Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ректорите на Университета Сонггюнгуан и на Смоленския университет посетиха Софийския университет

   
Ректорите на Университета Сонггюнгуан и на Смоленския университет посетиха Софийския университет

Ректорите на Университет Сонггюнгуан в Сеул проф. д-р Кю Санг Чунг и на Смоленския държавен университет проф. дин Евгени Кодин се срещнаха със заместник-ректора на Софийския университет проф. дбн Румен Панков.

На срещата с ректора на Университета Сонггюнгуан присъстваха посланикът на Корея у нас Шин Менг-хо и директорът на Центъра за източни езици и култури на Софийския университет проф. Александър Федотов.

Проф. Румен Панков изрази удовлетворение от изключително активното сътрудничество между Софийския университет и Университета Сонггюнгуан в Сеул и изрази надежда успешните проекти, реализирани от Центъра по кореистика, да послужат за основа за активизиране на дейността и с други факултети. Бяха обсъдени възможности за сътрудничество между двете висши училища в областта на природните науки. Със задоволство беше отбелязан интензивният студентски и докторантски обмен, а ректорът д-р Кю Санг Чунг покани студенти от специалност „Кореистика“ в новооткрития в университета единствен по рода си Източно-азиатски център.

2

Проф. Панков подчерта специално и традицията на много добро сътрудничество на Софийския университет с посолството на Република Корея и и високо оцени подкрепата на посланик Шин Менг-хо.

По-късно през деня проф. Румен Панков и проф. дин Евгени Кодин подписаха Споразумение за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Смоленския държавен университет.

На срещата присъстваха и деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев и заместник-деканът на Факултета проф. Ренета Божанкова.

2

Проф. Кодин представи накратко Смоленския държавен университет, който обучава 6 000 студенти в осем факултета и предлага широк спектър хуманитарни специалности. Университетът сътрудничи активно с висши училища в Европа и Китай

Проф. Кодин покани представители на Факултета по славянски филологии на СУ да посетят Смоленския държавен институт, където да уточнят конкретните планове за сътрудничество. Университетът предлага възможности и за съвместна работа с Асоциацията на преподавателите по руски език, летни школи, както и практика в училища в региона на Смоленск. Бяха обсъдени възможности за обмен на студенти и преподаватели в рамките на програма „Еразъм +“, както и създаване на съвместни магистърски програми.