Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Факултетът по класически и нови филологии връчи благодарствени грамоти на своите дарители

   
Факултетът по класически и нови филологии връчи благодарствени грамоти на своите дарители

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в деня на патронния празник на Алма матер, се проведе церемония по връчване на благодарствени грамоти от името на Факултета по класически и нови филологии. Грамоти получиха представители на различни посолства, институти, фондации за помощта, която са оказали през изминалата година за подобряване на работата на факултета.

На събитието присъстваха ректорът на СУ проф. дфн Анастас Герджиков, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, представители на посолства и институции, преподаватели и студенти.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков изрази задоволството си, че участва в церемонията, защото на едно място са събрани хората, институциите, които най-много са помогнали на Софийския университет и на Факултета по класически и нови филологии.

2

Проф. Герджиков изрази огромната благодарност на ректорското ръководство, че толкова много хора, представляващи многобройни страни и организации, са допринесли за това Софийският университет да бъде най-добрият и да предлага на студентите преподаване и изследвания, които могат да ги подготвят за живота. „Вашата помощ е толкова разнообразна, че няма как да изброим всичко, което сте направили за нас. Няма сфера от нашата дейност, която да не е подкрепена от вас. Така че истинската благодарност не са грамотите, които ще получите. Истинската благодарност е в сърцата ни. Оценяваме приноса на всеки от вас, на институцията, която представлява и на държавата, която представлява у нас. Много ви благодаря от сърце!“, каза още ректорът на Софийския университет.

1

Деканът на Факултета по класически и нови филологии приветства присъстващите и изрази своята благодарност към хората и институциите, които подкрепят факултета в изучаването на културите и езиците на повече от 30 страни в света. Проф. Данова припомни, че във Факултета по класически и нови филологии има над 2000 студенти и над 200 преподаватели, които се обучават и преподават в 21 бакалавърски специалности и над 15 магистърски програми, ориентирани към натрупване на знание за езици и култури от всички континенти – Европа, Азия, Америка, Африка и Австралия. Проф. Данова добави още, че Факултетът по класически и нови филологии в СУ е единственото място в България, където се изучават някои от тези езици и култури, като амбицията е да се разшири обхвата на предлаганите специалности и програми.

5

Особено важен аспект на нашата работа тук е не само изграждането на висококвалифицирани специалисти и преподаватели в областта на филологията и преподаването на чужди езици, но изграждането на умения за междукултурно общуване в мултикултурна среда и съзнание за толерантност и приемане на етническите и културни различия по света“, каза още проф. Мадлен Данова. Тя добави, че във ФКНФ е създадена първата магистърска програма по културна дипломация в България и изрази надеждата си, че заедно с представителите на посолствата и институциите ще бъде даден още един положителен пример за силата на междукултурния диалог в поддържането на равновесието и мира в света.

3

„Така, убедена съм, продължаваме и делото на св. Климент Охридски за изграждане и разпространение на познанието на езика чрез културен трансфер и създаване на собствена школа за превод и тълкуване на свещените текстове – традиция, която продължаваме, благодарение и на материалната и духовната подкрепа на всички вас, нашите гости днес“ – каза проф. Данова.

Представителите на различни посолства, институции и организации, направили дарения за подобряване на учебния процес във ФКНФ през последната година, получиха от ректора на Софийския университет благодарствени грамоти.

4

Грамоти получиха посолствата на: Република Австрия, Азербайджан, Република Аржентина, Република Армения, Федеративна Република Бразилия, Обединено Кралство на Великобритания и Северна Ирландия, Социалистическа Република Виетнам, Федерална Република Германия, Гръцка Република, Кралство Дания, Република Индия, Република Индонезия, Република Ирак, Ислямска Република Иран, Република Ирландия, Кралство Испания, Република Италия, Република Казахстан, Канада, Република Кипър, Китайска Народна Република, Кралство Норвегия, Португалска Република, Румъния, САЩ, Република Турция, Унгария, Република Финландия, Франция, Кралство Швеция, Република Корея, Япония. Бяха връчени грамоти и на Фондация „Америка за България“, Британски съвет, Геотехмин ООД, Институт „Сервантес“, Италиански културен институт, Мицубиши корпорейшън, Oxford, „Рока“ България, EU Sunday, Френски културен институт.

6