Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / На 27 септември е кулминацията на честванията на 125-годишнина на Софийския университет

   
На 27 септември е кулминацията на честванията на 125-годишнина на Софийския университет

Уважаеми колеги от академичната общност,

Надяваме се, че сте успели да починете през лятото и с радост и ентусиазъм очаквате новата учебна година.

Тази година е празнична за Алма матер. Отбелязваме 125-я рожден ден на висшето образование в страната ни. Въпреки трудностите, с които обществото ни и Университетът се сблъскват, ние имаме едно сериозно предимство: дълбокото ни убеждение, че знанието прави силата. Ние знаем, че образованите хора са най-големият капитал. Дано, отбелязвайки юбилея, да успеем да напомним на всички, че образованието е основният приоритет на всяко модерно и проспериращо общество.

И тази година Университетът ще посрещне повече от 5 000 млади хора, които ще направят академичната ни общност още по-млада. На 27 септември, петък, ще открием тържествено новата академична година. На празника наши гости ще бъдат представители на университети от цяла Европа и от близки и далечни краища на света, както и партньорите ни от академичната и научна общност. Поканили сме хората, които са начело на културните и духовни центрове. Поканили сме нашите колеги, които се радват на заслужен отдих след пенсионирането си, но не късат пъпната си връв с Алма матер. За първи път в историята откриването ще започне с празнично шествие с всички студенти и преподаватели, което ще тръгне от Ректората и премине през някои от най-знаковите места в столицата, за да стигне пред най-големия храм на Балканите – „Св. Александър Невски“, където ще обявим новата учебна година за открита.

Обръщаме се към всички студенти, към всички възпитаници на Алма матер, всички служители, дали години от живота си на Университета, всички родители на нашите студенти и ги каним да се присъединят към нас в 16.00 часа на 27 септември 2013 г. на бул. „Цар Освободител“ в отсечката между „Оборище“ и „Васил Левски“.

На страницата в интернет, посветена на годишнината, ще намерите подробна информация за всички прояви, с които Алма матер отбелязва празника си.

Подробна информация за графика на откриване на учебната година по факултети и маршрута на тържественото шествие на 27 септември можете да откриете тук:

 

Карта на шествието