Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет е домакин на Годишния ректорски семинар на UNICA

   
Софийският университет е домакин на Годишния ректорски семинар на UNICA

Най-старото висше училище е единственият български представител в организацията. Темата на Годишния ректорски семинар на Мрежата на европейските столични университети е: „Баланс на отговорностите: Университетите и обществото за осигуряване на финансовата стабилност на висшето образование“. Семинарът е част от събитията, с които Алма матер отбелязва своята 125-та годишнина.

Тържествената церемония по откриването на Годишния ректорски семинар UNICA се проведе в Аулата на СУ. Събитието започна с изпълнение на студентския химн от актьорите на Университетския театър „Алма Алтер”.

DSC_0057

Ректорът проф. Иван Илчев поздрави всички присъстващи на годишната среща на UNICA, които ще вземат участие и в тържественото отбелязване на 125-годишнината на Университета.

„Уважаеми колеги, годишнината на българската Алма матер и нашата среща ми дава възможност като професионален историк да очертая границите на едно изключително успешно сътрудничество с университетите в мрежата на европейските столици или нашата UNICA. Днес имаме двоен празник, защото отбелязваме 125-годишнината от основаването на Софийския университет и в същото време празнуване 10-та годишнина, откакто ние се включихме в UNICА. Това се случи през 2003 г. - седем години след основаването на UNICA. Оттогава UNICA стана активна част от общото европейски университетско и изследователско пространство и Софийският университет е горд да бъде част от него. През изминалите 10 години не сме съжалили дори за миг за решението си, което ни даде възможност да участваме в инициативи, да участваме в обмяната на мнения по актуални въпроси както от ежедневието ни, така и стратегически въпроси в областта на висшето образование и научните изследвания”, каза проф. Илчев.

Той припомни думите на проф. Любен Диков: „Университетът е горд с факта, че е изградил мост между българската и западната култура”.

Ректорът подчерта, че един от най-важните въпроси, които ще бъдат обсъдени по време на работата на семинара, е за баланса на отговорностите между университета и обществото с цел осигуряване на финансова стабилност на висшето образование. В края на словото си ректорът пожела плодотворна дискусия на участниците в семинара.

DSC_0083

Приветствие към присъстващите отправи и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова. Тя изрази гордостта си, че е възпитаник на най-старото висше учебно заведение у нас и добави: „София и Софийският университет за първи път са домакин на престижната конференция UNICA и това е потвърждение за значимостта и традициите, създадени от първото висше училище в България.

“Не мога да си представя София без най-стария университет – едно от знаковите места в града ни. Вярвам, че академичната конференция ще утвърди постиженията във висшето образование и ще създаде възможности за развитие на науката, културата , образованието в нашия град, подчерта още г-жа Фандъкова.

Тя отбеляза, че Столична община и Софийският университет вече няколко години работят съвместно и припомни за подписания тази година Меморандум за сътрудничество. В общината е създаден експертен съвет за наука, технологии и иновации; сформирани са пет експертни групи. От началото на годината над 65 студенти са били на стаж в Столична община.

„Популяризирането на сградата на Ректората и университетския музеен комплекс са част от туристическите маршрути, които разработихме в София. Убедена съм, че научният потенциал на града е негов силен двигател за развитие и безспорна подкрепа за кандидатурата на нашия град за Европейска столица на културата през 2019 г.”, отбеляза г-жа Фандъкова.

В знак на уважение към най-старото висше училище в България Столичният общински съвет е взел решение една от новите метростанции да носи името на първия ректор на Софийския университет, избран през 1889 г. – акад. Александър Тодоров-Балан.

DSC_0106

Във време, когато университетите полагат големи усилия за привличане на приходи, за да поддържат своите образователни и изследователски стандарти, а разходите за поддържане на висшето образование се увеличават, публичното финансиране, често представляващо жизнено важен дял от ресурсите на университетите, намалява или остава непроменено. Университетите трябва да покажат ефикасно финансово управление и способност да разнообразят източниците си на финансиране. В същото време въпросите на университетската автономия и социалното въздействие на променящата се финансова ситуация изискват специално внимание. Годишният Ректорски семинар събра представители на академичните ръководства на университетите, членове на UNICA. В рамките на неговите заседания ще бъде споделен положителен опит, ще бъдат обсъдени комплексните процеси на взаимодействие между университетите и заобикалящата ги икономическа и социална среда. За първи път в дискусиите участие вземат и представители на студентите.

В Годишния ректорски семинар участват ректори и представители на ректорските ръководства на Свободния университет в Брюксел (Белгия), Талинския университет (Естония), Университета Париж ІІІ Sorbonne Nouvelle (Франция), Университета Париж ІV „Пиер и Мари Кюри“ (Франция), Университета Париж Дофин (Франция), Берлинския свободен университет (Германия), Университета Eötvös Loránd в Будапеща (Унгария), Римския Университета „Сапиенца“ (Италия), Вилнюския университет (Литва), Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие (Македония), Университета на Осло (Норвегия), Лисабонския университет (Португалия), Стокхолмския университет (Швеция), Близкоизточния технически университет (Турция) и Кингс Колидж Лондон (Великобритания).

DSC_0094

В обсъжданията участват и представители на университети, с които Софийският университет поддържа активно сътрудничество от Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Иран, Израел, Япония, Казахстан, Република Корея, Черна гора, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия и Украйна.

В семинара участват и ректори на български висши училища, представители на ръководството на Българската академия на науките и научните институти на БАН, академици и член-кореспонденти на БАН.

Работата на семинара ще продължи до обед на 28 септември 2013 г. Дискусията ще бъде обобщена в меморандум, който ще бъде изпратен до Европейската комисия.

obshta_1