Начало / Новини / Новини и събития / Изложба "Българският жестов език - пълноценно общуване за всички"

   
Изложба "Българският жестов език - пълноценно общуване за всички"

В Галерия „Алма матер“ на Софийския университет се проведе официалното откриване на изложбата "Българският жестов език - пълноценно общуване за всички". Тя може да бъде разгледана до 17 март 2023 г.

Изложбата е организирана от Университетския център за подпомагане на студенти със специални образователни потребности към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет и Столична община и има за цел да представи добрите практики в комуникацията и административното обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани.

На събитието присъстваха г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Анна Стойкова – общински съветник и председател на Консултативния съвет за прилагане на закона за българския жестов език в Столична община, г-жа Венера Милова – секретар на Столична община и ръководител на направление "Общинска администрация", представители на академичната общност, преподаватели, членове на Управителния съвет на Университетския център за подпомагане на студенти със специални образователни потребности, студенти, представители на неправителствени организации.

1-8

Изложбата е резултат от съвместната работа на Столична община и организациите на и за глухите хора по повод Международната седмица на глухите 2023 г. В рамките на събитието бяха представени проекти, свързани с българския жестов език.

Инициативата за представяне на изложбата "Българския жестов език - пълноценно общуване за всички" пред студентите на Софийския университет "Св. Климент Охридски" цели да ги ангажира с темата и с различни социални каузи, както и за по-бързото приобщаване на глухи и сляпо-глухи студенти.

1-15

Събитието бе открито от проф. Лаура Димитрова, ръководител на галерия "Алма матер", която представи експозицията и гостите на откриването на изложбата.

1-1

Йорданка Фандъкова отправи своя поздрав към присъстващите и благодари на проф. Димитрова и на Софийския университет за възможността да бъде представена експозицията в Ректората, за да могат повече млади хора да се запознаят с възможностите, с които се развива интеграцията на хората с увреден слух в столицата. „Ние сме задължени да помагаме на всички хора, които имат нужда от помощ, от специални усилия, но истината е, че градът ни се нуждае от всеки един човек, който живее тук и от неговия потенциал, неговите идеи и възможности и затова на първо място искам да благодаря на организациите на глухите хора, които са наши партньори от години“, каза още г-жа Фандъкова.

1-10

Тя допълни, че Столична община е първата община в България, която започва да работи в изпълнение на Закона за жестов език и да дава възможности на глухите хора да се възползват по-адекватно от административните служби.

1-14

Анна Стойкова посочи, че е щастлива да присъства на тази изложба и добави, че организациите за и на глухите хора, които работят на територията на Столична община, са много важен елемент от съвместната работа и именно благодарение на нея не само прилагат закона за българския жестов език в Столична община в административното обслужване, но приемат темата за лична.

1-2

Тя отбеляза, че по време на съвместните усилия за прилагане на закона се е срещнала с много знаещи и можещи хора, докоснала се е до живота на глухите хора и е научила много важни неща. По думите й заедно – глухи и чуващи хора, можем да постигаме добри резултати, които са полезни за обществото.

1-12

Тя пожела на студентите от Софийския университет да бъдат съпричастни към всички хора със социални потребности и да са ориентирани към знанието.

1-3

Д-р Славина Лозанова, ръководител на Университетския център за подпомагане на студенти със специални образователни потребности, изрази надежда да се осигурят едни устойчиви практики за приобщаване на хората със слухови нарушения. Софийският университет работи в посока на осигуряване на достъпност в образователната сфера, за да могат студентите с такива нарушения да се чувстват равнопоставени.

1-4

Проф. Мира Цанкова отбеляза, че изложбата е важна със своето послание. По думите й освен от жестов език ще има нужда и от брайлово писмо и ще е нужно да се помисли и за добро индикиране на всички обществени сгради с него, за да е полезно за хора с нарушено зрение.

1-5

Събитието продължи с изпълнение на група за синхронно пеене „Жестим“.

1-7

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":