител на държавата си. Той благодари на Софийския университет, на доц. Румяна Христиди и на г-н Николай Гълъбов, председател на Асоциацията на ционистите в България, за това изключително важно събитие, за съдействието и усилията. Той припомни, че в този най-тежък за човечеството момент България успява да предотврати изпращането на евреите, живеещи в страната, в лагерите на смъртта, тя е единствената страна, в която борят на евреите е по-голям, отколкото преди войната, защото е била убежище за евреи, бягащи от други държави в Европа. Това е история за героизъм и непокорство. Опълчвайки се на силите на злото, тези смели хора са запалили свещта на хуманността и ние винаги ще ги помним и ще уважаваме тяхната памет, подчерта посланик Йорам Елрон. Всички трябва да следваме светлината, която България излъчваше по време на Втората световна война, това е светлината, която трябва да ни води, днес и утре, каза в заключение посланикът.

1-8

Поздрав поднесе и министърът на външните работи на Република България Николай Милков, а министърът на културата Найден Тодоров изпрати поздравителен адрес. Гостите и участниците в научния форум бяха поздравени и от Робърт Сингър – член на управляващия борд на The Combat Antisemitism Movement, Владимир Николов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, Ясен Тодоров, член на Управителния съвет на Камарата на следователите в България, и Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите в България.

1-11

В рамките на тържественото откриване на конференцията арх. Станислав Константинов и скулпторът Красимир Ангелов представиха проекта за паметник „Юристите-спасители“.

Pametnik

Идеен проект за паметник на юристите спасители на българските евреи: Паметникът представлява Давидова звезда, погледнат отгоре. Той ще е изработен от лят бронз, с груба фактура, патиниран в черно. Когато човек преминава през него, се озовава между две огледала, където пространството се освобождава и се получава повторение – умножаване на образа. Може да се тълкува като запазване на човешкия род. На плочите при влизане ще е изписан текст на български и на иврит, подчертаващ ролята на юристите, помогнали да бъдат спасени българските евреи. Буквите ще са прорязани така, че да се вижда огледалото зад плочите отляво и отдясно. Със скрито осветление вечер ще светят. Между двете плочи с текста пространството ще е по-малко и при следващата крачка ще се освободи от огледалното отражение. По отношение на настилката – преминава се през два хикса, които са част от проекцията на Давидовата звезда. Хиксът, който е между двете плочи, въздейства като зачеркване, докато следващият преминава в отражението в безкрайна спирала.

Събитието продължи с представяне на доклади в трите тематични панела: „Морални дилеми в трудни времена“, „Право, история и памет“ и „Българските юристи в защита на евреите“.