Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ректорът на Европейския университетски институт проф. Джоузеф Уайлър изнесе лекция пред студенти и преподаватели на Софийския университет

   
Ректорът на Европейския университетски институт проф. Джоузеф Уайлър изнесе лекция пред студенти и преподаватели на Софийския университет

Проф. Джоузеф Уайлър

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ректорът на Европейския университетски институт във Флоренция проф. Джоузеф Уайлър изнесе открита лекция на тема: "Краят на Pax Americana (1914-2014): отново слепешком". Гости на събитието бяха министър-председателят на служебното правителство проф. Георги Близнашки и министърът на образованието и науката в служебното правителство доц. Румяна Коларова.

Проф. Джоузеф Уайлър е на посещение в нашата страна по покана на Министерството на образованието и науката и на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Визитата се осъществява в контекста на процеса по присъединяването на България към Конвенцията за основаване на Европейския университетски институт, подписана във Флоренция на 19 април 1972 г.

Събитието бе открито от Даниел Смилов. Той поздрави проф. Уайлър с „Добре дошъл в Софийския университет“ и го определи пред аудиторията като един от един от най-изтъкнатите учени в областта на международното, сравнителното конституционно право, както и като голям познавач на процеса на европейската интеграция, на връзките между Европа и останалата част на света, на мястото на Европа в света. Той представи накратко академичната биография на Джоузеф Уайлър.

1_l

Проф. Дж. Уайлър е изучавал право в университетите Съсекс, Кеймбридж и в Европейския университетски университет във Флоренция, Италия, където по-късно става професор. Той е преподавал в Мичиганския университет, в юридическите факултети на Нюйоркския университет и Харвард. Изследователските интереси на проф. Уайлър са в областта на международното право, европейската интеграция и правото на ЕС, както и върху проблемите на глобализацията, демокрацията и отношението религия-право. Сред неговите най-значими книги са: "The Constitution of Europe" и "Un Europa Cristiana".

„Проф. Уайлър е автор на много книги, преведени на множество езици. Между тях бих споменал публикациите му по отношение на конституцията на Европа, които са много и засягат интересни теми като европейската идентичност и ролята на религията в европейската идентичност“ допълни още Даниел Смилов.

В лекцията си проф. Уайлър се спря на ролята на Съединените щати и американската външна политика в съвременния свят. Основният въпрос, който зададе, е каква трябва да е оценката от морална гледна точка на тази роля.

2_l