Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе отбелязан Международният ден на доброволеца

   
В Софийския университет бе отбелязан Международният ден на доброволеца

В Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод Международния ден на доброволеца, на която бяха наградени участниците, включили се в конкурса на Министерството на младежта и спорта „Мисията доброволец – (НЕ)Възможна“. Официални партньори на събитието бяха Студентският съвет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Български младежки червен кръст, Национален младежки форум, както и Националното представителство на студентските съвети на Република България.

На празничното събитие в Аулата присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. Анета Антонова, министърът на младежта и спорта г-жа Весела Лечева, заместник-министърът на младежта и спорта Петър Бучков, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, председателят на Държавна агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова, Елена Златанова от УНИЦЕФ България, представители на младежките организации, доброволци и гости.

1-2

През 1985 г. ООН определя 5-ти декември за Международен ден на доброволеца. Световната организация приканва правителствени и неправителствени организации във всички страни да изкажат уважение и благодарност към доброволците и да дадат гласност на дейността им. Министерството на младежта и спорта отбелязва за седма поредна година тази дата със своята инициатива МИСИЯТА ДОБРОВОЛЕЦ – (НЕ)ВЪЗМОЖНА.

1-1

През настоящата година конкурсът, част от инициативата, се провежда в четири категории: „Доброволец“; „Доброволческа мисия“; "Хуманитарна инициатива" и „Доброволческа организация“. Целта на конкурса е да се популяризира доброволчеството и да се насърчава участието в доброволчески инициативи.

1-4

Наградата, с която Министерството на младежта и спорта тази година отличава младите доброволци, е специална. Дизайнът й е изработен от Ефтелиа Юмер, големият победител в Националния конкурс за изработване на дизайн на младежка награда. Този конкурс Министерството на младежта и спорта реализира в изпълнение на проект „Европейска година на младежта, Национални координатори – България“, финансиран от Европейската комисия. Дизайнът на младежката награда, която младите доброволци получиха, придоби реална форма абсолютно безвъзмездно и изцяло на доброволен принцип.

1-5

Приветствие към присъстващите в Аулата отправи министърът на младежта и спорта г-жа Весела Лечева. Тя благодари на всички, уважили събитието и заяви, че Международният ден на доброволеца е възможност да оценим труда, безрезервността, безвъзмездна и понякога изпълнена с жертви мисия на доброволците. „Мисия, която за мен означава само една дума – отдаденост. Отдаденост към обществото, отдаденост към това да работим към едно съвременно, модерно общество“, каза министърът. Г-жа Лечева припомни, че през последните години ни връхлетяха много предизвикателства и попита какъв би могъл да бъде един живот, в който няма доброволци, които могат да се отзоват веднага и с готовност да решат всички онези сериозни тежки предизвикателства, които стоят пред един обикновен човек. Тя допълни, че примерите в тази посока са много и припомни за наводненията в Карловско, където се включиха стотици доброволци с една-единствена цел - да помогнат на повече семейства, които са в бедствие. Припомни и за десетките доброволци, търсили Сашко от Перник.

1-3

Г-жа Лечева подчерта, че доброволчеството не се свързва само с кризи и бедствия, но и с благородни обществено значими събития и даде пример с олимпийските игри, на които работят хиляди доброволци. Накрая тя честити празника на всички и им пожела на добър час.

1-6

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Анета Антонова също отправи поздрав към присъстващите. Тя прочете и поздравителен адрес от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, в който се посочва, че да даряваш безвъзмездно времето и труда си е високонравствен акт, за който може би няма да разберат много хора или да получиш благодарност, но носи едно ценно нещо – дълбоко удовлетворение за изпълнен човешки дълг, за сторено добро. В адреса си ректорът отбелязва още, че е искрено щастлив, че толкова много млади хора са разбрали смисъла на доброволчеството и са прегърнали идеята да помагат. Той благодари на всеки един от доброволците за отделеното време, труд и сърце, за доброто, което правят и пожелава още повече млади хора да работят в името на по-добър живот и по-добро бъдеще.

От свое име доц. Антонова допълни, че за нея доброволчеството е любов, милосърдие, доброта. Все неща, от които се нуждаем в тези трудни времена, в които живеем. Обръщайки се към доброволците, тя им пожела все повече последователи и им честити празника.

1-7

В своето приветствие Иван Демерджиев заяви, че на този ден се отдава почит на хората, които отделят от енергията и времето си, не жалят сили да помогнат на хора в беда. „Тези хора всъщност може би са еманация на любовта към ближния. Тя така се проявява – с грижа, появява се със себеотрицание“. Министър Демерджиев допълни, че през годината е имал възможност на няколко пъти да види очите на тези хора и увери, че няма да ги забрави. „Видях очите на хората, които влизаха в придошлата река в Карловско и с риск за живота си изваждаха други хора оттам. Видях очите на спасителите, които дни на ред търсеха чуждо дете“. Той изрази задоволството си за добрата съвместна работа между доброволческите екипи и Министерството на вътрешните работи, но подчерта още, че срещите с тези хора са изключително зареждащи, защото ентусиазмът, енергията, излъчването на хората, отдали сили в мисията на доброволчеството, са заразителни. В словото си министърът обърна внимание, че държавата е длъжник на доброволците и че е необходимо да се направи регламентация за подпомагане на тяхната дейност.

В рамките на тържеството бяха отличени победителите в четирите категории.

1-8

В категория „Доброволческа мисия“ за 2022 наградата бе спечелена от проекта „Горски графити“. Наградата бе връчена от министър Весела Лечева.

Проектът “Горски графити” представлява поредица от графити инсталации, обединени от темата за опазване на горското богатство на България и защита на биоразнообразието в избраните райони. Провежда се в няколко града като във всеки град са изработени индивидуални и уникални по рода си произведения на изкуството под формата на публична стена, изрисувани със спрейове.

Номинираните в категорията бяха кампанията „Добро ЗА ТЕБ“, Сдружение Г.О.Д. и Фестивал „Пясъчни творения”.

1-9

Петър Бучков връчи наградата на победителите в категория „Хуманитарна инициатива“ на Сдружение “Аварийно спасяване”- Пловдив.

През изминалата година Сдружение “Аварийно спасяване”- Пловдив активно участва при справянето с бедствията и извънредни ситуации при наводнението в Карловско- в селата Богдан, Слатина и Каравелово, участие в потушаването на горски пожари в Пловдивско, Пазарджишко – село Елшица.

Другият номиниран в категорията бе Европейската гражданска инициатива "Козметика без жестокост".

1-11

В категория „Доброволческа организация“ наградата получи Туристическо дружество "НАСАМ-НАТАМ". Отличието бе връчено от министър Иван Демерджиев.

През 2022 Туристическо дружество "НАСАМ-НАТАМ" има 11 организирани доброволчески събития, част от които са: почистване и маркиране на туристически маршрути в Странджа; почистване и маркиране на пътеки в с. Байлово, общ. Елин Пелин; почистване и маркиране на пътеки в с. Жеравна изцяло с помощта на доброволци и съвместно с местни организации; участие в акция по осигуряване на вода за хижа Ехо.

1-12

В тази категория бяха номинирани още: AEGEE София, Сдружение "Глобъл организейшън фор дивелъпмънт /Г.О.Д./", Сдружение “За теб”, Фондация “Адра - България”, Студентски съвет към Икономическия университет - Варна.

1-14

Наградата в категория „Доброволец на годината“ бе за Димитър Митев. Той я получи от Дария Симеонова.

1-15

Номинирани в тази категория са още Александра Ранова, Анелия Денева, Антон Тодоров, Георги Мичев, Десислава Господинова, Джоана Дахабре, Ева Костадинова, Калина Славова, Катерина Русева, Цветан Герасимов, Невена Царевска, Сияна Радева, Анита Стоянова, Микаела Иванова, Стела Илиева, Тодор Пантилеев, Цецка Цветанова.

В рамките на празничната вечер всеки от организаторите връчи специални награди.

1-16

Зам.-председателят на Националния младежки форум Адела Бозмарова връчи награда на Сдружение „За теб“.

1-17

Председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България Даниел Парушев връчи специалната награда на организацията на „Пясъчни творения“.

Председателят на Българския младежки червен кръст г-жа Стели Джамбазова връчи награда на Европейска гражданска инициатива "Козметика без жестокост".

1-18

Председателят на Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Антонио Стоичков връчи специална награда на Анита Стоянова.

1-19

Награда за общ принос получи Националната асоциация на доброволците в Република България. Отличието бе връчено от Милена Андреева, директор на Дирекция „Младежки политики“ в Министерството на младежта и спорта.

1-13

За празничното настроение на събитието спомогнаха изпълненията на Дани Илиева и Емин, Никол Николова, студент на Софийския университет.

1-120
1-121