Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Пъстролистен столетник разцъфтя за първи път в Ботаническата градина в Балчик

   
Пъстролистен столетник разцъфтя за първи път в Ботаническата градина в Балчик

Американско агаве (Agave americana L. var marginata – aurea) цъфна след четвъртвековен жизнен път в Университетската ботаническа градина в Балчик.

Съцветието на така наречения пъстролистен столетник се извисява на около осем метра височина и впечатлява с атрактивните си цветове. Това удивително растение е от семейство Agavaceae и произхожда от Мексико и Съединените щати (Аризона, Тексас), но се отглежда по целия свят като декоративен вид. То е вечнозелено растение, сукулент, което образува розетка от твърди, месести и бодливи по периферията и на върха си листа. Американското агаве притежава свойството монокарпия - цъфти и плодоноси един път в живота си, след което умира. Нуждае се от пълно слънце и е изключително устойчиво на суша.

agave_1

Сърцевината на растението е много богата на захари и често се използва за подсладител на храни и напитки, а влакната, извлечени от листата, се употребяват за направа на въжета, рогозки и груби кърпи. Класифицира се като инвазивен вид в ареала, който обитава. Въпреки че се нарича „Столетник“, жизнения му цикъл протича в диапазона от 10 до 30 години.

agave_2

Гостите и посетителите на Университетската ботаническа градина в Балчик могат да видят уникалното растение в колекцията от едроразмерни кактуси и сукуленти на открито. Красотата на цвета ще радва посетителите още десетина дни.

agave_3