Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международна конференция на тема: „Детската перспектива за ученето. Радостта да учим“

   
Международна конференция на тема: „Детската перспектива за ученето. Радостта да учим“

проф. Илиана Мирчева

В Зала 1 на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ започна втората международна конференция на тема „Детската перспектива за ученето. Радостта да учим“ (Children's perspective on learning. Joy to learn). Срещата на педагози от различни страни ще продължи до 12 октомври 2014 г. Организатори на събитието са проф. Илиана Мирчева и доц. Елена Джамбазова от Катедра „Начална училищна педагогика“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика към СУ.

Конференцията бе открита от проф. Мирчева, която поздрави всички участници и изрази надеждата си, че ще могат да се поздравят с успешна и ползотворна работа.

2-web

Проф. Албена Чавдарова

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Албена Чавдарова приветства колегите си от различните страни с „Добре дошли“ в Университета и в България: „Особено ми е приятно да ви приветствам за тази среща. Поздравявам ви, че сте се събрали по една толкова важна и интересна тема. Като историк на педагогиката знам, че още Ян Амос Коменски – един от класиците на педагогиката, е казал колко е важно децата да ходят с удоволствие, с радост на училище. И това е от преди повече от петстотин години. Темата на конференцията е важна и значителна. Надявам се не само да споделите опит, но и да намерите отговор на много важния въпрос как да направим така, че училището да привлича нашите ученици и те да ходят с радост на училище“.

2-w

Конференцията е по международен проект „Отношението на децата към ученето“ и се провежда за втори път. Първото събитие се състоя миналата година в Германия. Целта на проекта е да се направи анализ на отношението на учениците от (1 до 8 клас) към ученето и преподаването, към училището въобще, към субектите, въвлечени в системата на образованието (учители, ученици, родители) и да се направят обобщения относно подобряването на учебната мотивация на децата.

В конференцията ще вземат участие учени от Германия, Испания, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Япония и България.