Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев: „В нито един момент в плана ни не се включваше влизане на полиция в Университета“

   
Ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев: „В нито един момент в плана ни не се включваше влизане на полиция в Университета“

В дните на окупацията са провалени 16 изпита, засегнати са най-малко 800 студенти

В Заседателна зала 1 на СУ „Св. Климент Охридски“ днес се проведе пресконференция на ректора на университета проф. дин Иван Илчев и ректорското ръководство. Ректорът се срещна с представители на медиите, за да отговори на въпросите им, свързани с окупацията на Ректората.

По повод развитието на събитията от петък през нощта до днес проф. Илчев посочи: „За мое голямо съжаление в събота, когато аз почти целия ден разговарях с тях, те бяха доста нахъсани и не мислеха за другата страна. С предишните винаги успявахме да постигнем някакъв тип промяна на позицията на базата на зачитане интересите на Университета. Тук беше за съжаление доста по-трудно. След като видяхме, че няма да можем да се разберем с тях, от неделя започнахме да провеждаме политика на едновременно настъпление по различни линии. Сезирах Академическия съвет и той ме упълномощи да предприема всички мерки, които сметна за нужни в тази ситуация, като беше пределно ясно какво се има предвид, т.е. да се сезира главният прокурор. Заедно с това публикувахме и декларация на ректорското ръководство, в която изрично казахме, че тези, които са извършили тази акция, би трябвало да са готови да понесат определени последствия. Заедно с това различни групи преподаватели и студенти отиваха при тях да им говорят, да им обясняват, че всъщност я няма обществената подкрепа, на която те много разчитаха. В понеделник издадох една заповед, с която забранявах присъствието на всички в Университета с изключение на лицата, оторизирани от ректора, което автоматично ги прави нарушители на ректорската заповед и като нарушители автоматично ги прави обект на наказание.

Проф. Илчев благодари на всички – и преподаватели, и студенти, които са проявили разбиране към ситуацията и са помогнали да не се стигне до остра конфронтация. „Мисля, че помогна също намесата на полицията, която направи и кордона около Университета. Имайте предвид, че никога на срещите с г-н Цацаров и с министъра на вътрешните работи в нито един момент планът ни не включваше влизане на полиция на територията на Университета!“, подчерта ректорът на СУ.

1

„Много сериозна подкрепа ни оказаха колеги и студенти, които подкрепяха много активно предишната акция на студентите. Снощи една група преподаватели и студенти с мое разрешение бяха пуснати на територията на Университета. Те в продължение на три часа са говорили и са ги убеждавали, че акцията им е ненавременна и, че нямат обществена подкрепа.

Ректорът добави още: „Натрупаха се различни фактори, и всъщност, това беше нашата идея - да можем да атакуваме решението на хората, завзели университета, от различни страни, да си дадат сметка, че това, което правят, всъщност вреди най-вече на Софийския университет. Без да могат да се надяват да постигнат нещо за себе си. Няма акция, няма теория на конспирацията, няма нищо.

На въпрос дали ще има последствия за студентите, които рано сутринта напуснаха сградата, проф. Илчев отговори, че това ще бъде обсъдено на Ректорския съвет и след консултация с деканите на отделните факултети, от които са въпросните студенти. Той посочи например, че за един от водачите на окупацията от Факултета по химия и фармация са съобщили, че нямат никакви оплаквания от него – умно момче, занимава се с научно-изследователска работа, малко странно. И подчерта, че хората са сложни.

Запитан дали има щети в Ректората, ректорът отговори, че и да има, те са незначителни. По повод сезирането на прокуратурата той бе категоричен: „Държавата трябва да се грижи за своите интереси, а СУ е държавна публична собственост.

На въпрос как би реагирал, ако има трета окупация на Ректората, проф. Илчев твърдо заяви:

Надявам се, че някои хора ще разберат, че националната институция Алма матер не е оръжие в политическата игра. Искрено се надявам. Защото за съжаление вчера, както знаете, с охота всички политически партии и сили опитаха да използват акцията. Едни, за да я подкрепят, като ГЕРБ и Реформаторският блок, други пък, за да атакуват ГЕРБ и Реформаторския блок заради тази подкрепа, като визирам БСП и ДПС. И едното, и другото за мен е абсолютно неприемливо.

 

2

Ректорът заяви, че ще смени действащите в момента охранители и ще наеме външна охранителна фирма. Той обясни пред журналистите, че това са пенсионери, които имат други доходи и във всеки момент би могъл да бъде прекратен договорът им. „Ние имахме едни по-сериозни охранители. До преди 3-4 години, когато Симеон Дянков съкрати с 35% бюджета на Университета и ние трябваше да режем откъдето можеше. Това беше едно от нещата, които отрязахме. Очевидно е, че със сигурността не трябва да се правят компромиси.“ Проф. Илчев уточни още, че договорът с фирмата вече е подписан за шест месеца и че новата охрана ще застъпи от утре. Предстои изготвяне на документи и обявяване на обществена поръчка, тогава ще се види кои охранителни фирми ще кандидатстват и каква оферта ще предложат.

Ректорът на университета припомни, че Софийският университет е национална институция с национална задача: „Сградата на Ректората на СУ вероятно е най-голямата обществена сграда в България с неограничен достъп. А достъпът е неограничен, защото в СУ се провеждат вероятно приблизително толкова научни, културни инициативи годишно, колкото в другите софийски университети взети заедно. Как да ограничим хората, които искат да дойдат на обсъждане на книга, на лекция на популярен преподавател, на гост на Университета, на изложба, на театрална постановка? Имаме поне 1000 събития, които се случват в СУ годишно. Затова казвам, че това е престъпление към националната институция Софийски университет. Престъпление към културата на нацията. Това трябва да го разберат тези млади хора. Мотивите на някои от тях определено са чисти. Те виждат, че обществото не е в добра форма и искат то да се промени и искат възможно най-бързо и най-радикално. Радикални промени в обществото трудно стават, бавно стават. Така, че някои от тях, бих казал мнозинството от тях, са имали чисти мотиви и подбуди. Но все пак в чистите мотиви и подбуди трябва да бъде и грижата за другия, да не нарушаваш правата на другия. Станислав Йежи Лец беше казал, че „Лесно е да бъдеш лъв, когато превърнеш всичко около себе си в пустиня”.

Заместник–ректорът по учебната част доц. Милена Стефанова съобщи, че по предварителна справка в дните на окупацията са провалени 16 изпита и от това са засегнати най-малко 800 студенти. Тя уточни, че предстои пренареждане на графика на изпитите. Някои преподаватели са успели да организират провеждането на изпитите си извън сградата на Ректората, включително и писмен държавен изпит на Философския факултет. „Все пак поне държавен изпит е спасен. Другите са семестриални изпити. Нямаше обаче възможност това да се направи за по-продължително време – казах го още в неделя - да се преустрои провеждане на изпити, както и занятията на задочниците в другите корпуси на университета. Това е невъзможно, защото и в другите корпуси по същото време текат изпити и се провеждат очни занятия в бакалавърска и магистърска степен. Нямаше как да се случи това, което твърдяха окупиралите сградата граждани.“

Ректорът проф. Илчев добави, че не е загубена възможността да се подадат документи за голям проект, по който Софийският университет кандидатства, както и че обсъждания на проекти са били проведени в сградата на ФМИ, както и че лично е уговорил СУ да закъснее с един ден представянето на бюджета на срещата на Черноморските ректори. „В общи линии се опитваме да минимизираме последствията“ – заяви проф. Илчев.