Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международна конференция „Сравнителен анализ на деколонизацията в България и Корея”

   
Международна конференция „Сравнителен анализ на деколонизацията в България и Корея”

В Центъра по кореистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” днес бе открита международна конференция, организирана от СУ и Университета Сонгюнгуан в Република Корея. В събитието участват 27 учени от България, Корея, Австрия, Словения и Македония.

Посланикът на Република Корея в България Шин Менг-хо изказа радостта си, че конференцията е привлякла вниманието на много хора. Той изрази искрената си благодарност и уважение към всички, помогнали за провеждането на това значимо събитие. Г-н Менг-хо разкри интереса си към темата на конференцията и отбеляза, че Корея и България имат сходен исторически опит и тази среща позволява да обогатим познанието си едни за други и ще помогне много в развитието на отношенията между двете страни в бъдеще. Той не скри надеждата си конференцията да се превърне в традиция и да продължи занапред като символ на приятелството и академичния обмен между Корея и България.

3

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев също приветства всички присъстващи, поздрави всички организатори на конференцията и изказа задоволството си от успехите на Корейския център на СУ. Той отбеляза още, че се гордее с дейността на Центъра за корейски изследвания, който е част от Факултета по класически и нови филологии на СУ. Проф. Илчев изрази надеждата си с интелектуалната подкрепа на Корея и нейното посолство в България Корейският център на Софийския университет да успее да се превърне в централен корейски център в Централна и Източна Европа.

Ректорът благодари и на предишния посланик на Корея в България Чън Би-хо и подчерта, че той е почетен посланик на Софийския университет в Корея със задачата да разпространи информация за Алма матер и да помогне за установяването на нови връзки с научни и образователни корейски центрове. Проф. Илчев подчерта, че резултатът от работата на Чън Би-хо вече е налице и в момента Софийският университет има три нови предложения за подписване на договори за сътрудничество с корейски университети, предложения за четири студентски стипендии за университети в Корея и две предложения за създаване на съвместни бакалавърски и магистърски програми с корейски университети.

2

На откриването на конференцията присъства и деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. дфн Цветан Теофанов. Той поздрави присъстващите и изрази задоволството си да се включи в откриването в това важно за факултета и Софийския университет събитие. „Международната научна конференция, посветена на темата „Комперативен анализ на деколонизацията в България и Корея” е важно събитие в нашия академичен календар. Редовно присъствам на такива инициативи, организирани от Катедрата по кореистика към нашия факултет, както и от други корейски институции. Преди всичко бих искал да ви предам специалните поздрави и пожелания за успех от деканското ръководство и академичната колегия на Факултета по класически и нови филологии.“ – каза деканът на ФКНФ.

4

Бих искал да изразя нашата специална благодарност на организаторите на този научен форум - Катедрата по кореистика и университета Сонгюнгуан, който е един от най-старите и един от най-големите корейски университети. Организаторите положиха много усилия тя да протече по възможно най-добрия начин. Особено сме признателни на посолството на Република Корея в София и лично на Негово превъзходителство г-н Шин Менг- хо, който винаги проявява разбиране и допринася много за развитието на академичния обмен между България и Корея. Темата на конференцията е изключително интересна и актуална. Тя показва сходствата в историята и в историческите събития на България и Корея“ – добави още проф. Теофанов.

1