Начало / Новини / Новини и събития / Международна научна конференция Crossing Boundaries: Rethinking the Humanities Across Disciplines

   
Международна научна конференция Crossing Boundaries: Rethinking the Humanities Across Disciplines

В периода 2-4 декември 2022 г. Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира международна научна конференция на тема: Crossing Boundaries: Rethinking the Humanities Across Disciplines.

Целта на конференцията бе да обсъди реалните и символичните граници в съвременното разбиране за значението и практическата роля на хуманитарните науки. Стремежът бе да се обхване широко научно поле, което включва пресичането на границите на геополитическата карта, проблематизирането на литературните и теоретичните канони, обсъждането на езиковите и социалните параметри на полиглосията и транскултурализма, както и на практическите подходи в преподаването на култура, литература, чужд език и медийна грамотност в дигиталния свят.

1-1

Събитието бе открито от доц. д-р Александра Главанакова, ръководител на Катедра „Англицистика и американистика“, която посочи, че е щастлива да види толкова много познати лица, както и нови, които се присъединяват към общността. В научния форум ще участват 65 учени от четири континента, а докладите включват разнообразни теми, даващи интердисциплинарни перспективи.

1-2

Доц. Главанакова посочи, че конференцията ще даде възможност за много дискусии в областта на хуманитаристиката и в различни научни полета. Според нея пред изследователите днес стоят много нови възможности за бъдещо развитие, провокирани от промените във времето, в което живеем и даде пример с дигиталната хуманитаристика.

1-4

Деканът на Факултета по класически и нови филологии изрази задоволството си да открие конференцията и отбеляза, че една от силите на академичната общност на факултета е да гледа отвъд границите и да вижда какво предстои. По думите й последните 2-3 години ни показаха, че нямаме сигурност за нищо, че живеем в нов свят и работата на колегите й е именно да обмислят в какво може да се превърне този нов свят през следващите години. В заключение тя благодари на всички участници и организатори на конференцията и изрази увереността си в плодотворните дискусии и ползата от провеждането на този научен форум.

1-5

Събитието продължи с представяне на докладите в отделните пленарни заседания.