Начало / Новини / Новини и събития

   
Отборът на Юридическия факултет победи в регионален кръг на състезание по права на човека

В периода 23-26 февруари 2024 г. в гр. Дъблин, Ирландия, се проведе един от регионалните кръгове на международното състезание по права на човека – Helga Pedersen Moot Court Competition. В него взеха участие отбори от цяла Европа, които се състезаваха за достигане на финалните кръгове на състезанието, които ще се проведат през месец май 2024 г. в гр. Страсбург, Франция.

Софийският университет сключи споразумение за сътрудничество с Националната агенция по приходите

На 26 февруари 2024 г. Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ подписа споразумение за сътрудничество с Националната агенция по приходите.

В Юридическия факултет на Софийския университет бе създадена Правна клиника по данъчно право

Със съдействието на Националната агенция по приходите, Ernst & Young Bulgaria, Rödl & Partner Bulgaria, Адвокатско дружество "Савов и партньори" и „Таксакта“ ООД в Юридическия факултет бе създадена Правна клиника по данъчно право, която към настоящия момент набира участници.

Дискусионен семинар на тема: „Лингвистиката и медицината – заедно за Човека“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се провежда работна среща, посветена на допирните точки между медицината и лингвистиката, през/чрез които може да се разработи система от упражнения за възстановяване на речевите способности при пациенти, загубили речевите си умения след тежки онкологични заболявания, след инсулт и други.

Започнаха Дните на визуалната наука

В зала „Арена София“ започна инициативата „Дни на визуалната наука“. Организатор на събитието е Центърът за визуална наука „Калейдоскоп“ към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дни на визуалната наука ще се проведат в периода 29 февруари - 2 март 2024 г. Прожекциите са безплатни, необходимо e да бъда направена предварителна резервация в сайта на инициативата.

Открит бе новият стол на Физическия факултет

Във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, сграда Б, ет.1, официално бе открит нов стол, който ще работи за студенти, преподаватели и служители от факултетите и институтите в Кампус "Лозенец".

Студенти и преподаватели от Философския факултет гостуваха на Българската телеграфна агенция

Студенти и преподаватели от специалностите „Публични информационни системи“ и „Библиотечно-информационни науки“ на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ към Философския факултет гостуваха на Българската телеграфна агенция в рамките на Деня на отворените врати на 22 февруари 2024 г. Те бяха специално посрещнати от ръководството на БТА в лицето на заместник-генералния директор Евгения Друмева и ръководители на дирекции, отдели и проекти в мултимедийния център зала „Максим“.

В Софийския университет се проведе традиционната работилница за мартеници

За поредна година студентите от специалност „Етнология и културна антропология“ съвместно с Академично етноложко сдружение – Софийски университет и Катедра „Етнология“ на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведоха Мартенска работилница в Ректората на Алма матер. В рамките на събитието студенти от различни специалности се забавляваха заедно в изработването на традиционни мартеници.

Софийският университет и Националният университет на Патагония обсъдиха възможности за сътрудничество

На път към България от българската база на остров Ливингстън в Антарктида Ръководителят на 32-рата българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев и група от експедицията посетиха най-големия град на провинция Чубут в Патагония – Комодоро Ривадавия. Те пътуваха с българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”. Проф. Христо Пимпирев предаде писма с предложения за партньорство на аржентинския град от името ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. д-р Георги Вълчев и на кмета на Бургас Димитър Николов. В града живеят около 2 000 потомци на преселили се преди век българи.

Ден на отворените врати на специалност „Новогръцка филология“ се проведе в Софийския университет

На 24 февруари 2024 г. във фоайето пред 65-а аудитория в Ректората се проведе Ден на отворените врати на специалност „Новогръцка филология“ към Факултета по класически и нови филологии. Организатори бяха студентите от 3-ти и 4-ти курс, които разказаха за учебното съдържание на специалността, за перспективите за професионална реализация и поведоха гостите на своеобразно пътешествие из традициите и съвремието на Гърция и Кипър.

В Софийския университет се проведе публично събитие под надслов: "Българският жестов език не е за изпускане"

В Аулата на Софийския университет се състоя публично събитие под надслов: "Българският жестов език не е за изпускане", организирано от Deaf.bg, „Фулбрайт България“, Софийския университет и Университета „Галодет“ в САЩ.

Резултати по проект представи доц. д-р. Мирена Пацева на научен форум в САЩ

Доц. д-р Мирена Пацева от Факултета по славянски филологии на Софийския университет представи резултати по проекта „Прозодични аспекти на българския език в съпоставителен план с други езици с лексикално ударение“(№ КП-06-Н40/11 от 12.12.2019 към Фонд „Научни изследвания“ на Министерството на науката и образованието) на годишната конференция на Американската асоциация на преподавателите по славянски и източноевропейски езици (AATSEEL).

Студенти от Софийския университет се срещнаха с изпълнителния директор на Европейския орган по труда Козмин Боянджиу

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ студенти от Юридическия факултет на Алма матер се срещнаха с изпълнителния директор на Европейския орган по труда Козмин Боянджиу. Събитието е част от официалното посещение на Козмин Боянджиу в България. В срещата участваха министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова и председателят на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова.

Изложба и конференция, посветени на културното наследство на Старинен град Несебър бяха представени в Алма матер

На 23 февруари 2024 г. в Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открита изложбата „Старинен Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“. Изложбата е финансирана по проект “CultUrEn – културното наследство като фактор за постигане на устойчива градска среда” на фонд „Научни изследвания“ към МОН. Изложбата, която вече бе представена в Несебър и в Бургас, може да бъде разгледана в Софийския университет до 7 март 2024 г.

FEBA Alumni Club и Стопанският факултет получиха дарение в размер на 1 000 000 лв. за месечни стипендии за студенти и ученици

В края на календарната 2023 г. Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (FEBA Alumni Club) и Стопанският факултет получиха дарение в размер на 1 000 000 лв. за стипендии за месечна издръжка на студенти и ученици през следващите 10 години.

Най-добрите математици се събират в Бургас за престижната студентска олимпиада по математика

Бургас ще бъде домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ 2024). Престижното състезание се очаква да събере повече от 150 участници.

Международен семинар, посветен на проучването и реставрацията на подвързиите на средновековни ръкописи

Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ бе домакин на международен семинар, посветен на проучването и реставрацията на подвързиите на средновековни ръкописи. Семинарът се проведе със съдействието на Фондация „Балканско наследство“, а лектор бе д-р Николаос Сарис, старши реставратор в Националната библиотека на Гърция в Атина.

Позиция на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 20 февруари 2024 г. прие с единодушие позиция във връзка с планираната от Министерския съвет реформа в сферата на висшето образование, касаеща отпадането на студентските такси.

Проф. Георги Вълчев: „Освобождението е дело, възможно само за свободните духом хора“

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София на 19 февруари 2024 г. бе почетена паметта на Апостола на свободата.

Слово на церемонията по повод 151-годишнината от гибелта на Левски произнесе ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев.

Изложба с фотографии и детски рисунки от войната в Украйна бе представена в Софийския университет

В Софийския университет бе открита изложбата „Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки“, посветена на две години от началото на руската агресия срещу Украйна и десет години от началото на същинската война. Организатори на събитието са Софийският форум за сигурност, Посолството на Украйна в България и Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“.

С над 1 млн. лева INSAIT стартира стипендиантската програма EXPLORER за талантливи български кандидат-студенти

Финансовите средства са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват четиригодишни стипендии от 72 000 лв. на човек за най-изявените ни младежи в областта на математиката и информатиката.

Сдружение „Пи Ем Ай – България Чаптър“ финансира лицензиран достъп до учебното съдържание на PMI Project Management Ready™ за Стопанския факултет

Поредно успешно партньорство утвърди лидерската позиция на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорството му с бизнеса. Сдружение „Пи Ем Ай – България Чаптър“ предостави достъп до учебното съдържание на PMI Project Management Ready™ за студентите от факултета. През изминалия зимен семестър тази сертификационна програма бе предложена в избираем курс за магистърските програми на факултета, а в момента преподавателският екип подготвят адаптацията ѝ към бакалавърските програми.

Мониторинг на медийната среда за демократична комуникация в Европа: да посрещнем предизвикателствата на изборната година

На 15 февруари 2024 г. в Брюксел бе проведена заключителната конференция на MediaDelCom - тригодишен (2021-2024) изследователски проект, финансиран от програмата на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ и координиран от университета в Тарту, Естония.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет за 2024 г.

Конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда за шестнадесета поредна година. Предложенията за носител на Наградата се приемат до края на месец юли 2024 г.

Започва Деветият конкурс за Голямата награда за научна и изследователска дейност "Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Голямата награда за научна и изследователска дейност “Софийски университет "Св. Климент Охридски” е учредена с решение на Академичния съвет от 24 септември 2008 г., протокол №14 и има за цел да материализира и потвърди признанието от страна на Софийския университет „Св. Климент Охридски” към видни български учени, допринесли за увеличаване престижа на науката и за издигане нивото на научните изследвания в България.

Философският факултет с дискусия с европейския комисар по правосъдието Дидие Рейндерс в Ректората на Софийския университет

Комисар Рейндерс срещна ентусиазма на младите и техните въпроси по актуални теми пред ЕС и България.

Първа среща на партньорите-участници в проект „Дигитален учител 4.0“

На 1 и 2 февруари 2024 г. в Атина, Гърция, се проведе първата среща на участниците в проекта „Дигитален учител 4.0: Овластяване на учители и образователни специалисти в областта на медийната грамотност в класните стаи на Европа“ (TEACHER 4.0 DIGITAL). Проектът е водеща инициатива, насочена към справяне с дезинформацията и насърчаване на цифровата грамотност чрез образование и обучение в училищата на Европа.

Международен семинар „Богомилството на Изток и Запад“

В Конферентната зала в Ректората се проведе стартов международен семинар „Богомилството на Изток и Запад“. С него официално се откриват дейностите по научноизследователския проект „Богомилството в историята и в наши дни“, разработен от екип към Центъра за изследване на религиите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН).

Завършиха бакалаврите от випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 408 бакалаври на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. Eдин от тях е пълен отличник, а 69 са с отличен успех. В рамките на тържеството проф. д-р Катерина Караджова бе удостоена с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Проф. д-р Катерина Караджова бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет проф. д-р Катерина Караджова бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента от ректора на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев. Проф. Караджова получи отличието за цялостната си преподавателска и научноизследователска дейност. Събитието се състоя в рамките на тържественото връчване на дипломите за завършено висше образование на бакалаврите от випуск 2023 г. на Факултета.

НГДЕК отбеляза патронния си празник

Софийският университет бе домакин на тържественото отбелязване на 1155 години Успение Кирилово – патронния празник на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“. В Аулата в Ректората се проведе тържествен концерт, а в Централното фоайе в Ректората е изложена експозиция от рисунки и репродукции на икони от ученици на гимназията и ателие „Изкуство“ към НГДЕК.

Шегата като поглед към сериозното показва изложба в галерия „Алма Матер“

От 13 февруари до 1 март 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „Имена и закачки“ на Хараламби Паницидис. Експозицията включва пластични произведения, създадени предимно в последните няколко години.

За първи път от 39 години български учени публикуват на водеща конференция за изкуствен интелект и статистика

Студентка и ученичка в 12-ти клас, участвали в програмите на INSAIT, са двама от авторите на статията.

Българският език в държавните институции и в публичното пространство

От началото на 2024 година в Софийския университет започва изпълнението на научен проект, финасиран от Фонд „Научни изследвания“ на Министерството на образованието и науката.

Отбелязване на Световния ден на гръцкия език в Софийския университет

На 9 февруари 2024 г. в Конферентната зала на Ректората специалност „Новогръцка филология“ при Факултета по класически и нови филологии съвместно с посолството на Република Гърция в София и посолството на Република Кипър в София отбелязаха Световния ден на гръцкия език.

Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийския университет посрещнаха финална Акредитационна мисия на МААЕ

В седмицата 5 – 9 февруари 2024 г. Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посрещнаха финалната акредитационна мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ – IAEA) във връзка с новосъздадената магистърска програма на английски език “Nuclear Technologies, Management, and Innovations”. За новата програма, която стартира официално на 25 март т.г., вече подадоха документи 21 кандидати.

Проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков представят изложбата „Истории“ в Съюза на българските художници

Изложбата „Истории“ на преподавателите от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков е представена в Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 в зала 1А.

Проф. Мари Врина - Николов бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, проведена в Аулата в Ректората, проф. Мари Врина - Николов бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за изключителните й заслуги към славистиката, българистиката и превода. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии.

В Софийския университет бяха наградени участниците в българския отбор, победител в Международния турнир на младите математици

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното награждаване на българския отбор, който спечели първо място и Grand First Prize на Международния турнир на младите математици 2023 г. ITYM 2023.

Инсталиране на течен хроматограф-масспектрометър за нуждите на група „Растителни паразити“ по проект SUMMIT

Между 29 и 31 януари 2024 г. в лабораторията на групата „Растителни паразити“ по проекта SUMMIT с ръководител доц. дбн Любен Загорчев от Биологическия факултет беше инсталирана течно хроматографска uHPLC система с масспектрометричен детектор (Shimadzu LCMS 2050).

Завърши випуск 2023 година на Факултета по математика и информатика

В 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония, на която 361 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. 50 абсолвенти са с отличен успех, а пълните отличници са 17.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина доц. д-р Татяна Янакиева, дългогодишен преподавател и ръководител на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ във Философския факултет на Алма матер.

Опелото ще се състои на 4 февруари 2024 г. от 14.00 ч. в църквата „Св. София“.

Научна конференция „Леност и скука в българската литература“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет започна научната конференция „Леност и скука в българската литература“. Тя се провежда в хибриден формат в рамките на два дни. Организатори на събитието са доц. д-р Надежда Стоянова, д-р Владимир Игнатов и д-р Мария Русева от Катедрата по българска литература на Факултета по славянски филологии.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 януари 2024 г. на 75-годишна възраст ни напусна доц. д-р Георги Мавров, дългогодишен преподавател в катедра „Археология“ на Исторически факултет.

Ректорът на Софийския университет и ръководството на Историческия факултет се срещнаха с посланика на Държавата Израел

На 31 януари 2024 г. ректорът на Софийският университет "Св. Климент Охридски" проф. д-р Георги Вълчев се срещна с посланика на Държавата Израел Н.Пр. Йосиф Леви Сфари. На срещата присъстваха още заместник-посланикът г-жа Наама Леви и г-н Рони Голдберг аташе по културните въпроси, деканът на Историческия факултет проф. д-р Мира Маркова и ръководителят на специалност "Хебраистика" доц. д-р Румяна Маринова- Христиди.

Академичният съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2024 г.

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведено на 31 януари 2024 г., бяха приети документите за кандидатстудентската кампания през 2024 г. – правилник, балообразуване за специалностите и график за провеждане на двете кандидатстудентски сесии.

Проф. Владимир Димитров и проф. Милена Попова бяха удостоени с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. Милена Попова от Факултета по класически и нови филологии и проф. д-р Владимир Димитров от Факултета по математика и информатика бяха удостоени с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Те получиха отличията си от ректора проф. д-р Георги Вълчев.

14 студенти от Софийския университет бяха отличени със стипендии на Фондация „Еврика“ 2023/24

На тържествена церемония в София бяха връчени удостоверенията на стипендиантите на Фондация „Еврика“ за учебната 2023-2024 г. Сред отличените са четиринадесет студенти от различни факултети на Софийския университет. 43 ученици и студенти с изявени способности получиха сертификатите си от вицепрезидента Илияна Йотова. За своите постижения студентите на Алма матер получиха и подаръци, връчени от заместник-ректора проф. д-р Мадлен Данова.

Софийският университет е домакин на изложбата „Моите будители“

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита изложбата „Моите будители“, която представя олимпийските отбори по природни науки и техните ръководители. Проектът е насочен към успехите на млади хора, които мечтаят за открития и академични постижения, и за ръководители, които вдъхновяват за нови върхове в науката. Всички те са малка, но значима част от съвременните будители на България.

Представяне на резултати от национално проучване на тема „Мениджмънт и лидерство“

В Заседателна зала 1 в Ректората се проведе кръгла маса за представяне и обсъждане на резултатите от националното проучване на тема „Мениджмънт и лидерство“, проведено в рамките на национална програма „Продължаваща квалификация на педагогическите специалисти“. Изследването е реализирано от екип на Факултета по педагогика по поръчка на Министерство на образованието и науката като част от мониторинга на националната програма.