Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Троянски майстори гостуват в Университетската ботаническа градина в Балчик

   
Троянски майстори гостуват в Университетската ботаническа градина в Балчик

Николай Йовков и Ралица Йовкова – баща и дъщеря, трето и четвърто поколение керамици от Троян и продължители на повече от 100 годишна традиция, представят своите творби на открито в Градината на Боговете в Университетската ботаническа градина в Балчик.

Изложбата бе открита на 26 август 2014 г. от директора на Университетските ботанически градини д-р Красимир Косев в присъствието на множество гости на градината.

Семейната традиция в грънчарството определя съдбата на Николай Стоянов Йовков. Роден в село Абланица, Ловешко, от малък той расте с мелодичния напев на грънчарското колело и отрано се посвещава на семейния занаят. Учи в Техникума по фина и битова керамика в град Троян, а по-късно - в Националната художествена академия. След завръщането си от Академията, постъпва на работа в Художественото училище - Троян като преподавател по керамика.

1

В произведенията му се наблюдава разнообразие от стилове и форми, но от петнадесет години се ориентира в изработването на търновската „сграфито” керамика - техника за украса на глинен съд, която включва гравиране на желаните орнаменти пред изпичане. Характерна e за Второто Българско царство ХII-XIV в. В представените творби преобладават палмети, слънчеви розети, птици и растителни орнаменти.

Ралица Йовкова наследява занаята от своя баща и така става четвърто поколение керамик в рода Йовкови. Завършва Художествената гимназия за приложни изкуства в града и с отличие специалност „Керамика“ в Художествената академия. Връща се в родния град и става преподавател по керамика в Художествената гимназия.

2

Започва активна дейност в ателието на баща си, където развива своето усещане за керамика, съчетало в себе си традициите на предходните поколения, функциалността и съвременна естетика. Работи ангоба - бяла или цветна глина за покритие, нанесено върху керамичното тяло с цел да се получи декоративен цвят или подобрена консистенция. Вдъхновена от контрастите и графичността, керамиката и носи свой собствен, неповторим почерк и очарование.

До 30 август 2014 г. всички гости в Градината на Боговете в Университетската ботаническа градина могат да се насладят на керамиката на Николай и Ралица Йовкови на фона на емблематичното килимно зацветяване и морския бриз.

3