Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Три бронзови медала за българите от 46-ата Международна олимпиада по химия

   
Три бронзови медала за българите от 46-ата Международна олимпиада по химия

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

46-ата Международна олимпиада по химия (46 IChO) се проведе в Ханой, Виетнам от 20.07 до 29.07.2014 г. За нашата страна това 45-то поредно участие. В олимпиадата участваха 291 ученици от 75 страни. Домакини на състезателната програма бяха Hanoi National University of Education и Hanoi University of Science, където се проведе практическият кръг. Теоретичният кръг се проведе в National Convention Center.

На практическия кръг участниците работиха върху три експериментални задачи, а на теоретичния – решаваха 9 задачи от различни съвременни области на химията. Всеки от кръговете е с продължителност 5 астрономически часа. Всеки отбор включва четирима ученици във възрастова група 10-12 клас, подбрани от Националните комисии на всяка от страните участнички и двама ръководители.

1

Тази година в отбора на България участваха:

  • Пенчо Бейков – 11 клас - НПМГ “Акад. Л. Чакалов”, София;
  • Никола Павлов – 12 клас - ПМГ “Васил Друмев”, Велико Търново;
  • Кристиян Георгиев – 11 клас - МГ “Гео Милев”, Плевен;
  • Борис Митрев – 12 клас - СМГ “Паисий Хилендарски”, София.

Нашите участници се представиха много добре, с оглед сложността на решаваните задачи. С бронзови медали са отличени Пенчо Бейков, Кристиян Георгиев и Борис Митрев.

В подготовката на отбора участваха преподаватели от ФХФ, членове на Националната комисия за провеждане на Олимпиадата по химия и опазване на околната среда.