Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет отбеляза своята 125-годишнина с празнично шествие

   
Софийският университет отбеляза своята 125-годишнина с празнично шествие

Днес бе кулминацията на честванията, с които най-старото висше училище в България отбеляза своята 125-та годишнина. В празничната за Алма матер година академичната общност, водена от дълбокото убеждение, че знанието прави силата, а образованите хора са най-големия капитал на страната ни, отбеляза юбилея си с надеждата да напомни на всички, че образованието е основният приоритет на всяко модерно и проспериращо общество.

За първи път в историята откриването на академичната година започнa с празнично шествие на студенти и преподаватели, което тръгнa в 16.00 часа от Ректората и премина през някои от най-знаковите места в столицата, за да стигне пред катедралния храм „Св. Александър Невски“, където тържествено бe дадено началото на академичната учебна година.

1

Празничното шествие, което е част от една дълга традиция, акцентира върху два основни момента. Първият са овациите, които студените от Софийския университет устройват на 11 май 1894 г. пред дома на поета Иван Вазов в знак на несъгласие с тогавашната политическа обстановка в страната и по този начин бойкотират празничната официална програма, посветена на светите равноапостоли Кирил и Методий. Вторият е първата университетска криза, довела до грубо посегателство върху автономията на Университета и последващото му временно закриване след публичното освиркване на княз Фердинанд при откриването на Народния театър в началото на 1907 г.

2

Празничното шествие, начело на което застана ректорското ръководство, Академическият съвет и гости от академични и научни институции от България и чужбина, облечени в академични тоги и с ректорски регалии, премина по маршрут: бул. „Васил Левски” – бул. „Цар Освободител” – ул. „Г.С.Раковски” – ул. „Ив. Вазов” – ул. „Бенковски” – ул. „Славянска” - бул. „Цар Освободител” – ул. „Г.С.Раковски” – ул. „Оборище” – пл. „Св. Ал. Невски”.

3

Ректорското ръководство на Софийския университет поднесе цветя и венци пред паметниците на патрона св. Климент Охридски, дарителите Евлоги и Христо Георгиеви и Паметника на Незнайния воин.

На пл. „Св. Ал. Невски“ започна церемонията по откриването на 125-ата академичната учебна година на Софийския университет.

4

Тържествената церемония откри ректорът проф. Иван Илчев. Той припомни на присъстващите как е положено началото на българското висше образование: Това стана само десет години след Освободителната война. Когато бяха разрушени десетки и ограбени стотици училищни сгради. Но още в началото на 1879 г. в страната ни вече имаше над 1400 училища. А управата на изгорената доземи Стара Загора, одобрявайки плана на новия град, постанови приходите от 40 дюкяна в центъра да отиват за проектираните нови училища. Това стана само три години след като България води война в защита на Съединението. Напомням, тогава грамотността не надхвърляше 5-6%, но управниците ни провиждаха в бъдещето”.

 

5

Проф. Илчев се обърна към студентите на Алма матер с думите: „Пристъпвате прага на народен университет, който традиционно създава аристокрация на духа и интелекта и това е видно от рейтингите – и национални и международни. Алма матер е на първо място в тях, но те регистрират сухо само евентуалната ви полезност за обществото. А ние ще опитваме и дано успеем да ви възпитаме като личности, да изградим у вас, това, което по-мъдри наши съвременници наричаха култура на сърцето, култура на морал и култура на самостоятелно мислене. Искаме да бъдете личности, които без страх отстояват справедливото си мнение било срещу университетската управа, било срещу оправията в обществото. Бъдете барометър на нашите грешки. Но не забравяйте, че право да иска има този, който дава“.

6

В заключение ректорът на СУ подчерта, че днешният ден не е празник само на Софийския университет, а празник на българския свободен интелект. “Във време на опростачване интелектът е пътеводна звезда. Същият този свободен интелект - обругаван, осмиван, пренебрегван, мачкан, стъпкван, та подири убежище в чужбина. Защото без той да се възроди, няма как ние да се възродим като нация”.

Цялото слово на проф. Илчев можете да видите тук.

7

„Софийският университет дълго време е единствен, но до ден-днешен е първи“

„Софийският университет дълго време е единствен, но до ден-днешен е първи“, каза в приветствието си по повод празника на Алма матер вицепрезидентът г-жа Маргарита Попова. Тя припомни делото на патрона на университета свети Климент Охридски, поставил началото на Старобългарската книжовност и просвещение.

8

„Идеята за създаване на университет се ражда в българското Възраждане, но тя има дълбоки корени в нашата средновековна, просвещенска и културна традиция“, посочи Маргарита Попова. По нейните думи, делото на радетелите на българското просвещение и общественият им живот са доказателство, че образованието трябва да се защитава, че трябва да градим и да пазим огнищата на историческа и културна памет, като училищата, читалищата и библиотеките.

9

От 1 октомври 1888 г., с откриването на Висш педагогически курс, до днес Софийският университет е символ на качество на образованието, подчерта вицепрезидентът Попова. Тя припомни времето, когато в зараждането на демокрацията се говореше, че функциите на Софийския университет ще заглъхнат и призова: Елате и вижте какво става сега. В програмите по време на кандидатстудентските изпити, каква мащабна преподавателска и научно-изследователска дейност се развива в нашата Алма матер. И ми разрешете да репликирам с думите на Дядо Вазов, казани за България: Не ще загине нашият, Софийският университет!“

10

Вицепрезидентът се обърна и към колегите си от Факултета по славянски филологии на СУ и ги увери в подкрепата си за каузата на изучаването на Българистиката навсякъде по света. „Науката Славистика не може без Българистиката. Това е все едно да правиш наука без основи, да правиш наука „на един крак“!, заяви Маргарита Попова.

13

Накрая в словото си вицепрезидентът Попова заяви: „Искам специално да се обърна към студентите и първокурсниците. Към тези, които са избрали знанието като път към успеха: Изборът ви е правилен. Знанието е начин да се изградиш като добър специалист. А добрият специалист, млади колеги, вярвайте ми, е непревземаема крепост!“.

11

Приветствени думи към присъстващите произнесе и председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров. “125 години вече Софийският университет е основната образователна институция у нас. Наложила се със силата на духовността, на историческите, културните ценности в национален и международен план”.

12

 

Акад. Воденичаров припомни, че едни от най-видните българи са преподавали в Университета, техният списък е дълъг. Той отбеляза, че в бързо променящия се свят на преосмисляне на ценности и критерии, науката и образованието като че ли са ни необходими повече от всякога. Акад. Воденичаров пожела на Софийския университет още дълги години да чества дейността си с високо вдигната летва на образованието, а на всички преподаватели и студенти успешна академична година.

14

От името на Съвета на ректорите приветствие по случай празника отправи доц. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. “В ден като днешния, когато отбелязваме 125-тата годишнина на най-голямата и авторитетна академична общност, в съвременна България, си даваме сметка, че възрастта е едно от най-големите достойнства на институциите, които за разлика от нас хората успяват да устоят на времето, на неговите предизвикателства и капризи. Успяват, защото зад тях стоят талантът, усилията и креативността на цели поколения”.

15

Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна към всички студенти и преподаватели, към всички бивши и настоящи възпитаници на най-старото учебно заведение в България. Патриарх Неофит отбеляза, че времето на обучението е изключително важно за всеки човек.” Това е време в което натрупваме познания за света, но и формираме себе си като личности. Време, когато изучаваме живота в различните му аспекти, но и време, когато се учим да живеем и търсим своето място и назначение в обществото. Образователната система е призвана да помага на младия човек да придобие нужните му познания, за да се ориентира в заобикалящия го свят и да намери своето място в него. Но само по себе си придобиването на знания не прави човека и живота му пълноценен, достоен, щастлив. Човек може да има много знания, да бъде високо образован, а същевременно да остане невежа относно това: кой е той, защо е роден и как трябва да живее, за да бъде животът му смислен и значим”.

16

«Да молим Бога да върши всеки в своето призвание достойно своето служение и да обдари с богати и добри плодове трудовете ни! И най-вече, да се молим всички ние да се утвърждаваме в доброто, истинното, полезното за радост на близките ни, за полза на Отечеството ни, за слава Божия и лично спасение! Амин!, завърши словото си патриархът.

Цялото слово на Негово Светейшество патриарх Неофит можете да видите тук .

17

От името на първокурсниците говори Християна Папазова. Тя призова своите колеги да не се страхуват да преследват мечтите си и им пожела да намерят себе си през годините на следване в Университета. „Постъпвайки в най-стария университет в България, избирайки специалността, която ще изучаваме в следващите 4 години, ние правим един от най-големите си избори в живота, може би един от най-важните. Правим една крачка, почти сравнима с тази на Армстронг – малка, но значима”, каза още Християна Папазова.

18

На празника гости на Алма матер бяха представители на едни от най-авторитетните университети в Европа и целия свят. В празничната програма се включиха също така партньорите на Софийския университет от академичната и научна общност, ръководители на културни и духовни центрове, дългогодишни преподаватели и служители, ученици и преподаватели от двата лицея към СУ – Националната гимназия за древни езици и култури и Националната природо-математическа гимназия.

В края на церемонията 125 балона в цветовете на националното знаме полетяха в небето над София под звъна на камбаните на катедралния храм.

Празникът за студентите продължи в двора на Ректората. За музикалната програма се погрижиха диджей Балтазар и диджей Джекрок, които представиха за първи път електронна кавър версия на студентския химн Gaudeamus Igitur.

Още снимки от тържественото шествие можете да видите тук.

20