Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Катедра „Германистика и скандинавистика“ получи награда на Шведската академия

   
Катедра „Германистика и скандинавистика“ получи награда на Шведската академия

Катедра „Германистика и скандинавистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше удостоена с наградата на Шведската академия за популяризиране на шведската култура в чужбина за 2015 г.

Наградата бе оповестена по време на ежегодното тържествено събрание на Шведската академия на 20 декември 2015 г. в присъствието на краля и кралицата на Швеция и престолонаследницата принцеса Виктория. На събитието присъства също директорът на Академията проф. Тумас Риад и канцлерът на Академията г-жа Кристина Лугн. Лауреатите на наградите бяха обявени от постоянния секретар на Шведската академия г-жа Сара Даниус.

В мотивацията си Академията посочва, че катедра „Германистика и скандинавистика“ към Факултета по класически и нови филологии на СУ в течение на много години развива дейност в областта на скандинавските култури и езици и допринася за сътрудничеството между различни институции на редица равнища в България и в скандинавските страни.

Специалност „Скандинавистика“ в рамките на катедрата е основана през 1992 г. и е единствена по рода си в системата на висшето образование в България. При възникването ѝ основен език е шведският, към който по-късно като алтернатива се добавя и норвежкият. От 1992 г. досега специалността играе ключова роля за популяризирането на шведската култура в България както чрез преподаването на шведски език, литература и културна история, така и чрез активната си изследователска дейност и чрез организирането на научни форуми и други събития на шведска тематика в сътрудничество с редица скандинавски институции.

Повече за наградата можете да видите в участието на проф. Вера Ганчева и проф. Иван Илчев в предаването "Денят започва с култура" на БНТ .