Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Преподаватели в ДЕСО към Софийския университет бяха отличени с френския орден „Кавалер на академичните палми“

   
Преподаватели в ДЕСО към Софийския университет бяха отличени с френския орден „Кавалер на академичните палми“

Дългогодишните преподаватели от Департамента за езиково и специализирано обучение към Софийския университет „Св. Климент Охридски” Маргарита Георгиева и Румяна Джелебова бяха наградени с най-високото отличие на френското министерство на образованието - Орден „Кавалер на академичните палми“.

Орденът на академичните палми е създаден на 17 март 1808 г. с указ на император Наполеон Бонапарт, а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г. Отличието е създадено за университетски преподаватели, а днес то е достъпно за всички, работещи в сферата на образованието. Това е най-старата съвременна френска награда. Виолетовият цвят на ордена символизира хармонията между синьото и червеното, знак за мъдрост, познание, толерантност и авторитет. Този орден възнаграждава положената работа за каузата на обучението и образованието.

На церемонията, която се състоя в Департамента за езиково и специализирано обучение, присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, посланикът на Република Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, Лоран Атал – аташе по образователното и езиково сътрудничество във Френския институт, Магали Желева, директор на курсовете към Френския институт, Франсис Леонар, директор на началното училище „Виктор Юго“, Петко Стайнов - представител на България в Университетската агенция по франкофония, преподаватели на ДЕСО, бивши и настоящи възпитаници на Департамента.

Директорът на Департамента за езиково и специализирано обучение към СУ доц. д-р Мария Григорова приветства присъстващите и разказа на кратко историята на Департамента по езиково специализирано обучение /ДЕСО/.

9

ДЕСО, наследник на Института за чуждестранни студенти, е на повече от 50 г. и е единственото звено в системата на висшето образование, което осъществява обучението на чуждестранни студенти както по български език, така и по всички хуманитарни и природо-математически дисциплини в зависимост от бъдещата им специалност. Департаментът е единствената образователна институция в България, която от 2016 г. е пълноправен член на Асоциацията на европейските езикови тестови центрове ALTE. Той е лицензиран изпитен център за територията на България за международни признати сертификати.

През 1997 г. е подписан договор за сътрудничество с Френския институт, който се подновява на всеки три години. Този договор осигурява уеднаквяване на стандартите в преподаването и оценяването на знанията и уменията по френски език, съобразени с общоевропейската езикова рамка.

Доц. Григорова подчерта, че преподавателите в ДЕСО участват активно в различни международни проекти. През 2008 г. заедно с университета в Нант печелят и реализират европейския проект „Леонардо да Винчи“. През 2009 г. ДЕСО участва в учредяването на международната Асоциация за приложни езици заедно с 30 френски университета и висши училища от франкофонски страни. От две години Департаментът работи с френското училище „Виктор Юго“ за провеждане на изпити по български език.

Доц. Григорова благодари на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан за високата оценка, която се дава на преподавателите по френски език Румяна Джелебова и Маргарита Георгиева.

Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан поздрави присъстващите и изрази радостта си да гостува в Департамента за езиково и специализирано обучение. Той отбеляза, че е щастлив, че може да използва българския език, защото чрез него успява да разбере българския манталитет и душевност.

1

Ксавие Лапер дьо Кабан отбеляза, че е изключително доволен от успешното дългогодишно сътрудничество между Департамента за езиково и специализирано обучение и Френския институт. Той добави, че двете преподавателки, които получават ордена на академичните палми, са преподавали във Френския институт, което е голяма чест за института, защото означава, че има преподаватели на толкова високо ниво.

Преди да връчи високото отличие на Маргарита Георгиева и на Румяна Джелебова, Ксавие Лапер дьо Кабан представи накратко техните биографии.

2

Маргарита Георгиева е завършила висшето си образование в СУ, от 1970 г. започва работа в Института за чуждестранни студенти. По-късно е преподавател в Алианс франсез в Адис Абеба в Етиопия и преподава във френското училище там. От 1984 г. преподава отново в Института за чуждестранни студенти. От 1991 г. до 2011 г. е преподавател по френски език във Френския институт и преподава курсове за държавни служители в Министерството на земеделието и в Министерство на вътрешните работи. След 2011 г. отново преподава в Департамента за езиково и специализирано обучение. Г-жа Георгиева е участвала в многобройни стажове и обучения, активно участва в разработването на различни учебни помагала и тестове за провеждане на курсове. По думите на посланика, за общността на преподавателите по френски език е чест да имат за колега човек като нея, защото преподава с голям ентусиазъм в продължение на дълги години.

4

Румяна Джелебова е завършила в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, започва работа в Института за чуждестранни студенти. От 1976 г. е работила в сферата на образованието, първоначално към БАН, след това като съветник по образованието към Министерството на образованието. По-късно преподава френски език в Института за чуждестранни студенти, във Факултета по журналистика и Юридическия факултет на Софийския университет. От 1991 г е преподавател по френски език във Френския институт в София. От 2000 до сега е преподавател в ДЕСО. През 1997 е инициирала и реализирала проект „Европа днес, Европа утре“. Работила е и по международния проект „Леонардо да Винчи“, има около 20 участия в други европейски проекти.

Маргарита Георгиева отбеляза, че е дълбоко трогната от признанието, което символизира ордена. Тя отправи своята благодарност към министъра на образованието на Република Франция, на съвета от експерти, които определят кавалерите на ордена и на служителите в посолството на Франция в България. В изказването си тя се върна назад в спомените си и в годините на своята професионална реализация. Маргарита Георгиева благодари на всички свои колеги и близки за това, че са я подкрепяли и окуражавали през изминалите години. „В моите очи да преподаваш е акт на щедрост. Да дадеш това, което си получил, да предадеш този дар по такъв начин, че това да донесе удовлетворение на студентите. Това също е желанието да ги накараш да обикнат красотата и хармонията на френския език, да предадеш познание е едно нещо, но да знаеш да ги предадеш е друго”, каза Маргарита Георгиева. Тя добави, че през годините на активна работа нейната амбиция и ежедневна задача е била да мотивира, да провокирам интереса на студентите и същевременно да мисли за най-добрия метод на обучение.

5

Приемайки наградата, Румяна Джелебова изрази дълбокото си вълнение и благодарност към Министерството на образованието на Република Франция, френското посолство у нас и Френския институт.

Тази награда представлява признание на моите усилия и моето напълно отдаване в професията ми. Но също е признание и за учебните заведения, в които съм работила, и за моите студенти, които са проявили усърдието да научат този език“, каза г-жа Джелебова и заяви, че работата й във Френския институт е допринесла много за оформянето й като преподавател и е спомогнала за многобройните й контакти с френски учени и педагози. Румяна Джелебова подчерта също, че благодарение на СУ, на Департамента и на останалите факултети е успяла да реализира своите европейски и международни проекти.

Искам да подчертая ролята на преподавателя по френски език. Той не само преподава френски език, но преподава това, което се нарича и изкуството да живееш „по френски“ – каза още г-жа Джелебова.