Начало / Новини / Новини и събития

   
Започна участието на Софийския университет в Кандидатстудентска борса 2018

Събитието е организирано от Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация и Сдружение „Кандидатстудентска борса“.

Обща докторантска конференция „Млади изследователи“

В Аулата на Софийския университет бе открита докторантската конференция „Млади изследователи“, организирана от Докторантския център „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Събитието се провежда в рамките на проект BG05M2OP001-2.009-0013 (Докторантски център „Св. Климент Охридски“). Центърът осигурява финансиране за краткосрочни научни визити (над 200 пътувания), специализирани курсове и закупуване на научна литература (над 300 специализирани заглавия).

Проф. Анастас Герджиков: „Имаме нужда от нова голяма обща цел, която да ни увлече с устрема си и да роди съвременните герои“

По време на възпоменателната церемония, отбелязваща 145 години от гибелта на Апостола, която се проведе пред паметника на Васил Левски, слово произнесе и ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков.

Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2018/2019 година

На 19 февруари 2018 г. започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е 9 март 2018 г. за първата кандидатстудентска сесия и 18 май 2018 г. за втората кандидатстудентска сесия.

Преподаватели и студенти от Софийския университет взеха участие в международната изложба „АртРозалиада“

Преподаватели и студенти от Катедра „Визуални изкуства“ във Факултета по начална и предучилищна педагогика взеха участие в международната изложба „АртРозалиада“ в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново, която традиционно се открива всяка година на 14 февруари.

"Новите седмочисленици" - изложба, посветена на 130-годишнината от основаването на Алма матер

В централното фоайе на Университетската библиотека бе открита изложбата „Новите седмочисленици“. Експозицията по повод 130-годишнината от основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е посветена на Александър Теодоров-Балан, Любомир Милетич, Иван Георгов, Станимир Станимиров, Йосиф Ковачев, Никола Михайловски и Иван Данев, преподаватели в първата година на Висшия педагогически курс.

Институт „Конфуций” към Софийския университет отбеляза китайската Нова година

Традиционният пролетен празник Нова година по Лунния календар бе отбелязан за поредна година в Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Според китайската традиция 2018 е година на Жълтото куче и официално започва на 16 февруари.

Проф. Павел Павлович бе удостоен с престижната награда за книга на годината в Иран

На тържествена церемония в Техеран проф. дфн Павел Павлович, ръководител на Катедра „Арабистика и семитология“ във Факултета по класически и нови филологии на Алма матер, получи престижната награда за книга на 2017 г. в Ислямска Република Иран. Наградата му бе връчена от президента на Иран д-р Хасан Рухани.

Делегация на Софийския университет посети Иран

По покана на Техеранския университет „Аломе Табатабаи” делегация от Алма матер посети Ислямска република Иран. В рамките на посещението бе подписан договор за сътрудничество и обмен на преподаватели и студенти между Софийския университет и Техеранския университет "Аломе Табатабаи“.

Студенти от Физическия факултет проведоха скрийнинг на цветното зрение

Студенти от специалност "Оптометрия" на Физическия факултет на Софийския универститет "Св. Климент Охридски" участваха в скрийнинг на цветното зрение на ученици от столичното 82-ро ОУ "Васил Априлов".

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 1 февруари 2018 г. ни напусна проф. Димитър Зашев.

Погребението ще се състои на 13 февруари 2018 г. в 14.00 часа на Боянското гробище.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Алма матер за 2018 г.

За десета поредна година стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява Дванадесети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

Академичният съвет одобри предложението за прием на студенти за учебната 2018/2019 година

На заседанието си, проведено на 31 януари 2018 година, Академичният съвет одобри предложението за прием на студенти в Софийския университет за следващата учебна година. По предложение на Факултетния съвет на Медицинския факултет приемът в специалност „Медицина“ държавна поръчка за учебната 2018/2019 година ще бъде нулев.

Стартира проект „Проектиране и разработване на прототип на информационна система „Указател за цитируемост на публикации от български автори (обществени науки)“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ стартира проект на тема „Проектиране и разработване на прототип на информационна система „Указател за цитируемост на публикации от български автори (обществени науки)“. Проектът е по договор № ДН 15/1 от 11 декември 2017 г. към Фонд „Научни изследвания“, „Конкурс за финансиране на научни изследвания – 2017 г.“.

Завърши випуск 2017 г. на Факултета по начална и предучилищна педагогика

Над 300 бакалаври от Факултета по начална и предучилищна педагогика от випуск 2017 г. завършиха висшето си образование. Те получиха дипломите си на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 49 от тях са с отличен успех.

Софийският университет е водеща организация в две одобрени за финансиране проектни предложения за Центрове за върхови постижения

Ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. одобри доклада на оценителната комисия за извършена оценка и класиране на проектните предложения по процедура чрез подбор на проекти BG05M2OP001-1.001 „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“.

Публична дискусия на тема: „Да се научим да реализираме потенциала на образованието“

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ състоя дискусия на тема: „Да се научим да реализираме потенциала на образованието“, посветена на глобалния доклад за развитието на Световната банка с фокус образованието. Докладът бе представен от старши директора на сектор „Образование“ в Световната банка и бивш министър на образованието на Перу Хайме Сааведра.

В Алма матер бе връчена наградата на германската икономика в България 2017 г.

В Аулата на Софийския университет се състоя новогодишен прием и официална церемония на Германо-българската индустриално-търговска камара. В рамките на тържеството бяха наградени предприятия, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през 2017 година.

„Пред прага на Света гора Атон“ - фотоизложба на гръцкия фотограф Димитрис Лузикиотис

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бе открита фотоизложбата „Пред прага на Света гора“ на гръцкия фотограф Димитрис Лузикиотис. Експозицията може да бъде разгледана до 25 февруари 2018 г.

Румен Манов бе отличен с Почетен нагръден знак "Св. Климент Охридски" първа степен

Един от най-големите дарители на Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Алма матер Румен Манов бе отличен с Почетен нагръден знак "Св. Климент Охридски" първа степен. Отличието му бе връчено от заместник-ректора на Софийския университет доц. Георги Вълчев.

Десет нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Алма матер

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на десет от най-новите си колеги. Той проведе кратък разговор с тях, поздрави ги за избора да се включат в преподавателския състав на Алма матер и им пожела успех.

Софийският университет и BASF подписаха споразумение за сътрудничество

В Ректората на Алма матер ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и изпълнителният директор на BASF България г-жа Марина Тафра подписаха споразумение за сътрудничество.

Софийският университет бе домакин на обществено обсъждане на Истанбулската конвенция

В Аулата на Софийския университет се проведе обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, организирана от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Второ биенале на гражданското участие се проведе в Софийския университет

Софийският университет бе домакин на второто биенале Гражданско участие, организирано от Форум Гражданско участие заедно с Българския център за нестопанско право в партньорство с Европейския съвет за външна политика и Фондация BlueLink.

В Алма матер проф. Уан Гъ изнесе лекция, посветена на културата на хармонията

В Ректората на Софийския университет изпълнителният заместник-председател на Комисията по природна среда и цивилизация към Алианса на цивилизациите на ООН проф. Уан Гъ изнесе лекция пред студенти и преподаватели. Темата на лекцията бе „Културата на хармонията в изграждането на общност със споделена съдба“.

In Memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 11 януари 2018 г. ни напусна проф. д-р Стефан Брезински.

In Memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 11 януари 2018 г. ни напусна проф. дбн Никола Маргаритов.

За втора поредна година Алма матер получи награда на вестник „24 часа“ за най-добър университет в България

На церемония, организирана от вестник „24 часа“, за втори път бяха връчени награди на най-добрите университети, определени на база на тяхното класиране в Рейтинговата система на висшите училища в България.

Завърши випуск 2017 г. на Факултета по математика и информатика

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2017 г. на Факултета по математика и информатика. 450 бакалаври и магистри получиха своите дипломи за висше образование. Петнадесет от тях са пълни отличници.

Напусна ни проф. Тед Гър – именит учен в областта на анализа на конфликти и почетен доктор на Софийския университет

Именит учен в областта на анализа на конфликти, общностни идентичности, насилие и тероризъм, изключителен човек и ценен приятел на България , проф. Тед Робърт Гър почина в края на 2017 г. на 81-годишна възраст.

Еразъм ден в Софийския университет

Програмата „Еразъм +“ беше представена в Софийския университет. В Централното фоайе студентите имаха възможност да посетят щандове, на които получиха информация за партньорските университети.

Открита бе документалната изложба „Тадеуш Кошчушко. Цената на свободата“

В Южното крило на Ректората бе открита документалната изложба „Тадеуш Кошчушко. Цената на свободата“. Експозицията е организирана от Полския институт в София съвместно с Историческия факултет на Софийския университет. Тя може да бъде разгледана до 10 февруари 2018 г.

Ректорското ръководство и Съветът на деканите се срещнаха с министрите на образованието и науката и на финансите

Ректорското ръководство и Съветът на деканите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се срещнаха с министрите на образованието и науката и на финансите Красимир Вълчев и Владислав Горанов. На срещата бяха обсъдени някои от исканията на Софийския университет от миналата седмица.

Академичният съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2018 г.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 19 февруари 2018 г.

Проф. дфн Петя Янева бе удостоена с Почетния знак със синя лента на Софийския университет

На заседание на Академичния съвет на Университета ректорът проф. Анастас Герджиков връчи на проф. дфн Петя Янева Почетния знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояване с високото отличие е на Факултета по класически и нови филологии.

За първи път в Алма матер бяха връчени студентските стипендии „Навридис“

В театралната зала на Софийския университет за първи път бяха връчени студентските стипендии „Навридис“. Те се присъждат за студентски постижения в областта на новогръцката филология. Първите две стипендиантки са студентките от четвърти курс специалност „Новогръцка филология“ Мелина Христова и Михаела Иванова. Стипендиите се финансират от адвокатската кантора „Евтимиос Г. Навридис и съдружници“ – Атина, Гърция.

Докторанти от Философския факултет представиха резултати от апробиране на методи за научни изследвания

Във Философския факултет на Софийския университет се проведе семинар на тема „Апробиране на елементи от научно изследване“, на който докторанти представиха резултатите от научните си изследвания, използваните от тях методи, планове за анализи и апробирани научни подходи. В семинара участваха 20 докторанти.

Театър-лаборатория „@лма-@лтер” с нов мюзикъл – подарък за малки и пораснали деца

Университетският театър „Алма Алтер“ представи най-новата си продукция, основана на едноименната приказка „Красавицата и звяра“. Младите актьори предложиха с неподправеност, топлина, истина и много, много енергия история за безкрайната любов, побеждаваща мрака.

Изложба „Думи“ на проф. Бисера Вълева

На 18 декември 2017 г. в столичната галерия „София Прес” беше открита изложбата „Думи“, живопис и рисунки, от проекта „АРТикулации – визуални хроники“. Това е завършващата експозиция на ръководителя на проекта проф. д-р Бисера Вълева, който се реализира от катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Университета.

Институт „Конфуций“ към Софийския университет получи наградата „Отличен институт за 2017 година“

Институтът "Конфуций" на Софийския университет е сред 25-те, на които е присъдена почетната награда "Отличен институт за годината на 2017 г." от 525 института по целия свят.

Катедра „Обща и приложна хидробиология“ отбеляза 70-годишния си юбилей с отчитане на първи етап от проект „Жива вода“

В Аулата на Ректората бе отбелязана 70-годишнината от създаването на Катедра „Обща и приложна хидробиология“ в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На честването бяха представени последните резултати по проект "Жива вода", разработен съвместно със "Софийска вода" АД.

Награждаване на победителите в конкурса за образователно-програмни продукти на Департамента за информация и усъвършенстване на учители

На 14 декември се проведе церемонията по награждаването на победителите в ХІIІ-то издание на Конкурса за образователно-програмни продукти, организиран от Департамента за информация и усъвършенстване на учители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

Софийският университет “Св. Климент Охридски” заема първо място в 23 от 27 професионални направления, в които обучава студенти, в седмото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2017 г. Алма матер е на първо място в професионалните направления “Икономика” и “Администрация и управление”. За първа година Университетът е класиран на първо място и в професионално направление „Здравни грижи“.

Завърши випуск 2017 г. на Геолого-географския факултет

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2017 г. на Геолого-географския факултет. 220 бакалаври и магистри получиха своите дипломи за висше образование. Деветима от тях са с отличен успех.

Научна конференция „Културно-историческото наследство на Странджа в условията на миграции и демографски отлив“

В Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе конференция, посветена на първите резултати от реализацията на проекта „Комплексни и иновативни методи за диагностика и изследване на материалното и нематериално културно наследство на Централна и Източна Странджа в условията на миграции и демографски отлив“. Проектът е финансиран от Фонд „Научни изследвания“ при Министерството на образованието и науката на Република България (ДН № 10/16 от 21. 12. 2016 г.).

Специалността „Руска филология“ получи дарение от Московския културно-делови център “Дом на Москва в София“

Специалността „Руска филология“ във Факултета по славянски филологии получи от Московския културно-делови център с подкрепата на посолството на Руската федерация у нас дарение, предназначено за подобряване на техническата база в аудиториите, в които се обучават студентите от специалността и факултета.

Представен бе новият брой на списание „Philologia/Филология“

В Софийския университет бе представен първият брой на възстановеното издание на Факултета по класически и нови филологии „Philologia/Филология“. Така с книжка 31 се продължи една традиция, която бе спряна повече 20 години.

Двадесет и двама студенти на Софийския университет получиха стипендии от Фондация „Еврика”

В Националния политехнически музей се проведе официалната церемония за връчване на сертификатите за стипендии на Фондация „Еврика” за учебната 2017/2018 г. на студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката. Стипендии са присъдени на 55 ученици и студенти. 22-ма от тях са за възпитаници на Алма матер. За четвърти път се присъдиха специални стипендии „Хуауей ИКТ“, за което фондацията е получила дарение от „Хуауей Технолоджис България“ ЕООД.