Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Публична лекция на д-р Ефраим Лапид

   
Публична лекция на д-р Ефраим Лапид

Ефраим Лапид

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе публична лекция на д-р Ефраим Лапид, Университет Бар-Илан, Израел, на тема The National Security Of Israel. Д-р Лапид е гост на Центъра за регионални изследвания и анализи (ЦРИА) към "Регионалната програма" на Университетския комплекс по хуманитаристика "Алма Матер". На събитието присъстваха посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз, преподаватели и студенти.

Доц. Иван Първев, ръководител на научната програма „Регионални изследвания” в УХК „Алма Матер”, благодари на всички присъстващи за проявения интерес към събитието и представи д-р Лапид. Бригаден генерал Ефраим Лапид в продължение на 30 години е служил в израелската армия, 20 години е работил в разузнаването и е бил главен говорител във въоръжените сили на Израел. В момента е преподавател в департамента за политически науки на университета Бар-Илан. Член е на преподавателския корпус на колежа „Галилей”, където преподава по теми, свързани с въпросите на националната сигурност на Израел. Ефраим Лапид е автор и съставител на две книги, посветени на националната сигурност на Израел.

1

Доц. Иван Първев

Доц. Костадин Грозев, научен директор на УХК, изрази радостта си от организираното събитие и възможността да присъства на толкова интересна лекция. Той направи кратко представяне на Университетския център по хуманитаристика „Алма Матер”.

2

Доц. Костадин Грозев

Комплексът функционира от месец декември 2009 г. и е финансиран по проект от фонд „Научни изследвания” към Министерството на науката и образованието. Основната цел на УКХ е изграждането и утвърждаването на силнo и конкурентоспособно научноизследователско звено в Софийския университет “Св. Климент Охридски” с капацитет за извършване на качествени научни изследвания с активното участие на докторанти и студенти. Приоритети в изследователската програма на Комплекса са теми, свързани с културно-историческото наследство, приложението на съвременните информационни технологии в образованието и изследователската дейност, регионалните изследвания и устойчиво развитие, езици, медии и култура.

3

Шаул Камиса Раз

Шаул Камиса Раз, посланик на Израел в България, поздрави всички в залата и изрази радостта си, че за пореден път Софийският университет е домакин на толкова интересно събитие. Посланикът отбеляза, че всеки път се радва да гостува на СУ и изтъкна добрите икономически, културни и академични отношения между България и Израел. Посланикът подчерта, че е радостен от факта, че Еврейският университет в Ерусалим е партньор на Софийския университет в рамките на програмата „Хоризонт 2020”.

Той допълни, че д-р Ефраим Лапид е един от най-добрите професионалисти в своята област, с богат опит и практика, с огромен академичен опит, натрупан в няколко университета.

4

Д-р Ефраим Лапид приветства всички присъстващи и благодари на Софийския университет за организирането на този форум. Той отбеляза, че националната сигурност е важна за всяка страна и въпреки, че темата е за Израел, но нещата, които ще разгледа в презентацията си, ще отговарят и за много други държави. Основно място в лекцията му заеха четирите стълба, на които се крепи националната сигурност – армията, икономиката, обществото и международната политика на държавата.