Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Позиция на ректорското ръководство на Софийския университет

   
Позиция на ректорското ръководство на Софийския университет

Ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заявява категорично, че окупацията на Ректората е недопустима. Действията на малка група граждани, част от които дори не са от академичната общност на Алма матер, в най-голямата сграда в София, която е публична държавна собственост и национален паметник на културата, пречат на десетки хиляди наши студенти и техните близки, както и на преподавателите и служителите от администрацията.

Тази сутрин с прогонването на университетската охрана беше извършено престъпление, като държавната публична собственост бе завзета.

Тези действия поставят под заплаха нормалното провеждане на учебния процес и застрашават гражданските права и интереси на десетки хиляди наши студенти и техните близки, на преподавателите и служителите и поставят Университета в невъзможност да изпълнява националните и международните си задължения по редица програми и проекти. Апаратура за милиони левове, за която академичното ръководство носи отговорност, банкомати, паричен салон, уникални музейни сбирки, официални печати, дипломи, книжарници, библиотеки, автомати за храни и напитки и пр. са оставени без надзор. Поради атмосферните условия съществува и риск от критични ситуации, свързани с функционирането на електричеството, отоплението и водоснабдяването на сградата.

Окупирайки държавна публична собственост, гражданите, заели Ректората, извършват престъпление и подлежат на наказателна отговорност.

Двудневните опити на ръководството да разреши кризата с разговори с окупиралите Ректората не дават никакъв резултат.

Ръководството на Софийския университет е упълномощено от Академическия съвет да предприеме всички законови мерки, за да бъде възстановено нормалното функциониране на най-голямата и авторитетна образователна институция в България.

Решение на Академическия съвет на СУ