Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Студенти от СУ участват във Фулбрайтовия международен летен институт

   
Студенти от СУ участват във Фулбрайтовия международен летен институт

От 10 до 23 август 2014 г. в Правец се провежда Тринадесетият Фулбрайтов международен летен институт, организиран съвместно от Българско-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ и Университетския комплекс за хуманитаристика „Алма матер“.

В рамките на програмата е включен и провежданият за трети пореден път Докторантски форум „Трансатлантически мотиви и диалози в хуманитарните науки“. В него участват 19 докторанти от страната и чужбина, подбрани с конкурс за стипендии за участие, отпуснати от УКХ „Алма матер“. В рамките на форума те провеждат интензивни методически консултации и дискусии по работата върху докторските дисертации с ръководителя на форума доц. д-р Костадин Грозев. Всеки участник представя своя дисертационен проект в съответни панели, модерирани от техните колеги.

В различните курсове на летния институт участват и повече от 30 студенти от различни бакалавърски и магистърски програми в Софийския университет. С подкрепата на УКХ и на откритата през 2013 г. година магистърската програма на английски език „Културни връзки на ЕС в рамките на геополитиката на ХХІ в.“ студентите от тази програма ще имат изнесено обучение по два от курсовете в тяхната програма, ще могат да участват и в други от курсовете на ФИСИ – 2014.

Специален нов елемент в програмата е цикълът лекции на посланици на Турция, Палестина, Израел и Индонезия в България. Първата лекция на тема „Турската външна политика – перспективи, предизвикателства и възможности“ ще бъде изнесена от посланика на Турция Сюлейман Гюкче на 18 август 2014 г. от 18.30 ч. Посланическият форум е част от учебния план на магистърската програма и ще продължи и през есента. В резултат от цикъла лекции студентите ще подготвят серия от културни прояви с отделните посолства, които ще бъдат включени в културния календар на СУ.

УКХ е проект, финансиран от Националния фонд „Научни изследвания“, ФИСИ – 2014 г. е финансиран от комисия „Фулбрайт“ и Фондация „Америка за България“.