Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Проф. д.ик.н. Георги Чобанов беше удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица за изграждането и развитието на Стопанския факултет

   

13.07.2023

 

На заседание на Академичния съвет, проведено на 12 юли 2023 г. проф. д.ик.н. Георги Чобанов от Стопанския факултет беше удостоен с високо отличие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заместник-ректорът на Алма матер доц. д-р Георги Вълчев връчи на проф. Чобанов Почетен знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Проф. Чобанов бе лично поздравен и от Ректора на Софийския университет проф. д.ф.н. Анастас Герджиков.

Screenshot 2023-07-13 141355

Високото отличие е по предложение на Факултетния съвет на Стопанския факултет от 11.05.2023 г., подкрепено от Факултетния съвет на Факултета по математика и информатика и съгласно решение на Академичния съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ от 31.05.2023 г. Отличието е за постигнати високи резултати в преподаването и научноизследователската дейност, както и за дългогодишната роля на проф. Чобанов при възстановяването па Стопанския факултет и развитието му като водеща икономическа, финансова и управленска школа в България и региона на Югоизточна Европа.

Проф. д.ик.н. Георги Чобанов е първият декан на възстановения през 1990-1991 г. Стопански факултет и го ръководи в периодите 1991-2003 г. и 2007-2011 г.

Проф. д.ик.н. Георги Чобанов се обърна към членовете на Академичния съвет и към присъстващите с благодарност за високата чест да бъде удостоен с това отличие. „За мен това е едно голямо признание за моята роля във възстановяването на Стопанския факултет в Софийския университет“, каза проф. Чобанов и разказа, че на него му е била възложена тази изключително отговорна работа да бъде възстановен факултетът, като изтъкна, че това съвсем не е било лесно. Той подчерта, че сега Стопанският факултет, 33 години след създаването му, е вече водещ в областта на икономиката – по класациите на Министерството на образованието и науката, в областта на икономиката факултетът е постоянно на първо място, припомни проф. Чобанов. „Това е доста сериозен успех, тъй като не са малко икономическите висши училища и факултети и да се пребориш с тях не е лесна работа“, отбеляза той.

Проф. Чобанов изтъкна, че това е станало възможно далеч не само с неговите усилия, а напротив – в Стопанския факултет е създаден екип, който да работи всеотдайно за каузата на факултета.

Screenshot 2023-07-13 141426

„За нас Стопанският факултет не е някакво работно място. За нас Стопанският факултет е кауза, за която ние работим. И това ни води до успехите“, подчерта проф. Чобанов. В тази връзка той изказа особена благодарност и на колегите от другите факултети на Софийския университет, които също са допринесли за изграждането на факултета в този му вид. Първият декан на Стопанския факултет благодари на колегите от Факултета по математика и информатика, от Юридическия факултет, на колегите от Факултета по класически и нови филологии.

Проф. Чобанов припомни първоначалната идея на факултета – да се направи трансфер на най-доброто в света, а това става, като се канят лектори. И това е наложено още от първите години, както и изискването студентите да владеят съответните езици. По думите му това се оказало много благодатно, защото още от началото са работили преподаватели от елитни чуждестранни университети.

Накрая проф. Чобанов още веднъж благодари от сърце за отличието.

Проф. Чобанов е първият декан на възстановения през 1990-1991 г. Стопански факултет и го ръководи в периодите 1991-2003 и 2007-2011 г.

Той е доктор на икономическите науки и професор по икономика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доктор на естествените науки в Академията на науките на ГДР, Берлин, директор на Центъра за икономика и политика на Китай.

В Софийския университет проф. Чобанов преподава статистика, иконометрия, принципи на икономическия анализ, институционална икономика, бизнес оценяване, стартиране на високотехнологичен бизнес, дисциплина, в която е автор на два учебника.

Научните му изследвания са в областта на правила и норми на поведение в стопанската система, четвърта индустриална революция, модерния път на коприната, Data Science (43 статии и студии, 2 монографии).