Начало / Новини / Новини и събития / Библиотечно-информационният център по англицистика и американистика отбеляза своята 30-годишнина

   
Библиотечно-информационният център по англицистика и американистика отбеляза своята 30-годишнина

Катедра „Англицистика и американистика” към Факултета по класически и нови филологии отбеляза 30-годишнината от създаването на Библиотечно-информационния център по англицистика и американистика.

На тържеството, което се проведе в Центъра, присъстваха заместник-деканът на факултета доц. д-р Александра Багашева, ръководителят на катедра „Англицистика и американистика“ доц. д-р Александра Главанакова, преподаватели, настоящи и бивши студенти. Сред гостите бяха проф. Александър Шурбанов, проф. Татяна Стойчева, директорът на Британски съвет г-жа Любов Костова и управляващият директор на Фондация „Елизабет Костова“ г-жа Виолета Радкова.

1-2

Гл. ас. д-р Мария Коларова прочете поздравителен адрес от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков. В него той посочва, че отбелязването на подобни годишнини го карат да чувства гордост и удовлетворение, защото те отразяват стремежа ни към знание, към съхранение и разпространение на писменото слово. В своя поздрав ректорът благодари за сътрудничеството и подкрепата на Британския съвет, както и на всички колеги, които превърнаха Библиотечно-информационния център по англицистика и американистика не само в богата филологическа библиотека, но и в своеобразен социален и културен център на катедрата – място, в което студентите могат да развият още повече своите компетентности, но и място, отворено за цялата университетска общност и за широката публика.

1-4

В поздрава си проф. Герджиков отбелязва още, че екипът на Библиотечно-информационния център по англицистика и американистика изпълнява успешно своята мисия – да съхранява и разпространява човешкото познание, да среща писатели и читатели, хора, търсещи новото, и хора, даващи тласък на науката и литературата. Той поздравява колегите си за извършената през изминалите години работа и изразява увереността си, че те ще продължат да обогатяват и развиват Библиотечно-информационния център и да разширяват дейността му. Накрая ректорът пожелава на всички здраве и много успехи, а на студентите – да се възползват максимално от богатствата, които Библиотечно-информационният център може да им предложи.

1-3

От името на деканското ръководство на Факултета по класически и нови филологии поздрав поднесе заместник-деканът доц. д-р Александра Багашева, която прочете поздравителен адрес от името на проф. д-р Мадлен Данова. В адреса се казва, че Библиотеката е особена територия за среща с книгата и духовно общуване. „Нашият център се разви постепенно през годините и днес вече има визията на авторитетно университетско културно средище, запазвайки онази особена атмосфера на книжовен обект“, се казва още в поздрава на проф. Данова. Тя отбелязва, че за този период центърът се е утвърдил като обществена институция с духовен заряд сред младите хора, сред студентите и преподавателския състав на факултета. С богатия си фонд от 27 000 библиотечни единици Центърът предоставя отлична възможност за самоподготовка и научноизследователска дейност. Особено ценен е свободният достъп до книжния фонд и до специализирани електронни ресурси. Проф. Данова припомня критичното време на пандемията, когато въпреки драстично промененото ни ежедневие и ограничителните мерки, Центърът е продължил информационното обслужване на читателите благодарение на модерните технологии и всеотдайността на екипа си.

1-5

Днес пожеланията ми са насочени към младите хора – да четат, да търсят винаги добавена стойност към наученото, а тя се крие във всяка допълнително прочетена книга, да се усъвършенстват чрез литературата и да търсят хармонията в живота в нея“, казва още проф. Данова и пожелава на екипа на Центъра успешно да реализира образователните, информационни и културни функции на тази наша духовна институция и да търси нови перспективи в развитието си в синхрон е европейските стандарти и практики.

1-1

Доц. Багашева поздрави колегите си и от свое име и разказа личен спомен, когато преди 30 години е имала честта да съдейства за създаването на този център, като е участвала в пренасянето и подреждането на книгите. Но тежката работа е била придружена от много забавни преживявания, които никога няма да забрави и благодари на всички, които тогава са подали ръка и са помогнали да се създаде това място.

Гл. ас. д-р Мария Димитрова, председател на Библиотечния съвет, също поздрави всички присъстващи и заяви, че годишнината, която това празненство отбелязва, е важна в историята не само на катедрата, но и на българската англицистика и американистика като цяло.

1-27

Тя припомни, че в началото на 90-те години България едва е започнала да се отваря към света на Запад, а епохата на Интернет още не е настъпила. Гл. ас. д-р Мария Димитрова сподели един от най-запомнящите се уроци, който е научила от студентските си години, получен от преподавателя й по превод Катерина Павлова. Разказвайки за своето собствено следване, когато тази библиотека не е съществувала и достъпът до литература на английски език е бил изключително ограничен, Катерина Павлова обяснила какво щастие е било по това време да се добереш дори до един английски вестник. А когато се добереш, го изчиташ целия – от първата до последната страница, включително и прогнозата за времето; четеш всичко, защото друго за четене няма, а ти си студент по филология и трябва непрекъснато да обогатяваш английския си.

1-8

Гл. ас. д-р Мария Димитрова посочи, че този разказ я е накарал да осъзнае колко различно е нейното следване от следването на поколения студенти преди нея и какъв късмет е имала, че когато се е записала да учи „Английска филология“, тази библиотека вече е била създадена. Тя разказа накратко, че преди години мястото е било една от многобройните аудитории на университета, и допълни, че днес на това място продължава да живее една общност от хора, за която английският език и англоезичната литература и култура са страст и призвание; продължава да е място за срещи между студенти и преподаватели, между хора и книги, между поколения. Мария Димитрова подчерта, че от самото си създаване библиотеката е и културно средище.

1-Bibliotekata1

В нея са се провели десетки конференции, семинари, срещи с преводачи и с писатели, литературни четения, студентски състезания и конкурси. Тя накратко представи и бъдещите планове на екипа на Библиотечно-информационния център по англицистика и американистика.

В края на приветствието си председателят на библиотечния съвет Мария Димитрова заяви, че всичко това е нямало да се случи без един голям екип от хора преди 30 години и че всичко дължим на техния ентусиазъм, на тяхното упорство и всеотдайност.

1-Shurbanov1

Двама от създателите на Библиотечно-информационния център - проф. Александър Шурбанов и проф. Татяна Стойчева, бяха и най-важните гости на събитието. Те разказаха на присъстващите какво е да градиш библиотека. Техният увлекателен разказ разкри любопитни подробности от един дълъг и сложен процес.

1-Biserka Savcheva

Свои спомени сподели и първата библиотекарка Бисерка Савчева, а директорът на Британския съвет Любов Костова разказа за своите първи впечатления от Центъра и поднесе подаръци – колаж от снимки от изграждането на библиотеката и ценно издание на поезията на Робърт Бърнс. Последва видео обръщение от д-р Мартин Лам от Университета в Лийдс, който преди 30 години е преподавал в катедрата и е участвал в изграждането на библиотеката. За емоциите, които им е донесла библиотеката, и за приятелствата, които са създали в нея, говориха гл. ас. д-р Райна Росенова и студентките Камелия Янева и Кристин Гадар. Събитието бе придружено от слайдшоу, разказващо за развитието на Центъра.

1-Bibliotekata7 (izgrazhdaneto)

Изграждане на библиотеката

1-Bibliotekata8 (izgrazhdaneto)

Библиотечно-информационният център по англицистика и американистика е създаден със сътрудничеството и финансовата подкрепа на Британския съвет, а когато през 2009 г. Британският съвет затваря своята библиотека, той дарява целия си фонд на Центъра. Днес читателите на центъра включват както студенти и преподаватели от различни специалности на Софийския университет, така и читателите на някогашната библиотека на Британския съвет и други външни читатели – Библиотечно-информационният център е отворен за широката публика.

1-Bibliotekata10 (pyrvite godini)

Първите години

БИЦАА е не само богата филологическа библиотека, но и своеобразен социален и културен център на катедра „Англицистика и американистика”. Някои от събитията, които се провеждат в Библиотечно-информационния център, са насочени специално към студентите от катедрата, но голяма част са отворени към цялата университетска общност и към по-широката общественост и се провеждат в партньорство с други културни организации. Центърът често е домакин на конференции и семинари, премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, лекции по творческо писане и по превод.

1-Bibliotekata4 (sreshta s Milen Ruskov 2013)

Среща със Милен Русков

1-Bibliotekata2 (konferencia)

По време на конференция в библиотеката

1-Bibliotekata3 (Koleda 2009)

Коледен празник през 2009 г.

1-Bibliotekata15 (studenti 2022)

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":