Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „От Индия към Индия - перцепции и перспективи” – конференция по повод 30-годишнината на специалност „Индология“ в СУ

   
„От Индия към Индия - перцепции и перспективи” – конференция по повод 30-годишнината на специалност „Индология“ в СУ

Дивябх Манчанда -

посланик на Република Индия

в Република България

Днес в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше тържествено открита научната конференция с международно участие на тема „От Индия към Индия - перцепции и перспективи”. Конференцията се провежда по повод 30-годишнината на специалност „Индология“ в Софийския университет.

Организатори на събитието са Факултетът по класически и нови филологии, Центърът за източни езици и култури, Катедра „Класически Изток“, Специалност „Индология”. Основните тематични направления на конференцията са: език и литература; общество и култура.

Конференцията бе открита от проф. дфн Татяна Евтимова. Тя припомни древната индийска мъдрост, че любовта с криене не се крие и добави: „Аз днес я допълних – Вълнението и любовта с криене не се крият. Вълнувам се от това, че съм тук пред вас, мисля, че е ясно защо. Аз обичам индологията, нашите студенти и колеги. Тук сме да отбележим тържествения 30-годишен юбилей на нашата специалност „Индология“ в Софийския университет“.

Пръв изнесе приветствието си ректора на СУ проф. дин Иван Илчев, който изрази радостта си от днешното събитие. “Софийският университет е центърът в България за изучаване на индологията и изключително много се радвам, че вие, колеги, успявате да създадете млади хора, които остават влюбени в своята специалност. И това не го казвам като комплимент, а от личен мой опит.“ Проф. Илчев разказа за среща с млади индолози, завършили магистратура, които, без да познаят с кого разговарят, изразили възторга си от своята специалност, както и желанието си да защитят докторантура по същата специалност. И добави: „Уважаеми колеги, това е плод на вашите усилия!“

Проф. Илчев заяви още: „Много се радвам, че тази конференция се провежда в година, в която беше възстановена една стара традиция в България. За първи път от много години насам, тази година в СУ ще има студенти от Индия. Досега съм подписал пет молби на студенти от Индия за постъпване в Медицинския факултет. Надявам се, те ще се превърнат в проводници за по-добри и тесни взаимоотношения между нашата университетска наука и индийската наука. Благодаря и на господин Посланика, който винаги проявява интерес и подкрепа не само към индологията в Софийския университет, но и в други области. Преди няколко месеца говорихме и той веднага е задействал своите контакти, за да се окаже помощ на нашите колеги, които работят в областта на космическите изследвания. Индия, както всички знаем, е една от най-модерните страни в тази област. Така че надявам се, че с ваша помощ, с помощта на дипломатическото представителство на Индия у нас и в идните години ще разширяваме нашето сътрудничество. Пожелавам ви успех.“

В приветственото си слово посланикът на Република Индия Дивябх Манчаида честити годишнината на всички, които са се посветили на специалността „Индология“ и им благодари.

Той разказа, че първите му впечатления от специалността „Индология“ са отпреди 25 години, наблюдава я през и последните четири години по време на сегашния си мандат. „Някои от вас са останали, защото най-добрите ученици стават добри учители. Някои от вас са завършили и продължили нататък. Някои от вас са се посветили на различни области в развиването на индийско-българските отношения, отбеляза посланикът и подчерта, че специалността „Индология“ е съвместен и значим принос към отношенията между Индия и България. „Посолството много се гордее с тази специалност и аз много ви благодаря“, добави той.

Поздрав за юбилейната годишнина на специалността "Индология" поднесе и деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. дфн Цветан Теофанов. Той сподели, че във ФКНФ има 20 специалности – някои от които твърде стари и твърде големи. И добави: „Специалността "Индология" не е нито голяма, нито стара, но тя си е извоювала своето място сред тези специалности. През 30-те си години специалността извървя дълъг, труден, но ползотворен път. Имаше дори моменти на колебание дали тя да не бъде закрита. В крайна сметка индологията устоя на всички изпитания. Създаването си дължи на ентусиазма и бащинската загриженост на Центъра за източни езици и култури, на тогавашния директор – покойния проф. Емил Боев. Сега това изглежда рутинна процедура – да се открие нова специалност. Тогава това беше свързано със съображения, опасения, с идеологическа диверсия, – да не би на територията на университета да нахлуят йоги, мистици, странни последователи на идеалистически учения. Със своя авторитет проф. Боев гарантира, че това няма да се случи“.

Проф. Теофанов припомни на присъстващите на конференцията за една ярка и позитивна личност от Индия - гост-лекторът в периода 1979 – 1984 година проф . Рам Кришна Каушик. „На него специалността дължи своето укрепване в началните си години. Разбира се, той допринесе и много за развитието на българо-индийските културни и академични връзки. Той ни накара да обикнем Индия. Той, от своя страна, обикна България и предаде тази любов на дъщеря си – д-р Мона Каушик, която живее в България и, разбира се, преподава в специалност „Индология“.

Деканът на ФКНФ изказа благодарността си към всички, които са допринесли да развитието на специалността "Индология", но открои две имена - на г-жа Йорданка Боянова и проф. дфн Татяна Евтимова. „На тях дължим изработването и реализирането на конкретната визия на специалност „Индология“, както и нейното утвърждаване във факултета и университета“. Проф. Теофанов спомена още много имена на преподаватели - проф. Милена Братоева, доц. д-р Галина Соколова, доц. д-р Гергана Русева, гл. ас. Боряна Камова, гл. ас. Ваня Ганчева, д-р Валентина Маринова и добави: „Не мога да отмина с мълчание и нашите студенти-индолози, които като цяло показват висок интелект, но за мен е по-интересно, че те се изявяват на сцената като артисти и като преводачи. Накрая, но не на последно място бих искал да добавя, че успехите и постиженията на специалността биха били немислими без помощта от индийска страна. Нашата дълбока благодарност е към посолството на Република Индия в София и лично на Негово превъзходителство – посланика на Индия господин Дивябх Манчанда за личното му съпричастие към проблемите на специалността“.

Г-н Далбир Синх, национален секретар на партия за индийски национален конгрес – прочете поздравителен адрес от името на министъра на развитието на човешките ресурси на Република Индия.

Д-р Ася Цветанова прочете поздравителен адрес от името на директора на Дирекция Азия, Африка, Австралия и Океания в Министерство на външните работи на Република България Ангел Орбецов. Беше прочетен и поздравителен адрес от посланика ни в Република Владислав Костов. Журналистката от Българската национална телевизия Даниела Кънева прочете поздравление от името на председателя на Клуб „Приятели на Индия“ проф. дфн Александър Шурбанов.

Проф. Татяна Евтимова завърши тържественото откриване на конференцията с юбилейното си слово „Индолозите – модерните отшелници от света на невежеството“, в което подчерта: „Индия е хилядолетният синоним на знанието. Един от пътищата за постигането на познанието е индологията. Преди 30 години ние тръгнахме по този изкачващ само на горе път. Защото само той би ни приближил до космоса, наречен Индия. Една мъдра страна, покланяща се на най-разумната човешка потребност – на развитието чрез познанието. Страна, която е превърнала учителите и техните ученици в светци.“

В момента специалността „Индология“ изучават 30 студенти – степен бакалавър, 10 – степен магистър и 5 степен доктор. „Смело мога да твърдя, че студентите индолози са най-мотивираните хора, които съм срещала – заяви проф. Евтимова. - Любовта им към Индия ги кара да работят упорито. А веднъж научили се на труд, те могат да работят навсякъде. Днес много от нашите възпитаници са в дипломатически мисии навсякъде по света, в правителствени и неправителствени институции, в наши и международни културни и научни учреждения, в престижни университети из цяла Европа и отвъд океана.“

konferencija