Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е партньор в шестото издание на Детски панаир

   
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е партньор в  шестото издание на Детски панаир

За първа година СУ „Св. Климент Охридски“ е партньор на Детския панаир, който фондация Easyart организира за шести път. Два от музеите в Алма матер - по палеонтология и исторична география и по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, ще бъдат отворени за малките посетители днес и утре - 15.09. от 10.00 до 18.00 часа.

В Музея по палеонтология и исторична геология на Софийския университет децата ще могат да видят единствения в света реставриран скелет на род Дейнотериум, дълъг 7 метра и висок 4.20 метра. Гордостта на палеонтолозите е изградена повече от 90 процента автентично запазени кости и е реставрирана от ст.н.с. д-р Иван Николов в продължение на седем години. Дейнотериумът е загинал преди около 10 милиона години, а скелетът е намерен през 1965 г. в плиоценските пясъци край с. Езерово, Пловдивско. В експозицията на музея е и единствената в България колекция от геоложки карти.

В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет посетителите ще могат да разгледат единствената в България колекция от метеорити. В момента колекцията съдържа 42 образеца, сред които четири, открити в България. Музеят е единственият извън пределите на Русия, който притежава парче от Тунгуския метеорит.

Детски панаир традиционно ще се проведе на 14 и 15 септември в Градската градина пред Народния театър. Фестивалът, който се осъществява с подкрепата на Столична община и фондация „Америка за България“, предлага двудневна разнообразна програма от ателиета и игри с напълно свободен достъп, които дават възможност на децата да се докоснат до света на творчеството, културата, образованието и спорта под формата на арт ателиета, спортни състезания, много музика, спектакли, танци, игри за най–малките и уоркшопове за по–големите. Децата ще могат по забавен начин да открият едни от най-забележителните музеи и галерии в София.

Детски панаир се провежда два пъти годишно през юни и септември в София. През август 2012 г. и 2013 г. се проведе в Бургас, а юни 2013 г. във Враца.

pan_5
pan_1
pan_13
pan3
pan_21
pan_20
DSC_0475