Начало / Новини / Новини и събития / Академична делегация посети Хашемитското кралство Йордания

   
Академична делегация посети Хашемитското кралство Йордания

Академична делегация от представители на български висши училища начело с ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков беше на работно посещение в Хашемитското кралство Йордания. В делегацията участваха представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, на Аграрния университет – Пловдив и на Тракийския университет – Стара Загора.

Целта на посещението беше обсъждането на възможностите за сътрудничество между българските и йорданските университети, както и проучване на възможностите за привличане на йордански студенти в България.

Делегацията участва в двата приема по повод Националния празник на България, които българското посолство в Аман организира. На 3 март в посолството се проведе и работна среща на делегацията с представителна група от йордански възпитаници на български висши училища, следвали в периода от края на 70-те до началото на 90-те години на миналия век, когато те са били над 1000. Бяха обсъдени идеи за привличане на йордански студенти в България.

1-JU

Делегацията се срещна с представители на най-стария и най-голям университет – Йорданския, който се състои от 20 факултета и има над 50 хиляди студенти. В неговия Езиков център специализират следващи арабистика в Софийския университет. В срещата с българската делегация участваха ректорът на Йорданския университет проф. д-р Надир Обейдат, бивш министър на здравеопазването и възпитаник на Пловдивския медицински университет, както и вицеректорът по научните въпроси проф. Ашраф Абукараки, деканът на бизнес факултета проф. Хадил Ясин, деканът на Факултета по земеделие проф. Сафуан Шайеб и други. Бяха обсъдени възможностите за сътрудничество – обмен на студенти и преподаватели и работа по съвместни изследователски проекти. Делегацията се запозна и с Факултета по земеделие.

Делегацията посети и Националния земеделски изследователски център на Йордания – един от най-добре развитите центрове за изследвания в селското стопанство и земеделието в Близкия изток, и се срещна с неговия директор д-р Низар Хаддад и екипа му.

Благодарение на широките контакти на посланика на Република България в Йордания Димитър Михайлов бяха проведени срещи и с председателя на Бизнес парка на Йордания „Крал Хюсейн“ ген. лейтенант от запаса Мансур ал-Джубур, бивш главнокомандващ ВВС на Йордания, с проф. Исмаил Хинти, президент на Техническия университет „Ал Хюсеин“, и с изпълнителния директор на изследователската и консултантска фирма NAMA Strategic Intelligence Solutions д-р Фарес Брейзат, бивш съветник на краля и министър по въпросите на младежта.

1-Embassy Jordan

Бяха проведени и разговори в Министерството на висшето образование на Йордания. Поради заболяване на министъра проф. Азми Махафаза делегацията бе приета от следващия по ранг в министерството – главния секретар проф. Мамун ал-Дебаи и няколко висши служители. Сред въпросите, които бяха обсъдени на срещата, бе възможността да се предложи на йордански студенти, прекъснали висшето си образование в Украйна поради войната, да продължат следването си в България, механизмът за приравняване на дипломите или на завършени периоди на обучение, който се прилага от Висшия образователен съвет на Йордания, възможностите за мобилност по „Еразъм +“ и др.