Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Заключителен семинар по университетски проект „София – учещ се град“

   
Заключителен семинар по университетски проект „София – учещ се град“

Проф. Силвия Николаева

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе заключителен семинар по университетския проект „София - учещ се град“, организиран от Центъра за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование към Факултета по педагогика на Софийския университет.

Проектът е провокиран от глобалната международна инициатива „Учещите (се) градове“, стартирала през 1990 година, в която вече активни участници са стотици европейски и международни градове. Основната му цел е чрез поредица от събития на територията на София да се изгради мрежа на активно сътрудничество между държавни и неправителствени организации, които реализират различни по своята същност и насоченост дейности, свързани с предоставянето на възможност на всеки един гражданин да участва в традиционни или нетрадиционни форми на образование.

Проектът „София учещ (се) град“ е финансово подкрепен от Университетския фонд "Научни изследвания" на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е получил подкрепа от Столична община. Мобилният научно-практически семинар е първо издание. Оперативната цел на форума е да даде тласък на развитието на инициативата „Учещи (се) градове" у нас.

Заключителният семинар бе открит от проф. Силвия Николаева, научен ръководител на проекта. Тя разказа пред аудиторията за дейността на екипа, работещ по проекта и изрази задоволството си от свършената работа.

Проф. Николаева припомни за петте тематични семинари, проведени в няколко поредни месеца. „Това бяха семинари с различен фокус, различна тематика, но общото на всички е, че представят лицата на града – като учещ се, за малки и за големи. С мобилния характер се опитахме да дадем възможност на всички, работещи в тези организации, институции и сфери не само да говорят за това, което правят, но и да имат възможността да го покажат на място. Затова ние гостувахме на театри, галерии, музеи, обществени организации, Центрове по професионално образование. Не на територията на София град, стигнахме чак до Плевен“.

Темите на проведените семинари са: „Здравословен начин на живот”, „Музейни, библиотечни и арт образователни програми”, „Медийни и дигитални образователни програми” с партньорството на БНТ и Студентската телевизия „Алма Матер“; „Приобщаващо образование” и „Продължаващо професионално образование”, гостували на Българо-германския център за професионално обучение в Плевен.

konferencija_2

Проф. Николаева обобщи, че по време на изпълнението на проекта общо 28 организации са участвали като партньори с презентации и подкрепа. Регистрираните участници до момента са 498, 65 са презентаторите. По време на целия проект са направени 16 мобилни визити, 8 тематични ателиета са участвали в семинара, гостували са двама 2 чуждестранни лектори, 4 съпътстващи дейности и форуми.

Проф. Николаева със задоволство заяви, че кулминация на програмата на семинара била, когато седем души от екипа са присъствали на конференция в Барселона през ноември. „Този конгрес ни даде възможност да се срещнем с над 1000 представители от цял свят, които работят в направление, в сфера, свързана с развитието на градовете като среда и ресурси за стимул за учене през целия живот.“ Тя разказа накратко за работата по време на конгреса и заяви, че са донесли от там много литература, която всеки би могъл да използва.

Конференцията продължи с представяне на доклади за извършената дейност, представяне на тематична книжка „Неформално учене и образование“ на списание „Педагогика“, на националната мрежа „Неформално образование“ и др.