Начало / Новини / Новини и събития / Лекция и изложба на проф. Катарина Джорджевич във Факултета по науки за образованието и изкуствата

   
Лекция и изложба на проф. Катарина Джорджевич  във Факултета по науки за образованието и изкуствата

От 6 до 10 март 2023 г. в рамките на програмата „Еразъм+“ проф. Катерина Джорджевич от Факултета за изкуства на Нишкия университет (Сърбия) беше гост на Факултета по науки за образованието и изкуствата към Софийския университет.

В галерия „ФНОИ“ (в сградата на Факултета) тя представи своята изложба „Гледам реката, мисля за морето“, която включва цикъл рисунки, създадени през 2022 г. Рисунките са създадени подобно на медитативни записи, директно, без никакви корекции, като страниците на интимен дневник от въображаеми пътувания на духа. Те са отражение на състояние, при което всички намерения, желания и мисли за свобода на движение преминават в символична интерпретация на водата и нейните течения, в неспирна циркулация в пространството и времето. „Реките, които текат към морето“ – казва проф. Джорджевич – „са метафора на нашия живот, защото действията ни, както и пътят на реката, са обусловени от редица обстоятелства, а всички тези обстоятелства и всички наши стъпки водят към живота на другите“.

1-1

На 9 март в зала 213 на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. Джорджевич изнесе пред студенти от специалностите „Изобразително изкуство“ и „Графичен дизайн“, докторанти и преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ лекция на тема „Rencounter of Traditional Craftsmanship and Contemporary Art“.

2-2
3-3

Проф. Джорджевич със студенти от специалност „Изобразително изкуство“