Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / С лекция на посланика на Индонезия приключва Посланическият форум в рамките на Международния Фулбрайтов летен институт

   
С лекция на посланика на Индонезия приключва Посланическият форум в рамките на Международния Фулбрайтов летен институт

С лекция на посланика на Индонезия в София Буниан Саптомо приключва Посланическият форум в рамките на ХІІІ-я Международен Фулбрайт летен институт - 2014 г. Тема на лекцията ще бъде културната дипломация и мултикултурното общество в Индонезия.

Първият цикъл лекции на посланици в рамките на Летния международен институт на Фулбрайт преминава при сериозен интерес сред студенти и преподаватели от различни държави. Дипломатическият форум се провежда за първи път и е част от задължителното обучение на студентите от новата магистърска програма „Културни връзки и геополитика на ЕС“ на Софийския университет.

Пред повече от 60 участници посланикът на Турция Сюлейман Гюкче говори за перспективите пред турската външна политика. По думите му, за държавата присъединяването към Европейския съюз не е задължително, въпреки че преговори се водят от около 50 години. Посланик Сюлейман Гюкче представи и големите инфраструктурни проекти, по които се работи: тунелът под Босфора и проектът за най-голямото летище в света край Истанбул с капацитет 150 милиона пътници годишно.

В две поредни вечери дипломатическия форум на Софийския университет даде възможност на студентите и преподавателите да се запознаят с двете гледни точки към конфликта между Палестина и Израел, представени от посланиците на Палестина и Израел д-р Ахмед ал Мадбух и Шаул Камиса Раз.

IsraelAmbassadorAug2014

Участниците в летния международен институт на Фулбрайт имаха уникалната възможност да научат за процесите в тяхната цялост от автентичните източници и да формират собствена гледна точка към тях. Лекциите предизвикаха голям интерес, което пролича в многото зададени въпроси и аргументираните коментари към различните гледни точки.

PalestineAmbassador

Форматът "Дипломатически форум" се организира за първи път от Софийския университет с подкрепата на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер“ и Българо-американската комисия за образователен обмен. Той ще продължи и през зимния семестър на новата академична година 2014/2015 г.

Фулбрайтовият институт е проява на Българо-американската комисия за научен и образователен обмен „Фулбрайт“. За трета поредна година съорганизатор на събитието е Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ с неговия Университетски комплекс по хуманитаристика „Алма матер“, който е финансиран по проект на Националния фонд „Научни изследвания“. Проявата е съфинансирана и от Фондация „Америка за България“. Повече от 30 студенти и докторанти от Софийския университет участват в летния международен институт на Фулбрайт, който приключва на 22 август.