Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет беше избран за европейски координационен център на Консорциум на университети от Европа и Китай

   
Софийският университет беше избран за европейски координационен център на Консорциум на университети от Европа и Китай

В Пекин се състоя втората среща на университети от Централна и Източна Европа и Китай, в която участваха 147 делегати, представители на 12 европейски и 49 китайски висши училища. Събитието беше организирано от министерствата на образованието и на външните работи на Китай и е част от последователната политика на страната за разширяване на сътрудничеството с Европа в сферата на висшето образование.

На срещата беше взето решение да бъде създаден Консорциум на университети от Централна и Източна Европа и Китай. В него са включени шестнадесет висши училища от Европа и четиридесет и девет китайски университета. В Консорциума в момента влизат 4,5 млн. студенти и над 400 хил. преподаватели.

Сред основните цели, които организацията си поставя, са задълбочаването на връзките между Китай и Централна и Източна Европа в областта на висшето образование и научните изследвания, търсенето на иновативни начини за разширяване на мобилността на студенти и преподаватели, създаването на съвместни научни центрове, инициирането и финансирането на съвместни проекти, както и провеждането на общи програми и издаването на общи дипломи.

Софийският университет, който е единственото българско висше училище в организацията, беше избран за европейски координационен център на Консорциума. Ректорът проф. дин Иван Илчев беше избран за президент на организацията.

За втори път в рамките на последния месец най-старото и авторитетно висше училище в България застава начело на международна академична организация, след като на среща на Асоциацията на балканските университети в Одрин ректорът на Софийския университет беше избран за член на Изпълнителното бюро и следващ председател на организацията.

Поредното международно признание за Софийския университет се дължи и на дългогодишната успешна дейност на преподавателите в катедра „Китаистика“ във Факултета по класически и нови филологии, както и на изключително активната работа на Института „Конфуций“ към СУ и неговия дългогодишен директор проф. Александър Алексиев и настоящ директор гл.ас. Антония Цанкова. Институтът „Конфуций“ е първият в региона на Балканския полуостров и е създаден благодарение на успешното сътрудничество на Алма матер с Пекинския университет за чужди изследвания.