Начало / Новини / Конкурси / Архив / Програма „За жените в науката“

   

Програмата „За жените в науката“ стартира за трети път в България с подкрепата на Софийския университет и Министерството на образованието и науката.

Третото издание на Националната стипендиантска програма на Л`ОРЕАЛ и ЮНЕСКО „За жените в науката” стартира официално в България на 10 септември 2012 г. Партньори на програмата са елитната академична институция Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Министерството на образованието, младежта и науката. Всички жени докторанти на възраст до 35 години, работещи в областта на естествените науки, ще могат да кандидатстват в изданието на програмата за 2012–2013 г.

Стипендии от 5000 евро ще бъдат отпуснати на победителите за провеждане на научни изследвания в България и за да бъдат насърчени да продължат по-нататъшното развитие на своята научна кариера. Цялата информация, свързана с условията за кандидатстване, може да се намери на www.zajenitevnaukata.bg.

Националната програма предоставя стипендии на млади българки, посветили се на науката, по линия на известния в света проект „За жените в науката”, създаден с цел да поощрява млади жени учени към по-нататъшно професионално научно развитие.

„С гордост мога да отбележа, че програмата „За жените в науката” в България се превърна в престижен и утвърден годишен конкурс. Като образователна и научна структура ние виждаме колко важно е за развитието на тези области в България и тази програма е точно това, което е необходимо в момента. Разбира се, ние ще продължим да подкрепяме проекта заради добрата идея, която носи за науката и обществото като цяло“, коментира Григор Порожанов, директор на отдел „Наука” в Министерството на образованието, младежта и науката.

„Развивайки програмата, тази година разработихме нов уебсайт, даващ на увеличаващия се брой кандидати цялата необходима информация – www.zajenitevnaukata.bg. Убедени сме, че науката е двигател за напредъка на обществото и ние виждаме огромна перспектива в продължението на нашия ангажимент в посока научни изследвания. Ето защо за трети път тази година насърчаваме високите постижения и подкрепяме жени, които движат науката в България напред, както правим по всички краища на света”, каза Ана Попара, научен директор на Л’ОРЕАЛ България.

„Аз съм победител от второто издание на програмата, избрана сред над тридесет кандидати – факт, с който се гордея. Тази уникална за България програма ми даде шанс да осъществя много важен биологичен проект, който, вярвам, ще допринесе за развитието на обществото. В същото време ми бе дадена възможност да работя в родината си вместо в чужбина. Искрено препоръчвам тази програма на всички български жени, които се борят с трудната научна среда и продължават да инвестират своите знания и опит в областта на науката“, каза Ралица Зидарова, една от победителките във второто издание на стипендиантската програма.

„Светът на физиката е безкраен, ето защо има безброй начини за мен да го преоткривам и по този начин да допринасям за развитието на науката. Стипендията не само ми помогна да стана по-добър професионалист в моята област, но също така ме вдъхнови да се стремя към нови открития”, коментира Василка Стефлекова, вторият победител в изданието на програмата от 2011 г.

Кандидатите за стипендии по програмата могат да подадат заявленията си в периода 10 септември – 15 ноември 2012 г. в Националната комисия за ЮНЕСКО в България или на имейл адрес: snishkova@mfa.government.bg. Желаещите да участват в програмата могат да получат повече информация или да изтеглят необходимата за кандидатстване документация и от следните уебсайтове: www.zajenitevnaukata.bg и www.unesco-bg.org.

Проектите ще бъдат оценявани от професионално жури с председател проф. Румен Панков и членове, експерти в областта на науката.

Повече за програмата „За жените в науката“

Програмата „За жените в науката“ съществува от 1998 г., когато L'Oreal и ЮНЕСКО установяват сътрудничество и организират международни награди, присъждани на петте водещи жени изследователи, по една на континент, всяка година.

Програмата в момента включва както международни стипендии, отпускани ежегодно от 2000 г. на 15 обещаващи млади жени учени, така и национални стипендии, които подкрепят жените в науката в страни от целия свят, зачитайки техните особености и специфични потребности.

Откакто е създадена програмата „За жените в науката“, над 1000 млади жени от целия свят са насърчавани да развиват своите научни изследвания. От януари 2012 г. 1040 млади жени учени от 64 страни са били наградени с регионални или национални стипендии.