Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Петранка Филева беше удостоена с Почетния знак на СУ със синя лента

   
Проф. Петранка Филева беше удостоена с Почетния знак на СУ със синя лента

Проф. дсн Петранка Филева

В зала 29 на Факултета по журналистика и масова комуникация ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев удостои проф. дсн Петранка Филева с Почетния знак на „Св. Климент Охридски” със синя лента. Проф. Филева получи едно от най-високите отличия на Алма матер за своите научни постижения, както и дългогодишната си добросъвестна работа като ръководител на катедра „История и теория на журналистиката” на ФЖМК.

Деканът на факултета доц. д-р Теодора Петрова не скри вълнението си от награждаването на проф. Филева и отбеляза, че тя има големи заслуги както за работата на катедрата, така и за създаването на школа в областта на икономическата журналистика. Доц. Петрова добави, че книгите на проф. Филева и днес продължават да са четени и високо ценени от студентите и цялата колегия.

Това, което си мисля, че успях да направя и в катедрата, и след това в Медийния панаир, е може би някакво мое умение да обединявам хората. И ако приемам с благодарност тази награда, искам да кажа, че тя не е само за мен, а и за екипа, с който работех“, каза проф. Филева и благодари на колегите си, които са направили пътя й във факултета успешен и са й дали възможност да се идентифицира с Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

2

Проф. Петранка Филева е завършила специалност „Международни икономически отношения”. Професор е по икономическа журналистика и медийна икономика във Факултета по журналистика и масова комуникация. Преподава дисциплините “Основи на икономическата теория”, “Медиен мениджмънт”, “Глобализация и медии”. Има над 50 публикации в областта на медийната икономика, медийния мениджмънт и икономическата журналистика. Сред най-известните й трудове са “Икономика на средствата за масова комуникация”(1997), “Медии и пари” (1999), “Глобализация и медии” (2003) и “Икономика за журналисти. Теория и практика на икономическата журналистика” (2007).

Работи активно в сферата на неправителствения сектор в областта на глобалното образование, образованието за развитие, образованието за правата на човека. От 1994 г. сътрудничи на Дружеството за Обединените нации в България (ДООН) в ролята си последователно на секретар, главен секретар, зам. председател и член на Управителния съвет.

Като Главен секретар на "Дружеството за ООН в България" в периода 1999 - 2005 г., проф. Филева координира проектите и програмите на Дружеството, създава национална ученическа мрежа от ученически клубове за ООН, съдейства за създаването на Младежка секция към ДООН.

Като председател на фондацията “За ново партньорство в журналистиката” участва в организирането на ежегоден Медиен панаир “Журналисти по теория, журналисти на практика” във Факултета по журналистика и масова комуникация.