Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международна научна конференция „Конституцията – основа на модерната държавност“

   
Международна научна конференция „Конституцията – основа на модерната държавност“

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна конференция, посветена на 200-годишнината на Норвежката конституция и 135-годишнината на Търновската конституция: „Конституцията – основа на модерната държавност“. На откриването присъстваха посланикът на Норвегия г-жа Гюру Катарина Х. Викьор, гост-преподаватели от Норвегия, учени и преподаватели от България, работещи в областта на историята, правото, литературознанието и скандинавското езикознание.

Международната конференция е организирана от специалност „Скандинавистика“ към Катедрата по германистика и скандинавистика в СУ с подкрепата на посолството на Кралство Норвегия и на норвежкия Център за интернационализиране на образованието (SIU).

Събитието бе открито от д-р Антония Господинова, ръководител на специалност „Скандинавистика“. Тя благодари на всички присъстващи в залата и заяви: „Може би за някого ще се стори малко странно, че точно ние, като филолози, организираме подобна конференция, но всеки, който дори малко е запознат с историята и културата на Норвегия, знае какво колосално значение има приемането на Норвежката конституция и как тя с времето се е превърнала в един от най-важните символи на страната“.

1

Д-р Антония Господинова

Д-р Господинова разказа пред аудиторията за възникването на идеята и реализирането на конференцията и благодари за подкрепата на норвежкото посолство у нас в лицето на посланика г-жа Гюру Катарина Х. Викьор, на д-р Иван Тенев, на норвежкия Център за интернационализиране на образованието за финансовата подкрепа на проекта. Тя изрази и благодарността си към гост-лекторите проф. Нарве Фюлсос и проф. Лисбет Петершен Верп от Университета в Тромсьо, Норвегия, както и на студентите за ентусиазма им и подготвената от тях дискусия.

По повод годишнината е организирана и изложба в Централното фоайе на Софийския университет.

2

Посланикът на Норвегия г-жа Гюру Катарина Х. Викьор

Посланикът на Норвегия г-жа Гюру Катарина Х. Викьор поздрави присъстващите в залата и представи презентация на тема „Норвежката конституция – демокрация и върховенство на закона“.

Конференцията ще продължи и на 18 ноември 2014 г.

3
5