Начало / Новини / Новини и събития

   
В Алма матер се проведе публична лекция-дискусия с европейския комисар Гюнтер Йотингер

Европейският комисар Гюнтер Йотингер, отговарящ за бюджета и човешките ресурси, участва в публична лекция-дискусия в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието, което бе на тема "Бюджет за бъдещето на Европа", бе организирано от Представителството на Европейската комисия в България.

Посещения в Астрономическата обсерватория на Софийския университет в края на октомври и началото на ноември без предварително записване

При силен интерес стартираха регулярните платени посещения в Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През дневните и вечерни часове на 20, 21 и 22 октомври стотици жители и гости на София посетиха най-старата астрономическа обсерватория в България.

Софийският университет и Зографската света обител в Атон подписаха 10-годишно споразумение, в рамките на което ще бъде развивана дългосрочна научна програма

В Софийския университет започна двудневната международна научна конференция „Зографската библиотека и архив: Изследователски подходи при дигитализацията, описанието и изданието на изворите”. Конференцията се организира по проект „Зографски дигитален архив в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер”.

Министър-председателят на Република Корея посети Центъра за източни езици и култури на Алма матер

В рамките на официалното си посещение в България министър-председателят на Република Корея Ли Нак-Йон гостува в Центъра за източни езици и култури на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той се срещна с ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, директора на Центъра проф. Александър Федотов, Величка Стойчева, директор на 18-то Средно училище „Уилям Гладстон“, ученици, преподаватели и студенти от специалност „Кореистика“.

В Софийския университет се отбелязва 125-годишнината от началото на университетската философия в България

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе официалното откриване на тридневната конференция надслов „PHILEO-SOPHIA. 125 години университетска философия“, посветена на 125-годишнината от създаването на първата университетска катедра по философия в България „Философия и педагогия“, с което се полага началото на университетската философия в България.

15-тото издание на Европейския ден на предприемача проправя пътя на българското студентско предприемачество към Европа

„Европейски предизвикателства пред предприемачеството в България“ бе темата на тазгодишното, 15-то по ред издание на Европейския ден на предприемача (ЕДП), организиран от Научноизследователския сектор с Център за трансфер на технологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Във Физическия факултет се провежда курс, посветен за изучаване на нано- и фемто-спътници

Във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда 5-дневен обучителен курс, воден от трима японски инструктори от HEPTASat Training Program към Hihon University, Япония. Курсът, който започна на 24 октомври и ще продължи до 28 октомври 2017 г., е един от най-авторитетните в тази област и в рамките му се обучават 18 участници - български студенти и преподаватели от различни университети.

Студенти от Факултета по математика и информатика завоюваха третото място в международно състезание по програмиране

На 21 октомври 2017 г. в Букурещ, Румъния и във Виница, Украйна се проведе студентското състезание по програмиране ACM SEERC 2017. В състезанието участваха над 70 отбора от университети на Балканския полуостров, Украйна и Молдова. Състезанието е квалификация за неофициалното световно първенство за студенти ACM International Collegiate Programming Contest за регион Югоизточна Европа.

Изложба "NATURA SACRA - Между метафората и абстракцията"

В Галерия "Алма матер" в Ректората бе открита изложбата "NATURA SACRA - Между метафората и абстракцията" на д-р Снежина Бисерова, гл. асистент във Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет, специалност "Изобразително изкуство". Експозицията може да бъде разгледана до 3 ноември 2017 г.

Преподаватели и докторанти от Алма матер работят по проект за съвременни методи и методики в научните изследвания

Докторанти, млади учени и водещи специалисти от Философския факултет на Софийския университет работят успешно по два работни пакета по проект „Формиране на компетентности и усъвършенстване на умения за прилагане на съвременни методи и методики за научни изследвания от млади учени“ (Договор № ДМ10/2 от 14.12.2016 г. по Фонд „Научни изследвания”). Ръководител на проекта е гл. ас. д-р Пенка Христова.

Проф. Ренета Божанкова: „„Алтер Его“ изправя всички нас пред алтернативите на мисленето, на чувствата и на изкуството“

В навечерието на 130-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и 60-годишнината на Университетския театър започна Международният театрален Форум „Алтер Его“ 2017. Домакините на фестивала Театър-лаборатория „Алма Алтер“ откриха събитието със спектакъла „Бурята“.

Тринадесета международна конференция по социолингвистика „Обществените процеси и тяхното отражение в езика“

В СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе Тринадесетата международна конференция по социолингвистика на тема: „Обществените процеси и тяхното отражение в езика“. Конференцията продължава почти тридесетгодишна традиция на дискусии в рамките на научни форуми, организирани от Международното социолингвистическо дружество – София, по проблеми, отразяващи динамичните отношения между общественото и езиковото развитие.

Национални четения по руска литература се проведоха в Софийския университет

В Софийския университет се проведоха националните четения по руска литература, посветени на 75-годишнината на проф. дфн Петко Троев, известен литературовед и дългогодишен преподавател по руска класическа литература в Университета. Събитието бе организирано от Факултета по славянски филологии.

В Алма матер бяха представени стипендиантската програма на Германската служба за академичен обмен и програмата за стаж в германския Бундестаг 2018

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха представени стипендиантската програма на Германската служба за академичен обмен (DAAD) и програмата за стаж в германския Бундестаг 2018 (Международна парламентарна стипендия, IPS).

В Софийския университет бе представен филмът „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие“

В зала 243 на Ректората на Алма матер бе прожектиран филма „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие“ на документалистката от САЩ Андреа Саймън. Събитието беше организирано от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет съвместно с Посолството на САЩ у нас.

In Memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. Димо Платиканов.

Поклонението ще се състои на 26 октомври от 12.00 часа 2017 г. в столичния храм „Св. Седмочисленици“.

Алма матер бе домакин на пресконференция на БНТ по проект, финансиран от Европейския парламент

Във Факултета по журналистика и масова комуникация БНТ представи своя проект ЕП 202ПЕТ, съфинансиран от Европейския парламент. Проектът се базира на Бялата книга за бъдещето на Европа от 1 март 2017 г. и нейните пет сценария за развитие до 2025 г. Основната цел на БНТ е посредством пет телевизионни продукции, подкрепени от специален уеб модул, да популяризира и мултиплицира познанията относно идентичността, ролята и политическата природа на Европейския парламент като единствената демократично избрана институция.

50 години от създаването на специалността "Туризъм" и 45 години от учредяването на Катедра „География на туризма“ в Софийския университет

В 292-ра аудитория в Ректората на Софийския университет тържествено бяха отбелязани две юбилейни годишнини в Геолого-географския факултет – 50-годишнината на специалност „Туризъм“ и 45-годишнината на Катедра „География на туризма“. Празникът е съпътстван и от международна научна конференция на тема: „Съвременният туризъм – традиции и иновации“.

В Алма матер бе открита обновена с помощта на Корпорация „Мицубиши“ зала

В Центъра за източни езици и култури към Софийския университет по повод откриването на Центъра за изследване на съвременна Япония гостува г-н Харуки Хаяши, изпълнителен вицепрезидент на Корпорация „Мицубиши“ и регионален и изпълнителен директор за Европа и Африка.

Изложба "Речник нa колумбийски думи и изрази в испанския език"

В Университетската библиотека бе открита изложбата "Речник нa колумбийски думи и изрази в испанския език". В експозицията могат да се видят плакати с 24 думи по една за всяка буква от испанската азбука. Тя може да бъде разгледана до края на месец октомври 2017 г.

Астрономическата обсерватория на Софийския университет отваря врати за посетители

От 20 октомври 2017 година в края на всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Дневните посещения включват кратка интерактивна лекция, запознаване с исторически факти и разглеждане на обсерваторията. Вечерните включват и наблюдения с телескоп при ясно небе.

„Кариера за нова Ера“ в Софийския университет

В Софийския университет започна първото от поредица събития за кариерно развитие. „Кариера за нова ERA” е част от Кариерните дни, които за първи път тази година се провеждат в Испания, Франция, Полша, Унгария, Чехия, Гърция, Македония и България и са инициатива на Европейската комисия за кариерно развитие на млади учени - магистри и докторанти, както и за всички, които искат да научат повече за това как успешно да се реализират.

Тринадесет нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Алма матер

Новоназначените преподаватели получиха трудовите си договори от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков.

Софийският университет е сред най-добрите висши училища в две международни класации

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ запазва мястото си сред най-добрите университети в оповестените на 16 октомври 2017 година класации на CWUR (Center for World University Rankings) за 2017 г. и на QS EECA Region University Rankings за 2018 г.

Изложба с карикатури на тема „Аз съм турист в България“ бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита изложба с карикатури на тема „Аз съм турист в България“. Експозицията е по повод 50-годишнината от създаването на специалност „Туризъм“ и 45-годишнината от основаването на катедра „География на туризма“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Международна конференция „Фигури на транснационалното. РеВизии в немскоезичната литература“

Софийският университет бе домакин на тридневна международна конференция на тема: „Фигури на транснационалното. РеВизии в немскоезичната литература“. Научният форум е съвместен научен проект между Катедрата „Германистика и скандинавистика“ към Факултета по класически и нови филологии и Института по литература на университета в гр. Хамбург. Конференцията се проведе в рамките на дългогодишното партньорство между двата университета.

Доц. Дария Карапеткова бе удостоена с орден „Звезда на Италия“

На тържествена церемония в посолството на Италия посланик Стефано Балди удостои доц. Дария Карапеткова с ордена „Звезда на Италия“, степен „Кавалер“. Отличието се присъжда от президента Серджо Матарела за особените заслуги на доц. Карапеткова в популяризирането на езика и културата на Италия у нас.

Възпитаници на Факултета по математика и информатика с отличия от конкурса Награда „Джон Атанасов“ за 2017 г.

На 10 октомври 2017 г. на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът на Република България Румен Радев връчи наградите на лауреатите в конкурса Награда „Джон Атанасов“ за 2017 г. Сред отличените са възпитаниците на Факултета по математика и информатика д-р Станислав Харизанов и Минко Гечев.

Софийският университет приветства включването на България в сътрудничеството във високопроизводителните изчисления

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще подпише на 13 октомври 2017 г. декларация, с която България се присъединява към рамковото споразумение за сътрудничество във високопроизводителните изчисления (HPC) и големите данни (Big Data).

Студенти на Алма матер бяха отличени в младежка конференция на UNICA

Студенти от Софийския университет взеха участие в Деветата студентска конференция на UNICA на тема Towards a Student-Centred University, която се проведе в Рим от 4 до 8 октомври 2017 г. Домакини на събитието бяха университетите Sapienza University of Rome, University of Rome Tor Vergata, Roma Tre University и University of Rome Foro Italico.

Стартира проектът GATE – отворена врата за големите данни в полза на обществото

Среща на партньорите на 10 октомври 2017 г. в Технопарка в София отбеляза официално началото на един уникален за България проект, финансиран по програма “Teaming” на „Хоризонт 2020“, спечелен в конкуренция с 286 други проектни предложения от 27 европейски държави.

Интердисциплинарна конференция „Наслади и забрани“

В Конферентната зала в Ректората започна интердисциплинарната конференция на тема „Наслади и забрани“. Двудневният форум е организиран от Дружеството за проучване на 18 век.

Проф. дхн Стойко Факиров бе отличен с медал от Международната асоциация за съвременни материали

Проф. дхн Стойко Факиров бе удостоен с Медал за изключителни изследвания върху съвременни материали и технологии за 2017 г. от Международната асоциация за съвременни материали (IAAM). В авторитетната организация членуват повече души 50 000 членове от над 140 държави.

Изложба на преподаватели от Факултета по начална и предучилищна педагогика в Ниш

Изложбата re-cycle / re-create на проф. д-р Стефан Алтъков, зам.-декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика и ръководител на Катедра „Визуални изкуства“, и проф. д-р Лаура Димитрова от същата катедра беше открита на 5 октомври 2017 г. в Галерията за съвременно изкуство на град Ниш, Сърбия.

Алма матер посрещна 130 студенти по програма „Еразъм“

През академичната 2017/2018 г. 130 чуждестранни студенти по програма „Еразъм“ са избрали Софийския университет за своето обучение.

Университетските ботанически градини се включиха в Европейската нощ на учените 2017

Градините участват за първи път и бяха част от програмата на Нощта за Варна. За поредна година в последния петък на септември във Варна се състоя Европейската нощ на учените. Събитието се провежда едновременно в около 300 града в Европа и по света, а локациите в България вече са 11.

Обучителна школа по проект на Факултета по химия и фармация

В рамките на проект BG05M2OP001-2.009-0028 "Постигане на оптимална среда за обучение, научни изследвания, иновации и устойчиво развитие на човешкия капитал в сферата на химическите науки: Адаптиране на образованието днес за утрешния ден" с бенефициент Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чрез Факултета по химия и фармация, финансиран от Оперативна програма ,,Наука и образование за интелигентен растеж“, в периода от 25 до 29 септември 2017 г. в гр. Банско се проведе обучителна школа 1 на тема: „Тенденции на научното развитие във Факултета по химия и фармация“.

Изложбата "Дни на университетската книга" беше открита в Университетската библиотека

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Дни на университетската книга“. В експозицията са представени над 150 монографии, списания и годишници на Софийския университет. Експозицията може да бъде разгледана до 13 октомври 2017 г.

Проф. Анастас Герджиков: „Академичната общност е носител на авторитетна традиция, която трябва да бъде уважавана, поддържана и развивана с ентусиазъм“

Академичната 2017/2018 учебна година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше официално открита с тържествена церемония в Аулата. По традиция в началото на празника ректорът и Академичният съвет на най-старото българско висше училище поднесоха цветя пред паметниците на дарителите Евлоги и Христо Георгиеви.

Гост на официалното откриване на академичната учебна година бе президентът на Република България Румен Радев.

Катедра „Астрономия“ участва в Европейска нощ на учените 2017

На 29 септември учени от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се включиха в програмата на Европейска нощ на учените 2017 чрез „Наука в града FRESH: Нощ на отворените врати в Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Борисовата градина“.

Алма матер е домакин на международен икономически научен форум

Провокирани от значителните промени в индустриалното производство и икономическите процеси, предизвикани от бързоразвиващите се цифрови технологии, Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, катедра „Икономикс” на Университета за национално и световно стопанство и Икономическият институт на Българската академия на науките организираха съвместно Международната научна конференция „Икономически и управленски политики и предизвикателства: Към индустрия 4.0 – технология или идеология“.

Катедра "Софтуерни технологии“ отбеляза 10-годишния си юбилей

Катедра "Софтуерни технологии", най-младата катедра на Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски", отбеляза 10-та годишнина от своето създаване със запомнящо се тържество в София Тех Парк.

15 са отличените на Докторантските четения във Философския факултет

В периода 26–28 септември в Конферентната зала на Ректората се проведоха Докторантски четения 2017 Философския факултет на Софийския университет. В събитието взеха участие участваха 41 докторанти.

Четвърта международна конференция ESTIDIA: „Диалог без граници: Стратегии на междуличностната и междугруповата комуникация“

Философският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ESTIDIA и Институтът по реторика и комуникации организираха четвърта конференция ESTIDIA: „Диалог без граници: Стратегии на междуличностната и междугруповата комуникация“, която се проведе на 29 и 30 септември 2017 г.

Ректорът на Алма матер се срещна с директора на Националната библиотека и архив на Иран

Проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с д-р Ашраф Бороджерди – директор на Националната библиотека и архив на Иран и съветник на президента на Иран. Д-р Ашраф Бороджерди е на посещение в България по покана на Националната библиотека във връзка с подписването на спогодба между националните библиотеки на Иран и България.

Работна среща по проект Materials Networking.

В рамките на проект Materials Networking, финансиран от програма „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия, бе проведена Втората работна среща “Advanced Materials“. Срещата се състоя в периода 10-13 септември 2017 г. в Поморие.

„Алма Алтер“ получи големите награди на театрален фестивал в Беларус

Трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ се върна с двете големи награди от Международния театрален фестивал „Театрален куфар“ в Минск, Беларус.

Проект за проучване на развитието на телевизиите в Румъния, Белгия и България

Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет бе домакин на третата среща по научния проект „Телевизии и нации в европейска "полупериферия": Как се произвежда европейска идентичност чрез телевизията (1958-1980)“.

Проф. Филип Томас изнесе лекция в Софийския университет

В Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" професорът по римско право Филип Томас изнесена публична лекция на тема „Барзанов поглед към Цицерон: от гигант до джудже и обратно“. Събитието бе част от програмата на семинара на Катедрата по класическа филология Phrontisterium classicum.

Докторантски четения 2017 г. във Философския факултет

За втора поредна година Философският факултет на Софийския университет организира докторантски четения, в които участваха представители от различни специалности на Факултета. Събитието се превърна в традиция за факултета и дава възможност за пряка изява на докторантите. Най-добрите доклади ще бъдат публикувани в сборник.