Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет и Националната библиотека подписаха договор за сътрудничество

   
Софийският университет и Националната библиотека подписаха договор за сътрудничество

В Заседателната зала на Националната библиотека официално бе подписан договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Подписи положиха ректорът на Университета проф. дин Иван Илчев и проф. дфн Боряна Христова – директор на Библиотеката.

Проф. дфн Боряна Христова изрази радостта си от подписването на толкова важен рамков договор, който ще стои в основата на едно изключително ползотворно сътрудничество: „Считам, че този договор е много важен, защото дава възможност на студентите от всички факултети да получат една добра база за образованието си, за стажа си, за професионалната си квалификация и за бъдещата си работа. Освен това дава възможност на моите колеги, които са изключителни експерти, да бъдат преподаватели и да споделят онова, което знаят със студентите на елитния Софийски университет”.

Проф. Христова допълни, че договорът дава възможност двете институции да правят много съвместни проекти и да извършват дейности, които съчетават пряко преподаването с практическата дейност.

1

Проф. Иван Илчев и проф. Боряна Христова

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев поздрави всички присъстващи и отбеляза, че и до момента двете институции са имали изключително активно сътрудничество: „Надявам се, че нашето сътрудничество не само ще продължи и ще се обогати, но заедно ще съхраняваме за поколенията това, което, за съжаление, някои от нашите днешни управници са готови с лека ръка да хвърлят на боклука – книжовното и документално богатство на българския народ. Да се надяваме, че заедно ще бъдем по-силни в това отношение. Ние от наша страна ще направим всичко възможно, за да изпълним този договор със съдържание”.

Срокът на действие на договора е в рамките на три години и цели двете най-големи институции в България в областта на образованието и културата да си съдействат за повишаване и подобряване на образованието и общообразователните възможности на своите служители и студенти, както и извършване на съпътстващи услуги в тази връзка.

За първи път в дългогодишната си история СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще си съдействат в съвместната научноизследователска и обучителна дейност и в рамките на взаимоизгодни интереси, ще се обменя и споделя опит в образователните практики, ще се осъществяват и съвместни научни проекти между учените от различните професионални направления. В него е предвидено създаването и организирането на Център за продължаващо образование на информационни специалисти.

Подписването на този договор е от изключително значение за двете институции, които се ползват с голям авторитет в България и чужбина.