Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / С щедро дарение на семейство Желеви бяха обновени учебни лаборатории във Факултета по химия и фармация

   
С щедро дарение на семейство Желеви бяха обновени учебни лаборатории във Факултета по химия и фармация

Във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ бяха открити нови учебни лаборатории, оборудвани изцяло или частично с парично дарение на семейство Желеви. Дарението в размер на 80 000 лв. е в памет на дъщеря им Валерия, студент във Факултета по химия и фармация, загинала в жестокия влаков пожар през 2008 г.

На откриването присъстваха семейство Желеви, деканският съвет на Факултета по химия и фармация, ръководителите на катедри, както и студенти, които са били колеги на Валерия.

Закупената модерна апаратура и оборудване включва вакуумни изпарители, прецизни везни, сушилни, нагреватели, спектрометри, компютри, лабораторни маси и столове. Напълно обновен е студентският компютърен клас с 10 работни места. Частично са оборудвани нова лаборатория по технология на лекарствените форми и лаборатория по фармакогнозия.

2

Деканът на Факултета по химия и фармация проф. Тони Спасов изрази огромната благодарност на преподавателите и студентите от факултета за реалната помощ, която дарението оказва в модернизирането на практическите занятия по химия и фармация. Той подчерта, че този ярък дарителски акт има и възпитателно въздействие върху младите хора, обучавани във факултета и техните преподаватели: „Радостно е, че има хора толкова смели като Вас и с такова сърце – отворено към всякакви предизвикателства, дори и в най-тежките моменти. Защото това, което правим често е предизвикателство. В трудни условия, в среда, която по-скоро не цени моженето и знанието. Помощта Ви няма да бъде забравена, тя се носи във всички ни”. Проф. Спасов допълни още, че за студентите е истинско удоволствие да работят и учат в обновените лаборатории и са още по-мотивирани да знаят повече.

3

„Доволна съм. Всичко е хубаво, съвременно и ново. Надявам се да съм доставила радост на преподавателите и на самите студенти. За мен пари, които не носят радост, трябва да отидат там, където носят”, каза г-жа Софка Желева.

4
5
6
7
8
9
10