Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международен студентски научен форум „Бъдещите световни лидери“

   
Международен студентски научен форум „Бъдещите световни лидери“

В Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ беше официално открито четвъртото издание на Международния студентски форум „Бъдещите световни лидери“. На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, служебният министър на образованието и науката доц. Румяна Коларова, г-жа Катя Тодорова, служебен зам.-министър на външните работи, представители на посолството на Япония в Република България, деканското ръководство на Философския факултет, ръководството на катедра „Политология“, студенти от различни страни, гости. Специален гост-лектор бе председателят на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петков.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ за първи път е домакин на ежегодното събитие Международен студентски научен форум „Бъдещите световни лидери“. Конференцията на тема: „Неравенствата в световната политика: Как да се справим с настоящите икономически различия?“, е организирана от студенти и преподаватели от катедра „Политология“ на Алма матер в партньорство със Студентския съвет на Софийския университет и Токийския университет. Събитието се провежда под патронажа на Министерството на външните работи на България със специалното съдействие на Посолството на Япония у нас.

DSC_0046_600x400

Четвъртото издание на Международния студентски форум „Бъдещите световни лидери“ ще продължи до 24 август и ще се проведе в София и Велико Търново. В него участват студенти и преподаватели от Бразилия, Индия, Египет, Киргизстан, Мексико, Южна Африка, Швейцария, Тунис, Япония и България.

DSC_0065_600x400

Ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев приветства с добре дошли присъстващите, като не скри радостта си, че Софийският университет е домакин на конференцията. Проф. Илчев представи накратко историята на университета, неговите факултети и различните му звена и изрази гордостта си, че Софийският университет е най-добрият университет в България. Той подчерта пред гостите, че според Националната рейтингова система на висшите училища Алма матер държи първите места в 23 от 23 професионални направления, както и че е единственият български университет, който присъства в престижни международни рейтингови системи.

DSC_0019_600x400

Проф. Илчев добави още, че в СУ се обучават около 25 000 студенти в 3 степени на обучение – бакалавър, магистър и доктор, около 8% от студентите са от други страни. Ректорът заяви, че в последните години най-старото и авторитетно висше училище в България се фокусира в създаването на програми за обучение на чужди езици, най-вече на английски, в различни специалности. Той уточни, че в момента има три бакалавърски програми на английски език, като най-популярната от тях е „Европейски съюз и европейска интеграция“, както и 36 магистърски програми на английски, немски, френски и други езици.

Проф. Илчев добави още, че Софийският университет е вторият център за научни изследвания след БАН и дава около 30% от изследванията в България. Той припомни и за създадената преди седем години Асоциация на изследователските университети в България, в която освен Софийския университет участват Медицинския, Техническия и Химико-металургичния университети и уточни, че тези четири висши училища дават 82% от научните изследвания на всички 51 университети в България.

В приветствието си към гостите и участниците в конференцията проф. Илчев обърна внимание и на програмите за академичен обмен и подчерта, че 32 процента от студентите в България, възползващи се от възможностите на програма „Еразъм“, са от Софийския университет. Ректорът добави, че Алма матер има споразумения за сътрудничество с около 200 университета в света, 15 от тях са японски.

DSC_0032_600x400

Служебният министър на образованието и науката доц. Румяна Коларова поздрави организаторите на конференцията за амбициозното и значително събитие. Тя отбеляза, че гостите на конференцията са от държави, които не само са географски далеч една от друга, но и са различни – с разнообразна култура, цели и принос в глобалното бъдеще. Доц. Коларова добави, че е много важно младите лидери да обсъдят спецификата на различията в своите общества, които са от различно естество. По думите й не може да се намерят бързи решения и внезапен лек за проблемите, а решенията на проблемите трябва да бъдат критикувани, изследвани и изискват диалог. Доц. Коларова изрази надежда очакванията на участниците в конференцията да бъдат изпълнени в три аспекта – образование, участие и партньорство и изрази убеждение, че събитието ще донесе резултати, които ще докажат неговата ефективност.

DSC_0039_600x400

Служебният зам.-министър на външните работи г-жа Катя Тодорова поздрави организаторите и участниците в конференцията и изрази удоволствието си да участва в откриването й. Тя приветства чуждестранните студенти и преподаватели с „Добре дошли!“ и призна, че е горда от факта, че България е домакин на тази конференция. Г-жа Тодорова припомни, че България участва през 2011 г. на първата конференция, организирана от Global Nextleaders Forum /Международен студентски научен форум „Бъдещите световни лидери“/ в Токио. Този контакт между Международния студентски научен форум „Бъдещите световни лидери“ и българските студенти е осъществен благодарение на посолството на България в Токио със съдействието на София клуб – Японска асоциация за приятелство с България. От тогава българското посолство продължава да подкрепя участието на студенти във всяко събитие на Международния студентски научен форум „Бъдещите световни лидери“. Г-жа Тодорова заяви, че форумът осъществява партньорство между бъдещите лидери в света и допълни, че Министерството на външните работи също спомага за професионалното развитие на младите лидери. Тя припомни, че през този месец 35 млади специалисти успешно са завършили своето участие в програмата „Старт на кариерата“, която им дава възможност да направят своите първи стъпки в администрацията, а придобитите практически умения ще бъдат важни за бъдещото им кариерно развитие. Г-жа Тодорова се спря и на активните дипломатическите отношения между България и Япония и благодари на всички за отдадеността им в работата. Тя пожела на младите успех по пътя на създаването на едно по-добро бъдеще.

DSC_0079_600x400

Доц. Любов Минчева от катедра „Политология“, която е международен сътрудник към инициативата „Бъдещи световни лидери“, отбеляза, че в момента, когато старши и млади членове на Международния студентски научен форум „Бъдещите световни лидери“ са събрани за четвърта година за професионална дискусия, движеща се от проблемите на образованието към проблеми на икономиката и човешкото развитие, е необходимо да бъде отправен поглед назад към миналите постижения и напред към бъдещия дневен ред.

DSC_0071_600x400

Приветствия към участниците в Международния студентски научен форум „Бъдещите световни лидери“ приветствия поднесоха и Дошио Сугиура, съветник в посолството на Япония в Република България, заместник-деканът на Философския факултет на СУ доц. Мария Стойчева, председателите на българския и японския организационен комитет Лилия Драгоева и Кей Томару.

DSC_0050_600x400
DSC_0084_600x400
DSC_0014_600x400

Гост-лекторът на събитието проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България, изнесе лекция на тема: „Economic Inequalities and Global Crisis: The Painful Decline of the Dominant Paradigm“.

DSC_0103_600x400
DSC_0097_600x400