Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международен симпозиум „Догмат и терминология в православното предание днес”

   
Международен симпозиум „Догмат и терминология в православното предание днес”

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е домакин на Четвъртия международен симпозиум по православно догматическо богословие „Догмат и терминология в православното предание днес”.

Събитието се осъществява по инициатива на Международната асоциация на православните догматисти при организацията на Светия Синод на Българската православна църква, Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Центъра за изследване на патристичното и византийско духовно наследство при Софийския университет.

Международната асоциация на православните догматисти (МАПД) е общество на преподаватели, изследователи и институции, в което се преподава православна догматика. Нейната цел е стимулирането на изследванията в областта на православната догматика в духа на православната църковна традиция на международно равнище и работа върху практическите измерения на църковния догмат, неговото влияние както върху вътрешния живот на Църквата, така и върху активната й мисия в света.

1

Приветствие от името на деканското ръководство и лично от името на декана на Богословския факултет – доц. д-р Александър Омарчевски, прочете проф. д-р Божидар Андонов. „Важно е днес да имаме подходяща терминология, така че адекватно и със свещена яснота, с висок полет на духа, със забележителна тънкост в подбора на догматичните истини и термини, ясно, точно и изискано да разкриваме догмите – основното учение на православната ни църква”, подчерта проф. Андонов. Това е важно за богословите специалисти, за свещенослужителите, за учителите по религия, допълни той – „Така всички ясно и коректно не само да слушат Словото Божие, но и да го разбират”.

2

Организационен комитет на Четвъртия международен симпозиум: доц. Александър Омарчевски, декан на БФ на СУ, Христос Мурутис, доц. Любомир Тенекеджиев, асист. д-р Светослав Риболов.

Програмен ръководител на симпозиума е доц. д-р Любомир Тенекеджиев, а координатор – Светослав Риболов.

Организатори на събитието са Светият Синод на БПЦ, Богословският факултет на СУ, Центърът за изследване на патристичното и византийско духовно наследство към СУ и Международната асоциация на православните догматисти.

Симпозиумът ще продължи до 25 септември 2013 г.

Повече информация може да намерите на сайта на събитието тук.

Програмата на симпозиума може да видите тук.

3
4
5