Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Представяне на документалния сборник „Държавна сигурност и вражеските емигрантски организации”

   
Представяне на документалния сборник „Държавна сигурност и вражеските емигрантски организации”

В Конферентната зала на Софийския университет беше представен шестнадесетият документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС” на тема „Държавна сигурност и вражеските емигрантски организации (1945-1989)”.

Представянето бе организирано от Комисията по досиетата в партньорство с Университетския комплекс по хуманитаристика "Алма матер" и Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Събитието бе открито от доц. Костадин Грозев, научен директор на УХК „Алма матер“, който изрази радостта си, че дълготрайното и ползотворно сътрудничество между Историческия факултет на СУ, УХК „Алма Матер” и Комисията по досиетата е довело до тази серия представяния на научноизследователската продукция на комисията: поредицата Из архивите на ДС.

 

DSC_0772_600x400

„Всеки един от сборниците има своя собствена тематика и заслужава да му отделим едно представяне”, каза доц. Грозев. Той покани гостите и на предстоящите представяния на сборниците, които ще бъдат съответно на 14-ти октомври за културно-историческото разузнаване и на 21-ви октомври за вражеските радиостанции и борбата в ефира.

Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата, отбеляза, че темите на сборниците се определят в началото на годината, когато комисията взима решение и планира по кои от тях да се работи. Работното заглавие на творческия екип в момента е „Изследователски отдел”, но г-н Костадинов изрази надежда в следващите години той да прерасне в Институт за национална памет.

DSC_0786_600x400

Той подчерта още, че разгледаните теми са изключително актуални и по тях се поднасят документи, които не са били публикувани в публичното пространство до този момент. В книжното тяло са обработени над 150 архивни единици и са публикувани 102 документа. В електронния носител са публикувани над 250 документа.

Г-н Костадинов благодари на Красимир Кръстев, най-младият член на колектива, който ще представи второ издание под неговото ръководство. Евтим Костадинов допълни, че основната цел на тези сборници е да предизвикат интерес в по-младите хора. В заключение той благодари на творческия колектив, на домакините и партньорите от Историческия факултет на СУ и УХК „Алма матер”.

Доц. Грозев отбеляза, че темата за вражеските емигрантски организации е част от по-голямата тема за съдбата на онези българи, които след установяването на комунистическия режим избират нелекия и рискован път на емиграцията: „Техните цели, възраст, демографска характеристика са много разнообразни, зад всяка емигрантска история стои сюжет, които може да послужи за филм или роман. Същевременно поводите за емиграция са различни, първоначално и основно за политически преследвания в името на оцеляването, има и хора които се опитват да се свържа с роднини. В крайна сметка в периода 1945-1989 г. в българската емигрантска диаспора има твърде много тенденции, съдби, интересни перипетии и страдания, намерили отражение в документалния сборник”. Доц. Грозев обясни, че същността на този сборник надхвърля индивидуалните истории и се отнася към нещо по-общо - към онова, което оперативните документи разглеждат като заплаха за сигурността на България и неслучайно Държавна сигурност се занимава с тази „заплаха”. „ДС се опитва да следи българите в чужбина като индивиди, напуснали страната и се опитва да противодейства на сътрудничеството им за създаването на емигрантски организации, които биха насочили дейността си обратно към родината. Оттук в ДС се създава идеята, че всички емигрантски организации са вражески и са достоен обект според оперативните интереси за взимане на съответните мерки”, добави доц. Грозев.

DSC_0787_600x400