Начало / Новини / Конкурси / Архив / Стартира четвъртата Национална стипендиантска програма „За жените в науката“

   

Млади жени учени в областта на естествените науки имат възможността да кандидатстват за Национални стипендии в рамките на световноизвестната програма „За жените в науката“. Кандидатурите за конкурса могат да бъдат подавани от 1 октомври до 15 декември 2013 г. За четвърта поредна година ще бъдат присъдени две стипендии на стойност 5000 евро всяка.

Стипендиите са предназначени за млади жени учени на възраст до 35 години, които в момента са докторанти или учени с докторска степен и искат да продължат своето научно и професионално развитие. Подробна информация за програмата, включително и формулярите за кандидатстване са достъпни на www.zajenitevnaukata.bg.

Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L’Oréal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ и има за цел да подпомогне обещаващи млади жени учени в тяхното научно развитие. Повече от 1700 жени от над 100 държави са били подпомагани от тази инициатива, а националните стипендиантски програми се осъществяват в близо 50 държави. В България програмата стартира през 2009 г. в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България.

Всяка година се присъждат две стипендии с цел да подпомогнат млади жени учени в тяхната изследователска работа и да ги поощрят да продължат своята академична кариера в България. Чрез тази програма стипендиантите стават част от голямата международна научна общност на програмата „За жените в науката“.

Кандидатурите се оценяват от високопрофесионално жури, което се състои от водещи специалисти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и представители на партньорите в проекта. Стипендиантите ще бъдат обявени на церемония, която ще се състои през 2014 г. в София.

За глобалната програма „За жените в науката“ (www.forwomeninscience.com)

L’Oréal-UNESCO „За жените в науката“ е единствената глобална програма, създадена, за да подпомогне и насърчи жените да допринесат за развитието на науката в света. Програмата съществува от 1998 г., когато L'Oréal и ЮНЕСКО учредяват наградите „За жените в науката“, които всяка година отличават пет водещи жени изследователки в света. Партньорството „За жените в науката“ създава и глобална мрежа от Международна, Регионална и Национална стипендиантска програма, за да подкрепи младите жени, които представляват бъдещето на науката. Цялата програма е отправна точка за международно научно постижение и безценен източник на мотивация, подкрепа и вдъхновение за жените в науката.

facebook.com/forwomeninscience/

youtube.com/forwomeninscience/

twitter.com/4womeninscience/