Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Среща на ректора на СУ с посланика на Монголия в България

   
Среща на ректора на СУ с посланика на Монголия в България

Посланик Лхамсурен Дугержав

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Монголия в България Лхамсурен Дугержав и със съветника в посолството на Монголия Дашдорж Ганболд. Основен акцент в срещата бе възможността за развитие на българо-монголските отношения в областта на образованието.

Беше обсъдено развитието на висшето образование в Монголия и България, възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в тази сфера, нарасналият интерес на монголски студенти към висшето образование в България, както и предстоящото откриване на Монголски културен център към посолството в София.

Проф. Илчев отбеляза възможностите за чуждестранните студенти, които могат да избират между 36 курса на английски език в Софийския университет. Популярна бакалавърска програма на английски език е „Европейски съюз и европейска интеграция” във Факултета по класически и нови филологии. В момента се подготвя и магистърска програма за същата специалност. Друга нова магистърска програма на английски език във факултета е „Културни връзки и геополитика на Европейския съюз”.

През учебната 2013/1014 г. ще започне и нова междукатедрена програма във ФКНФ „Южна, Югоизточна и Източна Азия“. Във Физически факултет се открива нова бакалавърска програма на английски език – „Физика на ядрото”, а специалност "Медицина" от тази академична година може да се изучава и на английски език.