Начало / Новини / Конкурси / Архив / Kонкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката за 2016 г.

   

Краен срок за кандидатстване: 22 август 2016 г.

 

От 10 май 2016 г. стартира ежегодният конкурс за връчването на Наградата на Президента на Републиката на името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър.

Повече информация за правилата за участие в конкурса можете да намерите в интернет на адрес http://www.president.bg/

Наградата „Джон Атанасов“ се връчва от 2003 г. насам на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб.

 

През 2016 г. за втори път ще бъдат връчени отличия „Джон Атанасов“ и в две нови категории:

- Грамоти „Първи стъпки в компютърните науки“, насочени към ученици и студенти във възрастовата група 12-22 г., постигнали високи резултати с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси;

- Грамоти „Джон Атанасов – за проекти с голям обществен принос“, които отличават стартиращи компании и самостоятелни проекти в частния, неправителствения и академичния сектор, чиито създатели са под 35-годишна възраст и които адресират въпроси с обществена значимост посредством компютърните технологии.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от комисия с участието на водещи учени и професионалисти в областта на компютърните науки. Лауреатите на отличията „Атанасов“ за 2016 г. ще получат допълнителни награди в подкрепа на по-нататъшното им професионално развитие.

Допълнителна информация може да получите на тел. 02/9239 106 и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg.