Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стопанският факултет в партньорство с Университета в Залцбург „Парис Лордон“ спечели нов проект, финансиран чрез Фонд „Научни изследвания“

   

06.07.2023

 

Екип на Стопанския факултет в партньорство с Университета в Залцбург „Парис Лордон“ спечели нов проект, финансиран чрез Фонд „Научни изследвания“ – „Конкурс за проекти по програма за двустранно сътрудничество България - Австрия – 2022 г.“ на тема „Европейско облекло - Търсене на изход от неустойчивите вериги за доставки“.

Logo FEBA BG-EN

Проектът е фокусиран върху проучване и анализ на икономически, социални и материални процеси при производство на текстил и облекло в Европа. Този бранш представлява интерес, тъй като може да се ревитализира и да намери място на икономическата карта, като открива нови работни места, осигурявайки устойчиво производство и зачитайки съществуващите европейски социално-екологични норми.

Ръководител на проекта е проф. д-р Албена Вуцова, а участници в научния екип са доц. д-р Тодор Ялъмов, д-р Олга Игнатова, докторант Пламена Калайджиева и студент Ивета Комитова.

Изпълнението на проектните дейности ще подпомогне развитието на научните изследвания и ще създаде трайни партньорства чрез споделяне на знания и работа в мрежа. В рамките на проекта се предвижда подготвянето на съвместни научни публикации с австрийските колеги, организирането на конференция, на която ще се представят и дискутират получените резултати от проведените проучвания и изследвания.