Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В СУ беше представена системата за обучение по британска и американска литература LitUps!

   
В СУ беше представена системата за обучение по британска и американска литература LitUps!

В Заседателна зала 1 на Софийския университет бе представена най-добрата система в Европа за обучение по британска и американска литература за XI и XII клас LitUps! Автори на двете учебни помагала на издателство „Просвета” са проф. Мадлен Данова и Райна Костова.

През 2014 г. изданието е отличено със специална награда на Панаира на книгата във Франкфурт. Авторитетно международно жури присъди на LitUps! бронзова награда и го нареди сред най-добрите европейски учебници по всички предмети, сред които няма друг по английски език за гимназиален етап. В оспорваното състезание участваха 62 проекта от 30 държави.

Системата LitUps! беше представена от проф. д-р Тодор Шопов и д-р Биляна Курташева. Те подчертаха необходимостта от подобни иновационни, интерактивни системи за обучение в българското образование, които да поставят ученика в центъра на дейностите в класната стая и да направят възможно взаимодействието между дигитализирания свят на тийнейджърите и света на литературата.

1

По учебника вече с огромен успех се преподава в най-елитните български езикови гимназии. Голямото предимство на системата е, че запознава учениците с класическата английска и американска литератури чрез връзката им със съвременната поп-култура, като дава възможност за овладяване на различни художествени и публицистични жанрове едновременно с изучаването на английски език.

Конкурсът за най-добри учебни материали (BELMA) се организира ежегодно от „Асоциацията на европейските издатели на учебници“ (EEPG), съвместно с „Международната асоциация за изследване на учебници и учебни медии“ (IARTEM), по време на международния панаир на книгата във Франкфурт.

2