Начало / Новини / Новини и събития / Бюро на научното списание „Хермес“ бе открито в Софийския университет

   
Бюро на научното списание „Хермес“ бе открито в Софийския университет

Във Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното откриване на Бюро на научното списание „Хермес“. По-късно проф. Доминик Волтон изнесе лекция в Заседателна зала 2 на Софийския университет на тема „Геополитически залози на Европа“.

На събитието присъстваха проф. Мария Стойчева, заместник-ректор на Софийския университет, проф. Доминик Волтон, проф. Албена Василева, директор на Франкофонския център, Петър Топарев, ръководител на националното бюро за България на Университетска агенция на Франкофонията (AUF), доц. Соня Георгиева, ръководител на бюрото „Хермес“ в Софийския университет, проф. Мадлен Данова, декан на ФКНФ, проф. Жил Руе от университета Версай-Сент Кантен, представители на посолството на Република Франция в България, преподаватели и студенти от различни факултети на Софийския университет.

1-1

Събитието бе открито от ръководителя на Франкофонския център на Алма матер проф. д-р Албена Василева-Йорданова, която представи проф. Доминик Волтон. Той е един от водещите френски изследователи в областта на хуманитарните и комуникационни науки. Основател и директор е на научната лаборатория по комуникация и политика при националния център за научни изследвания във Франция (CNRS).

1-5

През 2007 г. поставя началото на Института за комуникационни науки (ISCC). През 1988 г. създава и ръководи досега международното списание „Хермес“, чиято цел е да изследва по интердисциплинарен начин комуникацията, нейните връзки с хората, технологиите, културите и обществата, също така езиковото многообразие и националните идентичности. Основни тематични направления в изследванията на Доминик Волтон са Европа – политика, култура, антропология; мондиализация и културно разнообразие; връзките наука – технологии – общество; публично пространство и политическа комуникация; информация и журналистика; интернет и дигиталният свят, и др. Неговите книги са преведени на 23 езика и публикувани в 26 страни в света.

1-201

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева приветства Доминик Волтон с добре дошъл в най-големия и най-стария университет в България, университетът, който задава знака за качество на българското висше образование. Тя посочи, че Франкофонският център на Софийския университет е добре функциониращ, а отварянето на Бюро на „Хермес“ не е просто жест към едно френско научно списание, а в него в някакъв смисъл се концентрират теми и начин на излагане на тези теми, които са изключително актуални и важни за нас като университет. Проф. Стойчева посочи, че в списанието се акцентира на интердисциплинарните изследвания и засяга някои от най-актуалните теми в нашето съвремие.

1-20

Тази тематична отвореност на списанието е много важна за Софийският университет, тъй като в него се изучават всички научни направления и това отваря възможност за нашите студенти докторанти и преподаватели да публикуват и да се запознават с публикациите в него. Така могат да се организират различни събития с фокус именно тази интердисциплинарност. Проф. Стойчева отбеляза, че идеалът на информацията е да казваме истината и добави, че за комуникацията е важно да споделяме и обменяме идеи. С откриването на това бюро на списанието нашата цел е не толкова да информираме какво се публикува, но да установим канал за комуникация, посочи проф. Стойчева и отбеляза, че очаква добро развитие на тази инициатива.

1-6

Директорът на Френския институт в България Пиер Колио изрази радостта си да гостува в Софийския университет и посочи, че инициативата и присъствието на колекцията на списание „Хермес“ в Алма матер е една от най-важните теми и процеси, които трябва да се развиват, да бъдат в сърцето на дебатите на идеи и на споделянето им. Списанието „Хермес“ е един от най-добрите примери за това. По думите му именно Софийският университет е най-подходящото място за откриването на това бюро. Пиер Колио изтъкна колко е важно да се поддържа жива тази франкофония, която идва от сърцето на българите, които членуват в Международната организация на франкофонията от 1991 г. вече повече от 30 години. Тази инициатива заслужва да получи своя достоен отклик, каза Пиер Колио и благодари на Доминик Волтон за това.

1-4

Доминик Волтон отбеляза, че научното списание „Хермес“ има 2000 автори за 35 години и е напълно подкрепяно от френския национален научно-изследователски център. То се опитва да запълни една голяма празнина между научните изследвания и комуникацията, посочи Волтон. По думите му комуникацията е изключително важна. В Западния свят да се комуникира е нещо централно и в същото време комуникацията се критикува и се смята за манипулация. По думите му информацията е посланието, докато комуникацията е отношението с другия, най-сложното нещо. Въпросът е да се обмисли съотношението между информация и комуникация, да се осмисли какво е комуникация и какво е некомуникация т.е. провал в комуникацията. Доминик Волтон определи научните цели на списанието, което се интересува се повече комуникация, отколкото от информация, защото е по-сложно нещо. Интересува се от отношенията между човешката и техническата комуникация и предпочита човешката комуникация, защото това е животът, другите и отношението между тях. Списанието защитава културното и езиково многообразие. В изказването си Доминик Волтон акцентира и върху рецепцията в комуникацията.

1-11

След официалното откриване проф. Доминик Волтон представи темата „Геополитически залози за Европа“ на публична лекция в Софийския университет, акцентирайки върху ролята на страните от югоизточна Европа относно бъдещето на европейското единство. Той обърна специално внимание на съхраняването на националните идентичности и равнопоставеност на различните езици, на необходимостта от съвместни действия в тази насока, но също и да сме бдителни по отношение на негативните ефекти от повсеместната дигитализация на комуникациите във всички сфери – политика, икономика, общество, култура. В последвалия дебат като дискутанти участваха проф. Ингрид Шикова и проф. Антони Тодоров, включиха се също други преподаватели, студенти и гости на събитието.

1-8