Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 23 март 2023 г. ни напусна художникът доц. Драган Немцов, дългогодишен преподавател във Факултета по начална и предучилщна педагогика (днес Факултет по науки за образованието и изкуствата).

Поклонението ще се състои на 26 март 2023 г. (неделя) от 14.30 в храм „Св. София“.

Драган Немцов е роден през 1935 г. в Габрово. Завършва Априловската гимназия, след което продължава образованието си в Художествената академия, където завършва специалност „Живопис“ в класа на проф. Дечко Узунов. Член на Съюза на българските художници от 1963 г.

2-doc. Dragan Nemcov

Участник в повече от 100 национални и групови изложби, той представя своето творчество и в множество самостоятелни изложби в редица градове в страната и в чужбина. Последната му самостоятелна изява беше изложбата „София с две лица“, състояла се през декември 2022 г. в Столичната библиотека, а през януари 2023 г. се включи като специален гост в изложбата „Вертикала & Хоризонтала“ в галерия „Алма матер“ в Софийския университет.

Драган Немцов е основоположник на специалност „Изобразително изкуство“ в Софийския университет, дългогодишен преподавател по методика на обучението по изобразително изкуство във Факултета по науки за образованието и изкуствата (тогава все още Факултет по начална и предучилищна педагогика) и хоноруван доцент в Националната художествена академия. Бил е ръководител на катедра „Естетическо възпитание“ и заместник-декан на факултета. В продължение на години е секретар на Националния комитет на InSEA - Международното общество за обучение чрез изкуство към ЮНЕСКО.

Автор е на множество учебници и учебни пособия по изобразително изкуство.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ I степен и на почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски” със синя лента.

Драган Немцов оставя ярка следа в развитието на художественото образование в България и светъл спомен в сърцата на поколения студенти, негови възпитаници.

Поклон пред светлата му памет!

От академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“