Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Тодоровден в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна

   
Тодоровден в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна

На 8 март 2014 г. в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна се проведоха конни надбягвания и състезания с каручки, с които по традиция се отбелязва Тодоровден.

Победител в кушиите е Рачко Маринов с кобила Меги. Награди получиха и победителите спечелили прзовите места за най- красив конски впряг, състезание по надбягване с каручки и състезание за майсторски управление на каручки. Публиката получи също множество награди.

1

Сред гостите на празника бяха заместник-деканът на Биологическия факултет на Софийския университет доц. Пламен Митов и представители на Община Варна.

В народния календар Тодоровден е познат още като Конски Великден, тъй като в този ден по традиция се провеждат конски надбягвания (кушии). Празникът се отбелязва в първата събота след Сирни заговезни, когато Православната църква почита паметта на св. Теодор Тирон и се чества в първата седмица на Великия пост. Традициите и обичаите на Тодоровден обединяват надеждата за здраве и щастие, плодородие и добро бъдеще за младите. Българите са вярвали, че на този ден Свети Тодор облича девет кожуха, яхва своя кон и отива при Господ, за да го моли да изпрати лятото.

2
3
4